ПЦДОН

Начало Проповеди
Проповеди
Милосърдие и жестокосърдие Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 12 Август 2018 12:10
немилостивия слуга

11-та Неделя след Петдесетница

Прощавайте и простени ще бъдете! (Лука 6:37)

В човешкото сърце като в своеобразен духовен реактор се раждат и протичат различни нравствени процеси, които определят и осмислят поведението на човека. Нашите постъп­ки винаги носят своя качествен знак – те са или добри, или лоши. Ала нюансите в човешкия характер са неизброими, ето защо никой от нас не е само добър или само лош. Доброто и злото преливат и се смесват в помислите и делата ни подобно на бистрите и мътните струи във водите на една река. И тъй като изворът е един – човешкото сърце, добрите помисли и постъпки ние отдаваме на милосърдието си, а злите – на жестокосърдието си.

продължава>
 
Преображението на нашия Спасител Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Александър Лашков   
Понеделник, 06 Август 2018 05:47
Преображение

Преображението на нашия Господ Иисус Христос е едно от най-дивните събития в Неговия земен живот. За да разберем по-добре смисъла и да вникнем по-дълбоко в съдържанието на този необикновен факт, бих искал да го разгледаме в светлината на предхождащите го и последващи събития.

продължава>
 
Десета Неделя след Петдесетница Е-мейл
Оценка на читателите: / 27
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Неделя, 05 Август 2018 05:01

отец ПавелБиблията е пълна с примери за родители, чиято вяра и молитва за техните деца е по-силна от вярата и молитвата на самите апостоли. За тези обикновени хора ние не научаваме почти нищо. Мнозина родители буквално стигат "до ръба", до пълно отчаяние, когато усещат, че губят най-важното нещо в живота – децата си. Но тъй като надеждата умира последна, характерно за повечето от тях е, че не се отказват.

Да вземем бащата на болното момче, за което разказва днешното евангелско четиво (Мат. 17:14-23). След Преображението този нещастен мъж се доближава до Христос и казва: "Господи, помилуй сина ми; по новолуние го хваща бяс, и зле страда, защото често пада в огън и често във вода; водих го при учениците Ти, ала те не можаха да го изцерят" (ст. 15).

продължава>
 
С вяра и усърдие Е-мейл
Оценка на читателите: / 19
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 29 Юли 2018 05:39
Потъващият Петър

9-та Неделя след Петдесетница

Ако направим едно допитване сред най-широк кръг от хора с различни професии и зададем на всички въпроса: „Доволен ли сте от професията, общественото си положение и живота си изобщо?”, ще видим, че по-голяма част от запитаните ще отговорят отрица­телно. Повечето от хората не са доволни от жизнения си статус. Една част смятат, че биха могли да бъдат на много по-високо стъпало в професията си; други намират, че заслужават да имат далеч по-престижна професия, а трети направо твърдят, че са ро­дени за ръководители и големи началници, но по стечение на обс­тоятелствата и поради всеобщата несправедливост, която цари в света, не са на местата, които заслужават.

продължава>
 
Празникът на светите Седмочисленици Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Иван Найденов   
Четвъртък, 26 Юли 2018 18:47
св. Седмочисленици

"С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици, които просияха като светила и ни благовестиха Триединния Бог..." (тропар на празника)

Така днес светата ни Православна църква молитвено възпява паметта на светите Седмочисленици -  Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Това е нашата свещена седморка, светозарен седмосвещник, сияйно съзвездие върху българския църковен небосклон - небесните ангели и покровители на този прекрасен столичен храм.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 2 от 43

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.