ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА МИТРОПОЛИЯ

ЦЪРКОВЕН БЮЛЕТИН

на енорията при храм „Св. цар Борис“ – гр. Варна

  № 16/ м. декември 2010 г., януари 2011 г.


Църковното Настоятелство при храм „Свети Цар Борис” организира предпразнично почистване, в което се включиха членове на енорията. Освежен бе олтарът, сменена бе мивката и беше поставен фаянс. Самият Рождественски празник премина тържествено и с голяма посещаемост на църквата. Младежи коледари от ПЦДОН и Читалище „Просвета” обиколиха квартала, за да продължат вековната българска традиция.

Организиран бе и празник за децата, като на 25.12. след Тържествената Света Литургия им бяха подарени от дядо Коледа и Снежанка подаръци осигурени от Комитет Православни Ценности, а те изпълниха стихове и песнички. Музикална програма, бе изнесена от Пенсионерският клуб. Настоятелството осигури средства на младежите от ПЦДОН за посещение на кино в МОЛ Варна и картинг писта във кв. Виница.

На 06.01.11г. – Йордановден след Светата Литургия и Литийно шествие Негово Високопреосвещенство Д-р Кирил,  Варненски и Великопреславски Митрополит отслужи Велик Богоявленски Водосвет на морския бряг до кораб „Академик”. Участие в изваждането на Светия Кръст взеха 19 младежи, като най-бърз бе Димитър от кв.”Аспарухово”. Районният кмет г-н Богдан Караденчев раздаде на всички участници подаръци.

Ръкоположен от владиката за иподякон бе Мирослав Николов, който бе избран за вратар в храма за подобряване на реда сред миряните при Богослужение.

През изминалият период на срещите в Дневният Център на ПЦДОН бяха отслужвани Благодарствен молебен и проведени беседи продължение на неделната проповед. Голямата полза е опознаването и сближаването между християните от енорията.

Благодарение на дарение организирано от свещениците бяха изработени два дървени постамента за певците на клира.

Семейство Мицови и тяхната фирма „Флуида” ООД дариха средства и отремонтираха парното на храма с цел  по-добро отопление по време на  студените зимни месеци в храма.

Църковното Настоятелство организира отслужване на Литургия за дарителите в манастира Свети Георги Зограф в Светата гора Атон, Гърция. Бог да дари със здраве и радости тези достойни наши братя и сестри грижещи се за благолепието на храма.

Проведена бе среща с художник-реставратора г-жа Таня Цанева за възобновяване стенописите в нашата църква, като бе договорено това да стане поетапно през следващите две години.

Църковното Настоятелство съвместно с Читалище „Просвета” организира провеждането на курс по Иконопис . Преподавател ще бъде художничката Здравка Ненова, уроците ще се провеждат в галерията на Читалището. Месечната такса е 30 лева, участие могат да вземат и деца и възрастни. Записването става при свещопродавците. Времето на започване и часовете за провеждане ще бъдат уточнени в последствие.

Църковното Настоятелство на свое заседание  прие отчета за изминалата 2010 година и бюджета за 2011 година. Предвижда се повсеместно свиване на разходите и търсене на нови източници на финансиране.

30.01.2011 год.                     От Църковното Настоятелство
при храм „Свети Цар Борис”

Реклама