ПЦДОН

Начало Новини
Новини
От днес започва Рождественският пост Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 31
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 15 Ноември 2018 05:48

пост и молитваОт днес в Българската православна църква започват постите преди големия празник Рождество Христово (25 декември).

В исторически план празникът Рождество Христово е въведен относително късно (около 350 г.), като в различните области на империята се е чествал на различни дати. Едва в края на 4 в. и началото на 5 в. празнуването се уеднаквило и всички църкви с изключение на Арменската започнали да го празнуват на 25 декември.

продължава>
 
Днес е Архангелова задушница Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Мартин Димитров   
Събота, 03 Ноември 2018 06:11
свещи

Задушниците заемат особено място в богослужебния ред на Православната църква. Това са дни, в които ние си спомняме за нашите покойници, отслужваме молебени в тяхна памет - панихиди и се молим Господ да ги възкреси в Последния ден като ги постави отдясно на славата Му - при спасените овци от Неговото стадо. Задушниците са три пъти в годината - преди големите пости в църковния календар - Велик и Рождественски пост, както и преди Петдесетница.

продължава>
 
Каним ви на две беседи, посветени на св. Пимен Зографски Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 01 Ноември 2018 13:05
св. Пимен

На 3-ти ноември честваме паметта на св. Пимен Зографски – български будител, иконописец, храмостроител, книжовник и духовен пастир. Каним всички, които искат да научат повече за живота и делото му, да посетят беседите, организирани в две поредни съботи в храм "Св. цар Борис" - гр. Варна.

продължава>
 
Програма на Седмицата на православната книга' 2018 Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Варненска и Великопреславска св. Митрополия   
Понеделник, 03 Септември 2018 13:57

плакат

Програма на Седмицата на православната книга

Варна, 10 - 14 септември 2018 г.

1125 години от Преславския събор

От 10 до 14 септември 2018 г. ще се проведе XX-то издание на Седмицата на православната книга, под надслов "1125 години от Преславския събор". Всички срещи се провеждат в зала "Пленарна" на Община Варна. Програмата включва представяне на нови книги, срещи на автори, издатели на православна литература с варненската публика.

10 септември (понеделник) 

18:00 ч. – Откриване

„Преславският събор от 893 година – историческа равносметка след единадесет века” – доклад от доц. д-р Тодор Тодоров, ръководител на Катедра „История и археология” към Факултета по хуманитарни науки на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”

продължава>
 
Започва записването за новата учебна година в неделното ни училище Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 03 Септември 2018 07:30
неделно

Започва записването на деца за новата учебна 2018/19 г. в Неделното училище "Св. Климент Охридски" към енорията на храм "Св. цар Борис" - гр. Варна, кв. Аспарухово.

Приканваме всички родители, които желаят децата им да посещават занятията в неделното училище, да ги запишат до 30-ти септември.

продължава>
 
Школата по математика към храма набира участници за новата учебна година Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 30 Август 2018 13:28
школа по математика

Школата по математика към храм "Св. цар Борис" - гр. Варна започна набиране на кандидати за групите по математика от 4-ти до 10-ти клас за учебната 2018/19 година. Към момента има записани участници за 4-ти и 9-ти клас.

продължава>
 
Започват Богородичните пости Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 21
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 01 Август 2018 06:01

Божията МайкаОт 1 август започват постите преди големия празник Свето Успение Богородично, наречени още Богородични или Успенски пости. Постите продължават от 1 до 14 август включително, като се отличават с по-голяма строгост - забранени са всякакви храни с животински произход, а риба се разрешава единствено на 6 август, когато отбелязваме друг голям празник - Преображение Господне.

продължава>
 
Архим. Никодимос Каварнос ще изнесе концерт във Варна Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 04 Юни 2018 12:17
Каварнос

На 17.06. (неделя) от 18.00 ч. в храм „Св. Атанасий” ще се състои концерт на известния гръцки духовник и църковен певец архимандрит Никодимос Каварнос. 

продължава>
 
От днес започва Петровият пост Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 27
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 04 Юни 2018 07:12

светите Петър и ПавелОт днес православните християни встъпват в поста за празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, който ще отбележим на 29 юни. Продължителността на този пост всяка година е различна и зависи от пасхалията, като в църквите, които спазват поправения юлиански календар дори в някои случаи липсва. Петровият пост възниква от древни времена в християнството, като първоначално е бил свързан с празника Петдесетница.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 36

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.