ПЦДОН

Начало Новини
Новини
Закрихме учебната година в неделното ни училище (фоторепортаж) Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 30 Май 2017 12:36
закриване

На 28 май (неделя) завърши учебната година в Неделното училище "Св. Климент Охридски" към храм "Св. цар Борис" - гр. Варна. След св. литургия децата от неделното училище показаха на енорията какво са усвоили през годината. Бяха задавани въпроси на православна тематика, като възпитаниците бяха разделени на две възрастови групи. Всички деца успяха да се включат в отговорите със завидни познания по материала.

продължава>
 
Църквата в Аспарухово отбеляза своя храмов празник Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 03 Май 2017 11:17
храмов празник

На 02 май 2017 г., когато честваме паметта на светия благоверен цар Борис-Михаил Покръстител, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия в храм "Св. цар Борис" - кв. Аспарухово. На този ден енорията отбелязва своя храмов празник.

продължава>
 
Програмата за храмовия ни празник Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 01 Май 2017 10:20
храмов празник

На 2 май 2017 г. енорията при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна ще отбележи своя храмов празник. В този ден се почита паметта на св. цар Борис - Михаил, Покръстител на българите и отбелязваме 1110 години от неговото успение.

Представяме на вашето внимание програмата за честването на празника:

продължава>
 
Кръводаряване на Разпети Петък в храм Св. цар Борис Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 13 Април 2017 13:07
кръводаряване

На 14 април - Разпети Петък, в храм "Св. цар Борис" - гр. Варна за пореден път ще се проведе кръводарителска акция под наслов "Един живот е в опасност, дайте шанс - дарете кръв". Организатори са Районен център трансфузионна хематология – Варна, Църковното настоятелство при храм "Св. цар Борис" и Районно кметство "Аспарухово".
продължава>
 
Богослуженията в храм Св. цар Борис през Страстната седмица Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 11 Април 2017 13:35
Женихът на Църквата

Представяме на вашето внимание графика за богослуженията през Страстната седмица в храм "Св. цар Борис"- гр. Варна, кв. Аспарухово:

продължава>
 
За Петата седмица на Великия пост Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 29 Март 2017 05:45

покаен канонКато образ на всецялостно пълно покаяние е установено паметта на преподобна Мария Египетска да се припомня в Петата неделя от Великия пост - неделя, през която приканата за покайно съзнание завършва с четене на целия канон на св. Андрей Критски.

За пример на истинско покаяние се сочи преп. Мария Египетска и се просят нейните молитви за подкрепа в подвига на покаянието. Канонът на св. Андрей Критски се изпълнява на малкото повечерие в сряда вечерта.

През тази седмица, в петък на малкото повечерие се чете целият акатист към св. Богородица в изпросване небесното ѝ благословение.

продължава>
 
Литийно шествие за Неделя Кръстопоклонна и рожден ден в енорията Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Неделя, 19 Март 2017 07:08

Третата Неделя на Великия пост е Неделя Кръстопоклонна. Kакто казва великият богослов на ХХ в. о. Александър Шмеман по този повод в своята книга "Великият пост": "физическият и духовният подвиг – ако е сериозен и последователен – започва да се проявява и се чувства определена умора. На нас са ни нужни помощ и ободрение. От друга страна, изтърпявайки тази умора, изкачили се до половината на планинския връх, ние виждаме края на нашето странстване и сиянието на пасхалната светлина става все по-ярко. Великият Пост – това е време на нашето саморазпъване, опит, макар и ограничен, за осъществяване призива на Христа, който чуваме в евангелското четиво на този ден: „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и да Ме последва” (Марк. 8:34). Но ние не можем да приемем своя кръст и да следваме Христа, ако не приемем Неговия кръст, претърпян от Него заради нашето спасение. Спасява ни Христовият кръст, а не нашият. Само Неговият кръст придава освен смисъл и сила на нашите кръстове."

продължава>
 
Програма на богослуженията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан през първата седмица на Великия пост Печат Е-мейл
Събота, 25 Февруари 2017 14:12

лого26 февруари 2017 г. ( неделя ) - Неделя Сиропустна

  9:00 ч. Архиерейска света Литургия - митрополитски катедрален храм "Успение Богородично"

  17:00 ч. Вечерня с чин на взаимно опрощение - митрополитски катедрален храм "Успение Богородично"

продължава>
 
Днес е голямата Задушница преди Великия пост Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Събота, 18 Февруари 2017 07:52

Днес е голямата Задушница преди Великия пост. В съботния ден срещу Неделя Месопустна /Месни заговезни/ православните християни извършват помен в памет на мъртвите - на голямата Задушница преди Великия пост. Или, както името "Задушница" показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 4 от 35

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.