Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало
Храм Свети цар Борис Варна
Сътворяването на света от нищо ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. д-р Здравко Пено   

Учението на Църквата за сътворяването на света от нищо се анализира по следния начин:

а) Светът не е вечен, не е продукт на случайност и не съществува сам по себе си, независимо от Бога. Той има основата на своето съществуване в Бога, Който зове несъществуващото като съществуващо (Рим. 4:17).
продължава>
 
Свободата — основен белег на иконичността на човешкото битие ПДФ Печат Е-мейл
Написано от проф. д-р Здравко Пено   
 
 
С право отците на Църквата са открили основата на правилното тълкувание на библейското учение за човека като битие, създадено по Божий образ именно в свободата. Според св. Григорий Нисийски[1] свободата, т.е. самовластието (грц. αύτεξούσιον), е основния белег на съществуването на човека, когато става дума и за отношението му към Бога, и за отношението му към собственото битие, и за отношението му към съществуването на заобикалящия го свят.
продължава>
 
Единство на двете воли и енергии в Христос ПДФ Печат Е-мейл
Написано от проф. д-р Здравко Пено   

sixth councilС Въплъщението Синът Божий е приел не само човешка природа, но и човешка воля и енергия. Освен съвършената божествена природа, воля и енергия, Той има и съвършена човешка природа, воля и енергия. Господ Иисус Христос е една природа с Отца по Божество и има същата воля и енергия, както и Отец, но е и същата природа като нас, което означава, че има същата воля и енергия, както и ние.

Учението за двете природни воли и енергии в Христос е засвидетелствано в Свещеното Писание, а присъства и в съчиненията на всички велики отци на Църквата. Св. Атанасий Велики намира основанието на учението за двете воли в Христос — човешка, която принадлежи на тялото, и божествена, която принадлежи на Бога — в Гетсиманската молитва (срв. Йоан. гл. 17.)[1]. Неговите възгледи са доразвити от св. Максим Изповедник[2], а систематично ги е изложил св. Йоан Дамаскин[3].

продължава>
 
Последици от прародителския грях ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. д-р Здравко Пено   
 
Според Преданието на отците на Църквата, което св. Максим Изповедник обобщено изразява, грехът е преди всичко ״отчуждение на човека от Бога, от другите хора и от самия себе си"[1]. Според тези думи последиците от прародителския грях са отделянето на човека и света от Бога, взаимната борба и враждебност между разумните и неразумните (безсловесните) същества, както и вътрешното разделение на разумните същества.
продължава>
 
Отношението между христологията, пневматологията и триадологията ПДФ Печат Е-мейл
Написано от проф.д-р Здравко Пено   
Теофания

Животът на Господ Христос (христологията) е немислим без благодатното действие на Светия Дух (пневматологията) и без неизменяемия, безсмъртен и вечен живот на Света Троица (триадологията).

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 237

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.