ПЦДОН

Начало Проповеди
Проповеди
Най-трудната крачка Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 26 Ноември 2017 06:53

отец Александър 13-та Неделя след Неделя подир Въздвижение

Ако се опитаме да запишем мислите, които минават през главата ни в продължение само на един час, ние ще останем удивени от тяхното многообразие и разнопосочност. За какво ли не мисли човек? За работата и близките си, за дома и грижите около него, за времето и облеклото, за задълженията и развлеченията си, за миналото и бъдещето. Няма лица, събития, факти, предмети и явления от заобикалящия ни свят, над които нашите мисли да не кръжат като птици и за по-кратко или по-дълго време да не се спират на тях. И ако анализираме тези мисли, ще видим, че съзнанието ни е заето предимно със земни, суетни и греховни неща.

продължава>
 
Притчата за безумния богаташ Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Неделя, 19 Ноември 2017 07:10
безумния богаташ

В името на Отца и Сина и Светия Дух.

Краят на днешното Евангелие е предупреждение за това, за което всички ние би трябвало да се досещаме през цялото време: че зад нас стои смъртта, и че много, много от това, което правим, ще загине след нас като ненужно, като тленно.

продължава>
 
Кой е моят ближен? За милосърдния самарянин Е-мейл
Оценка на читателите: / 21
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Иларион Алфеев   
Събота, 11 Ноември 2017 06:57

митрополит Иларион Алфеев

(проповед за Осма Неделя след Неделя подир Въздвижение, литургийно евангелие: Лука 10:25-37)

Един законник като се приближил до Иисус го попитал: „Какво да сторя, за да наследя живот вечен?“ В отговора Си Господ го насочил към Закона – първоизточникът, който законникът би трябвало да знае по-добре от всеки друг. Понеже именно в Закона било първо написано: „Възлюби Господа, твоя Бог с цялото си сърце и твоя ближен като себе си“ (Лук. 10:25-27).

Но едно е да знаеш Закона, а друго – да го изпълняваш; едно е да слушаш Божията заповед, а друго – да я въплъщаваш в живота си. Ето защо и законникът пита Господа: „А кой е моят ближен?“. Не всичко му е ясно в тази заповед: за него тя е доста абстрактна.

продължава>
 
Между нас и вас зее голяма пропаст Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Йоан Зизюлас   
Неделя, 05 Ноември 2017 06:40

митр. Йоан ЗизюласНай-голямата трагедия на съвременния богаташ, както чухме в Евангелския текст, най-болезненото и сериозно от мъченията на неговия собствен ад, била пропастта, която чувствал между себе си и Бога, между себе си и Лазар, когото презрял в своя земен живот. Защото пропастта, която отворила грехопадението на човека, е най-сериозният и голям проблем на човека, на цялото Божие творение. Бог създал света, за да бъде в общение с Него. Бог искал да въведе Своето творение в Божия живот, да го обожи и прослави. Но това трябвало да стане свободно и не било възможно насила да има блаженство, прославяне и обожение на творението. Той възложил това свободно решение на човека, който е микрокосмос, който обхваща в себе си цялото миротворение и съединява материалния и духовния свят, творението с Бога. Човекът обаче решил да не осъществи това общение и тогава пропастта между Бога и света се задълбочила.

продължава>
 
За вината във връзката с Бога. Евангелието за дъщерята на Иаир и изцелението на кръвотечивата Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Събота, 28 Октомври 2017 19:10
дъщерята на Иаир

Бог не харесва хладността. Той би обичал всички нас с по-голям уют, ако сме Негови врагове или любящи Го. Нищо друго. Или врагове или приятели. С един враг често пъти Бог може да се разбере. С хладния не му намира края. Той не знае какво да прави. Изкушение? Няма да го разбере. Благодеяния? Нищо няма да узнае. Хладният е този, който релативизира всичко, което има връзка с живота в Христос, в името на и поради всякакви нужди на неговия себелюбив микрокосмос. Той обаче винаги се притиска в Христос - за да си припомним евангелския текст от днес (Лука 8:41-56).

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 43

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.