ПЦДОН

Начало Проповеди
Проповеди
Седма Неделя след Петдесетница Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Неделя, 23 Юли 2017 05:42
 
Днешното литургийно четиво за изцелението на двама слепци от Христос е взето от Евангелието на Матей (9:27-35). То напомня разказа за други двама слепци в същото Евангелие (20:29-34), но тук няма повторение поради „разсеяност” на писателя. В древна Палестина просяците обикновено ходят по двойки, за да се подкрепят взаимно, както разкрива казаното от Господ в Мат. 15:14: „Ако слепец слепеца води, и двамата ще паднат в ямата”. Двамата нещастници не са пълни инвалиди, защото упорито вървят подир Христос и Го призовават: „Помилуй ни, Иисусе, Сине Давидов!”
продължава>
 
Изгонването на бесовете - Слово за Пета неделя след Петдесетница Е-мейл
Оценка на читателите: / 34
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Александър Мен   
Неделя, 09 Юли 2017 05:03

Александър Мен“И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/.

В Евангелието често четем за това как към Господ Иисус се обръщали различни хора: с молба, с въпроси, с искания или даже с упрек и укор. Ето нещастният баща на бесноватия юноша говори със сълзи в гласа, с надежда и в същото време със съмнение:”Вярвам, Господи! Помогни на неверието ми!” А ето римският стотник, който проси Господа да изцели неговия слуга – у него няма никакви съмнения. Той казва:”Както аз заповядвам на своите войници, така и Ти имаш власт да заповядаш на болестта да остави моя любим слуга”. А друг идва и пита: ”Какво да сторя, за да постигна живот вечен?”
продължава>
 
Четвърта Неделя след Петдесетница Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Неделя, 02 Юли 2017 05:28

отец ПавелДнешното евангелско четиво от Мат. 8:5-13 трябва да се допълни с по-подробния в някои отношения разказ на Лука 7:1-10. Когато Спасителят слиза от планината на блаженствата в Капернаум, Той е посрещнат от група старейшини на местната синагога, която му предава молбата на един римски офицер стотник. Неговият любим слуга е смъртно болен. На пръв поглед може да се стори странно, че евреите, водачи на града, се ангажират с проблемите на един езичник. Този случай датира от ранния период на Христовото служение, когато Той все още не се сблъсква с омразата на тълпата, насъскана от книжниците и фарисеите.
продължава>
 
Светите апостоли Петър и Павел - пътят на верния ученик и на жестокия гонител Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Четвъртък, 29 Юни 2017 05:19
Петровден

В името на Отца и Сина и Светия Дух.

Днес празнуваме паметта на светите апостоли Петър и Павел. Разликата между тях е колосална, заради това, че апостол Петър бил верен ученик на Христос от самото начало, той бил свидетел на всичко, което се случило с Христос от първия момент на Неговото излизане на проповед.

продължава>
 
Рождението на св. Йоан Кръстител Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от свещ. Георги Атанасов   
Събота, 24 Юни 2017 05:17
Рождението на Предтечата„Вечнотечащият божествен извор, напояващ изсъхналите от неверие души, днес се яви за нас като зорницата, която предхожда пресветлото Слънце” – възкликва свети Климент Охридски в своето „Похвално слово за Рождество на свети Йоан Кръстител” и продължава:

„Той озарява цялата вселена със светлината на радостта и събира с възвишена проповед целия свят за предивното чудо”.

Когато Незалязващото Слънце на правдата – нашият Спасител – пожелал да възсияе за света и вече приклонил небесата и се вселил в пречистата девическа утроба, в същото време трябвало да бъде роден от неплодна свети Йоан Предтеча – Неговата зорница. Той като предвъзвестител трябвало да предшества явяването на Господа, като проповядва и говори: „след мене иде по-силният от мене” (Марк. 1:7).

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 43

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.