ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА МИТРОПОЛИЯ

ЦЪРКОВЕН БЮЛЕТИН

на енорията при храм „Св. цар Борис“ – гр. Варна

  № 18/ м. август 2011 г.


През последните месеци храм “Свети цар Борис” се сдоби с прекрасно изработени пейки на които да сядат възрастните енориаши. Пейките са дарение от християни, собственици на фирма за дървообработване и мебели, пожелали анонимност.

Бог да въздаде на дарителите здраве и преуспяване !

Църковното настоятелство с разрешение на Епархийския съвет влезе в преговори за подписване на Предварителен договор с наследниците на съседен парцел за предоставяне на право на преминаване, с което ще се даде възможност да започне процедура по издаване на Разрешително за строеж, за Неделно училище и Столова за хранене, така необходими на енорията за пълноценното и функциониране по линия на социални и просветни дейности.

Получихме от Епархийския съвет разрешение и благословия от Варненския митрополит д-р Кирил за започване на процедура за изграждане на втори православен храм в квартал „Аспарухово”. Избрани бяха и членовете на служебно Църковното настоятелство, които ще работят за изпълнението на тази богоугодна задача. Имената на настоятелите ще бъдат обявени след като бъдат одобрени от Епархийския съвет и митрополит Кирил.

На 1 септември 2011 г. започва Църковната учебна година. Занятията ще води студентката по богословие Добринка Неделчева, като ще бъде подпомагана от Маргарита Врангалова и Юлиана Станева. Обръщаме се към всички християни да запишат децата си в Неделното училище. Учебната програма ще бъде обявена допълнително.

В храм „Свети цар Борис” се продават първите икони изработени от младежите, от ПЦДОН „Свети първомъченик Боян – Енравота”. Започна да функционира и пещ за грънчарство към ПЦДОН, средствата за тази придобивка, както и за изолация на сградата са от спечелен проект от Община Варна.

Призоваваме членовете на енорията да се запишат за поклоническо пътуване от 3.9. до 6.9.2011 г. до манастира „Покров Богородичен” – гр.Калофер, където ще бъде оказана помощ на монахините по подготовката на манастира за зимния сезон. Записванията стават при организатора о. Георги Фотакиев.

Уведомяваме членовете на енорията, че от 5 до 11 септември 2011 г. в гр.Варна ще бъде проведена традиционната Седмица на православната книга в която участие ще вземат издатели и богослови от целият православен свят. Ще бъдат представени и много нови книги, които ще могат да бъдат закупени от базара пред храм „Свети Николай”. Обръщаме се към младите християни, които биха желали да подпомогнат с участие мероприятието, да се обърнат към Г.Пенчев.

26.08.2011 г.                    Църковно Настоятелство

гр.Варна                           при храм „Свети цар Борис”

Реклама