ПЦДОН

Начало Проповеди
Проповеди
Притчата за сеяча Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Неделя, 15 Октомври 2017 19:41
митр. Антоний В името на Отца и Сина и Светия Дух.

Има в Евангелието едно място, където Христос ни казва: Който има уши да слуша, нека слуша – т.е. обърнете внимание на това как слушате словото, което стига до вас.

На нас винаги ни се струва, че слушаме и разбираме; но ето днес пред нас отново, може би за стотен път, се чете притчата за сеяча – и какво от това? Тя е толкова ясна, толкова сме свикнали с нея; сякаш не е нужно и да я чуваме отново, ние бихме могли да я повторим, да я разкажем, да я обясним. Но кой от нас може да каже, че живее според нея, дори и в една малка степен? И ето тук Христовите думи "внимавайте как слушате словото Божие" не са напразни. Ние слушаме и помним; слушаме с ушите си и помним с паметта си. Но стига ли това слово до нашето сърце? А същевременно, ако живото слово не докосне сърцето ни, то само ще прозвучи в нашата мисъл и няма да принесе никакъв плод.
продължава>
 
Възкресяването в Наин Е-мейл
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Неделя, 08 Октомври 2017 06:01
наинската вдовица
 
Трета Неделя след Неделя подир Въздвижение
 
Господ Иисус Христос действа постепенно, стъпалообразно, даже бавно за нашите ограничени сетива. Дълъг е пътят от раждането в пещерата до Витлеем до Възкресението в пещерата до Голгота. Само шепа хора знаят кое всъщност е безпомощното бебе, огласило с плача си рождественската нощ, и кой всъщност е Възкръсналият от мъртвите, чието сияние огрява пасхалната нощ.
продължава>
 
Неделя преди Въздвижение Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Софроний, еп. Врачански   
Събота, 09 Септември 2017 20:17

свети СофронийИзследвайте Писанията

и ще намерите живот вечен

(ср. Иоан. 5:39).

Благослови, отче!

Благочестиви християни, нашата православна вяра ясно е доказана от Писанието на закона и пророците и е удостоверена от Божиите преславни чудеса, от апостолите, от църковните учители, от мъките на светите мъченици и от кръстното Христово разпятие, което Моисей, предизобрази с издигнатата змия, както ще чуете сега от днешното Евангелие.

продължава>
 
Божието лозе и злите лозари Е-мейл
Оценка на читателите: / 15
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Александър Лашков   
Събота, 02 Септември 2017 20:15

отец Александър13-та Неделя след Петдесетница

Притчата, която чухте днес при четенето на литургийното св. евангелие, се отличава от всички други Христови притчи. Тя не прилича на обикновена случка от ежедневния живот – разказаното в нея изглежда невероятно и измислено, тъй като е трудно да си представим, че може да има толкова зли и неблагодарни хора, които да извършат такива тежки и кървави престъпления. Но ако анализираме по-внимателно съдържанието ѝ, ще се убедим, че нито героите са измислени, нито драматизмът ѝ е преувеличен, нито поуките от нея – ненужни за нашето съвремие.

продължава>
 
Предание за отсичането на главата на светия пророк, предтеча и кръстител Господен Иоан Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 28 Август 2017 20:34

отсичане главата на свети ЙоанНа свети Иоан, Предтечата на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, подобавало да предвари както рождението на Господа, така и със смъртта си Неговата смърт. И както на земята той проповядвал за пришествието на Господа, като казвал: след мене иде по-силният от мене, така и на пребиваващите в ада души на светите праотци трябвало да възвести, че в света вече се е явил очакваният Месия. Подобно на нашия Господ Иисус Христос, Който пострадал заради греховете на човеците, и Неговият Предтеча загинал със страдалческа смърт поради беззаконието на Ирод. Това се случило така.

Ирод, наречен Антипа, бил зла издънка от зъл корен. Той бил син на по-стария Ирод, който избил витлеемските младенци, и властвал над Галилея. Отначало той се оженил за дъщерята на Арета, аравийския цар, и живял с нея дълго време. Но после бил запленен от красотата на Иродиада, жената на брат му Филип, и се сближил с нея, защото тя благоволяла към похотта му.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 43

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.