ПЦДОН

Начало Празници
Празници
Честваме паметта на св. Йоан Златоуст Е-мейл
Сряда, 13 Ноември 2013 10:11
 
свети Йоан ЗлатоустВеликият отец на Църквата свети Иоан Златоуст се е родил в 347 г. в Антиохия. Като получил добро за времето си образование под ръководството на майка си, отличаваща се с ум и добродетелен живот жена, свети Иоан го завършил в школата на известния ритор Ливаний; след като за кратко време бил адвокат, свети Иоан се заел с изучаването на християнското богословие под ръководството на антиохийския епископ свети Мелетий. Иоан Златоуст завършил при Картерий, най-добрия християнски учен от това време, и при Диодор, впоследствие епископ Тарсийски.
продължава>
 
Празниците на светите апостоли Петър и Павел — богословие, богослужебен състав и иконография Е-мейл
Написано от Росен Миланов   
Петък, 28 Юни 2013 22:31

Петър и ПавелПрекрасна украса на Църквата са нейните светци! Те са живо свидетелство за присъствието на Светия Дух в нея.

Църквата винаги е обичала и прославяла най-достойните си чеда. С благодарност и любов всяка година тя чества паметта им, вдъхновявайки и насърчавайки с това своя народ.

Светите апостоли Петър и Павел са едни от чедата на Църквата, които тя почита в календара си. Прекрасно изразява тази почит св. Йоан Златоуст, говорейки, че се удивлява не на величието и красотата на Рим, а на двата стълба на Църквата, завършили живота си мъченически в този град.

продължава>
 
Днес отдаваме Господския празник Възнесение Христово Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 21 Юни 2013 07:10

Слава и ныне, глас 6, изпълнява Тодор Тодоров - псалт при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна:

продължава>
 
Отдаваме почит на св. цар Борис - покръстителя на българите Е-мейл
Четвъртък, 09 Май 2013 08:14

свети цар БорисЕнорията ни днес отбелязва своя храмов празник в чест на св. цар Борис. Да видим какво казва краткото животоописание на светеца:

Свети цар Борис-Михаил - покръстител на българите бил родственик на св. мъченик княз Боян Български. За покръстването преговарял с папа Николай, но приел Христовата вяра от Изток - Цариград и патриарх Фотий Цариградски изпратил епископи и свещеници в България.

продължава>
 
Из Последованието на Жениха Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 29 Април 2013 19:16

Български патриарх Неофит - Се Жених грядет, глас 8

продължава>
 
<< Начало < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следваща > Край >>

Страница 20 от 21

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.