ПЦДОН

Начало Публицистика
Публицистика
Църковния ентусиазъм Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Алексий Плужников   
Петък, 24 Декември 2010 17:07

Алексий Плужников

Свeщ. Алексий Плужников е роден в гр.Волгоград, Русия през 1978 г. Завършва философския факултет на Волгоградския държавен университет. Ръкоположен в свещенически сан през 2003 г. Предстоятел на храм “Св. апли Петър и Павел” в гр. Волгоград. Изпълнява послушание като цензор в епархийския отдел за духовна литература.

В статията си той третира наболели за руското православно съвремие проблеми, които са актуални и за църковната действителност у нас. 

 Въведение

Какво е “ентусиазъм”?

продължава>
 
Свети цар Борис – светлина за българската участ Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Дария Захариева   
източник: http://pravoslavie.bg

св. цар БорисМълчаливо е българското общество, стане ли дума за вечност. Застанали пред недостигнатите някогашни върхове мълчим... Кои сме ние и какво вършим в своята модерна и собствено наша Лилипутия?

Нали разпилени в миниатюрните си градежи, в микроскопичните си ежедневия, разтичали се в стотици посоки час по час губим небето...  А пред нас стои образът на монахът-цар, Покръстителят. Пред нас сияе неговия образ – не намерил дори достойно изображение, защото, колко икони на свети цар Борис имаме?
продължава>
 
Из "Кризата в нашето училище", 1928 г. Е-мейл
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Архим. Борис Разумов   
Вторник, 15 Септември 2009 20:54

Днес е 15 септември и учениците у нас чуха първия звънец за новата учебна година. Това отново поставя на дневен ред въпросът относно качеството на образованието у нас. Сякаш наблюдаваме прогресивна деградация в тази насока. Интригуващ е погледът на един духовник върху  проблемите на училището в негови дни. Нека видим дали темите, които архим. Борис Разумов разисква преди над 80 години, не са актуални и днес.

митрополит БорисПървият основен недъг на нашето училище се състои в това, че то само обучава, а не възпитава. То обръща изключително внимание на ума и пренебрегва съвършено душата. То дава само познания и не отглежда почти никакви добродетели. То развива само способностите на ума и атрофира силите на душата. То изостря само студения разсъдък и сподавя топлото жизнено чувство. То взима само главата на ученика, тъпче я със сухи и мъртви познания, създава обикновено в нея един хаос от истини и заблуждения, и най-често вместо да просвети ума, то го покрива с мрак. Не рядко то използва главата на ученика, за да влее през нея като през съсъд отрова в неговата душа. По тоя начин нашето училище, като обръща внимание само върху една способност на човешката природа - върху ума, осакатява вътрешно детето и води младежта към вътрешно израждане. По тоя начин то нарушава целостта и хармонията в човешката природа и разрушава нейната същност. По тоя начин то нерядко създава умствени изроди и морални чудовища. По тоя начин нашето училище разрушава също основния принцип и унищожава крайната цел на всяко образование и всяко възпитание: създаване цялостна и хармонична, благородна и завършена личност.

продължава>
 
За третото "М" Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Георги Пенчев   
Неделя, 17 Май 2009 14:09

Георги ПенчевОт хилядолетия тук на Земята се води война между доброто и злото, между светлината и мрака. Непревземаемата Христова крепост е Светата Православна Църква, човешката част от нея са християните: монаси, свещеници и миряни. Противникът – князът на този свят, носителят на мрака е известен на всички ни, за неговите проявления – писателят Александър Солженицин, казва, че злото е като червена нишка, която преминава през сърцето на всеки човек без разлика от пол,  раса или религия. В резултат на свободна воля християните явно, открито изповядват своята вяра и   намират единение в съборната Църква. Попадналите под влияние на злото също така се свързват и групират, нивото на тяхната организираност и осъзнатост е различно. Най-общо те също са  три групи – масони, мафия и мижитурки, като последните са най-вредни, защото от  тях черпят силата си първите две групи.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Край >>

Страница 7 от 7

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.