ПЦДОН

Начало Публицистика
Публицистика
Каква беше целта Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Мартин Ралчевски   
Събота, 07 Януари 2012 10:50

В навечерието на Рождество Христово BTV и Нова Телевизия излъчиха няколко журналистически репортажа и интервюта, които показаха новия автомобил на митрополит Кирил, строежите в църковни земи и загатнаха за разпуснатостта на някои духовници. Много от зрителите, които видяха това, се потресоха, възмутиха и след това, както се и очакваше, го забравиха.

Забравиха го, но не всички. Изречените думи, коментари и показаните картини, уви – оставиха своята вредна следа в душите на немалко хора.

продължава>
 
Изплюване на нищото Е-мейл
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Пламен Сивов   
Понеделник, 20 Юни 2011 19:14
източник: orthomatic.net

С благословията на автора и по инициатива на духовния надзор.

Първият ми интернет-псевдоним беше Bilbo, на името на симпатичния хобит Билбо Бегинс от книгата на Толкин. Тогава, през 1992-1993 година, интернет за мен се свеждаше до един телефонен номер в Балтимор, където учех. Телефонът свързваше компютъра ми с друг компютър в някое балтиморско мазе. Нямаше все още Windows (или поне не беше още популярен), командите „набери номера”, „покажи файловете” и т.н. се въвеждаха на ръка.

продължава>
 
Кратък разбор на някои от най-разпространените в наше време греховни увлечения: Рок музиката Е-мейл
Написано от Архимандрит Лазар (Абашидзе)   
Вторник, 24 Май 2011 20:48

Необикновено широко е започнала да се разлива тази бедствена стихия — западната рок-култура с всички нейни разклонения и прояви. Крайно разрушително и пагубно влияние върху душата на християнина имат джаз-музиката, рок-музиката, пънк-музиката, дискомузиката и други подобни форми и явления на съвре­менната популярна музикална култура, която не се ограничава само в областта на изкуството, но засяга всички страни, всички най-дребни детайли от живота на съвременната младеж. Тази култура постоянно се изменя, подобно на хамелеон, нагаждайки се към всички оттенъци в настроението на новите поколения. Тя променя наименованията на своите "нови" стилове, понякога даже сякаш отхвърля вчерашното и се бунтува против себе си, та по такъв начин да оживи интереса и вкуса към нейната същност, която остава непроменена. Това явление е крайно възмутително, отвратително и оскърбително за всеки поне малко благочестив човек, още повече то е неприемливо за християните.

продължава>
 
Телевизорът Е-мейл
Написано от архим. Рафаил Карелин   
Понеделник, 23 Май 2011 11:42

Телевизорът е заел неподобаващо място в нашия дом. Бъдейки скромно средство за информация, той все повече монополизира и унифицира нашия душевен живот. В древност център на семейството било огнището. След това станала масата. Там семейството не само се хранело, но и четяло Светото Писание. Сега това място по значение е заел телевизорът. Той обаче не съединява, а разединява членовете на семейството. Всеки е вперен синия екран. Характерно е, че телевизорът сега заемиа това място в стаята, където по-рано е бил светият ъгъл с иконите.

продължава>
 
За неофитството Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от дякон Юрий Максимов   
Събота, 22 Януари 2011 00:26

дякон Юрий МаксимовичЮрий Максимов е православен дякон, богослов, религиовед, писател и публицист, мисионер, преподавател в Московската духовна академия. Член на Синодалната работна група по изработване Концепцията за междурелигиозните отношения на Руската Православна Църква. Член на експертния съвет по противодействие на религиозния екстремизъм в Министерството на правосъдието на Руската федерация .

Неофитството се нарича явление, при което човек, току-що приел вярата, с голяма ревност се старае да въплъти в живота си всички норми и изисквания на християнската религия, доколкото ги разбира.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Край >>

Страница 6 от 7

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.