ПЦДОН

Начало Публицистика
Публицистика
Перфекционизмът - религията на 21 век? Е-мейл
Оценка на читателите: / 26
Слаба статияОтлична статия 
Написано от игумен Спиридон (Баландин)   
Четвъртък, 18 Април 2013 14:00
balandinПерфекционизмът (от фр. perfection) е убеденост в това, че усъвършенстването, както собствено, така и на другите хора, е онази цел, към която трябва да се стреми човекът. Самото понятие перфекционизъм възниква в протестантската среда в началото на ХІХ век и по-късно се трансформира в класически перфекционизъм от Имануел Кант, Лайбниц, марксистите. Терминът означава преди всичко вътрешното усъвършенстване на нравствеността, развитието на талантите и дарованията. Ницшеанското свръхчовечество също е вид перфекционизъм.
продължава>
 
Нашите деца Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Лъчезар Величков   
Неделя, 03 Март 2013 11:49
 
Из устата на младенци и кърмачета Ти си стъкмил похвала...(Пс. 8:3)
 
Децата. За тях ми е думата. Колко много на мен самият ми се иска да бъда дете. Да, иска ми се, защото това е незаменимо, това е нещо велико. Колко прекрасно е да бъдеш дете! Спомнете си вашето детство, спомнете си как сте играли на кукли или колички, на ластик, футбол или фунийки в близкия строеж.
продължава>
 
Библията и татуировките Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Написано от свещ. Иоан Валентин Истрати   
Петък, 22 Февруари 2013 07:29

Хората често си задават въпроса: какво ни е заповядал Бог във връзка с татуировките? В Библията няма много преки посочки за татуировките. Това е така, защото хората, които са нанасяли на своите тела подобни перманентни надписи и изображения, не са принадлежали към народа получил Моисеевия закон. Това са били хора с езически вярвания.

продължава>
 
Защо ми е да ходя в храма, ако Бог е в душата ми? Е-мейл
Оценка на читателите: / 19
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. протодякон Андрей Кураев   
Понеделник, 11 Февруари 2013 16:26
Всеки от нас има познати и даже роднини, които гледат с недоумение на нашите събирания в храма. На техните лица е изписано дълбоко неразбиране, а понякога и възмущение. Понякога то се излива в думите: „Е, добре, увлякъл си се във вярата, така да бъде. Но защо е нужно да се ходи в храма, да се губят толкова сили и време за това?! Ето аз, например, също съм вярваща.
продължава>
 
Възкресение Христово - Великден Е-мейл
Написано от Мартин Ралчевски   
Неделя, 15 Април 2012 23:16

Влизаме в храма със свещ в ръка и приповдигнато настроение, но вътрешно сме изпълнени с противоречия... Питаме се: защо не ни чуваш, Господи? Нали обеща, че ще отвръщаш на молитвата на всеки, който е в нужда? Толкова се измъчих. Имам проблеми със здравето. Парите не стигат... Трудно е...

Такива мисли вървят в главите ни, а е... Великден. Денят, в който трябва да мислим за Възкръсналия, а не за себе си. 

Защо сме такива? Защо все гледаме преди всичко на нас да ни е добре? Отговорът е следният: защото слабо вярваме. Или още по-точно казано: защото съвсем не вярваме!

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Край >>

Страница 5 от 7

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.