ПЦДОН

Начало Публицистика
Публицистика
Бог обича всички грешници Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Сергей Худиев   
Понеделник, 04 Юли 2016 06:30

Сергей ХудиевКогато Църквата говори за греха, бива упреквана в недостатъчно милосърдие. Това е разбираемо – хората искат някой да ги утеши, да ги поддържа, да ги ободри, а в това, че сме грешници няма нищо утешително. Затова от Църквата се изисква тя да приведе своето учение за греха в съответствие с нормите на съвременното общество и да престане сурово да порицава абортите и блудния грях. Бог обича всички, не е ли така? Какво ви струва да бъдете меки, снизходителни и търпеливи към хората?

Какво пък, Бог наистина обича всички:  и лекарите, които правят аборти, и хомосексуалистите, а също така и „по-традиционните” убийци – блудниците, пияниците, и въобще всички нас, бедните грешници. Всички хора, независимо от техните грехове, са скъпи в Божиите очи. Бог иска да спаси и да изведе във вечната радост всички без изключение.

продължава>
 
Православният фундаментализъм Е-мейл
Оценка на читателите: / 19
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. Джордж Демакопулос   
Понеделник, 13 Юни 2016 14:31
православие или смърт

Една от основите на православното християнство е дълбоката почит към великите Отци на Църквата, които не само са били пример за святост, но са били и най-големите интелектуалци на своето време. Писанията на мъже като св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Максим Изповедник са били и винаги ще бъдат основополагащи пътеводители за православния начин на живот и православно-християнската вяра.

продължава>
 
Може ли православният човек да гледа футбол? Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Вадим Трухачев   
Събота, 28 Май 2016 19:28

митр. Амфилохий играе футболДнес милиони, а дори и милиарди хора по света гледат футбол. Запалени са както мъже, така и жени, и млади, и стари. Разбира се, няма как да остане встрани от футбола и религията – и в частност Православната църква. Как се отнася Църквата към спорта, и в частност – към футбола?

Може ли вярващият човек да бъде едновременно и запален по футбола – темата не е достатъчно анализирана по страниците на църковните медии, а е доста актуална в наше време. Според църковното учение това, с което живее Църквата, трябва да живее и светът. Но и това, с което живее светът, не бива да бъде чуждо за Църквата.

продължава>
 
7 "прогресивни" постулата на богомилското учение Е-мейл
Оценка на читателите: / 25
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Мартин Димитров   
Събота, 09 Април 2016 10:11
богомили

Поради разразилата се шумотевица около т.нар. Събор на богомилите, който понастоящем се провежда до гр. Велики Преслав, си струва да разгледаме някои от основните схващания на богомилското учение. Тази дуалистична ерес се пропагандира от някои общественици като изключителна прогресивна и напредничава доктрина и едва ли не като повод за "национална" гордост... Ето за какви постулати става въпрос:

продължава>
 
За кого биха камбаните? Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Написано от свещ. Владимир Дойчев   
Вторник, 08 Декември 2015 13:33

отец ВладимирНякои медии цитираха Веселин Станков от т. нар. дружество "Будител". Според него БПЦ трябва да продължи да управлява храм "св. Александър Невски" така, както го е управлявала през последните 90 години, но собствеността да бъде всенародна... И се питам... Този филм с: "Беше твое, сега е народно", не го ли гледахме вече достатъчно.

Не знам дали комунизмът си е тръгнал като политическа система. Едни казват, че е, други, че не е... Но със сигурност продължава да царува над една част от общественото мислене... Преоблича се, видоизменя се, мутира, ражда своите ГМО-та... Но в крайна сметка същностно си остава какъвто си е бил - ненавиждащ Богослужението и достойнството на човека, което то предизвиква.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Край >>

Страница 2 от 7

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.