Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Публицистика
Публицистика
Скандалите в Църквата Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Павел Пападопулос   
Четвъртък, 13 Юли 2017 13:51
Добрият самарянин

Църквата много пъти скандализира, защото в нея има хора, които не са съвършени, герои, безупречни, а грешни, порочни, страстни.

Сякаш отиваме в една болница и се скандализираме, понеже в болницата има болни. Ама точно затова се намират там болните - в болницата - за да намерят изцеление.

продължава>
 
Какви опасности крие прекаленото „обредно благочестие”? Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от свещеник Андрей Чиженко   
Понеделник, 11 Юли 2016 20:26
благочестие

Нашият Господ Иисус Христос казва: „Съботата е направена за човека, а не човек за съботата: тъй че Син Човечески е господар на съботата” (Марк 2:27-28).

продължава>
 
Бог обича всички грешници Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Сергей Худиев   
Понеделник, 04 Юли 2016 06:30

Сергей ХудиевКогато Църквата говори за греха, бива упреквана в недостатъчно милосърдие. Това е разбираемо – хората искат някой да ги утеши, да ги поддържа, да ги ободри, а в това, че сме грешници няма нищо утешително. Затова от Църквата се изисква тя да приведе своето учение за греха в съответствие с нормите на съвременното общество и да престане сурово да порицава абортите и блудния грях. Бог обича всички, не е ли така? Какво ви струва да бъдете меки, снизходителни и търпеливи към хората?

Какво пък, Бог наистина обича всички:  и лекарите, които правят аборти, и хомосексуалистите, а също така и „по-традиционните” убийци – блудниците, пияниците, и въобще всички нас, бедните грешници. Всички хора, независимо от техните грехове, са скъпи в Божиите очи. Бог иска да спаси и да изведе във вечната радост всички без изключение.

продължава>
 
Православният фундаментализъм Е-мейл
Оценка на читателите: / 19
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. Джордж Демакопулос   
Понеделник, 13 Юни 2016 14:31
православие или смърт

Една от основите на православното християнство е дълбоката почит към великите Отци на Църквата, които не само са били пример за святост, но са били и най-големите интелектуалци на своето време. Писанията на мъже като св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Максим Изповедник са били и винаги ще бъдат основополагащи пътеводители за православния начин на живот и православно-християнската вяра.

продължава>
 
Може ли православният човек да гледа футбол? Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Вадим Трухачев   
Събота, 28 Май 2016 19:28

митр. Амфилохий играе футболДнес милиони, а дори и милиарди хора по света гледат футбол. Запалени са както мъже, така и жени, и млади, и стари. Разбира се, няма как да остане встрани от футбола и религията – и в частност Православната църква. Как се отнася Църквата към спорта, и в частност – към футбола?

Може ли вярващият човек да бъде едновременно и запален по футбола – темата не е достатъчно анализирана по страниците на църковните медии, а е доста актуална в наше време. Според църковното учение това, с което живее Църквата, трябва да живее и светът. Но и това, с което живее светът, не бива да бъде чуждо за Църквата.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Край >>

Страница 1 от 7

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.