ПЦДОН

Начало Проповеди
Проповеди
Христос се роди! Е-мейл
Оценка на читателите: / 21
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Николай Велимирович   
Неделя, 24 Декември 2017 20:20
Рождество

Когато казваме „Христос се роди", това означава „Месията се роди", или „Царят се роди", или „Спасителят се роди".

Поздравявайки се така, ние свидетелстваме един на друг, че в света е дошъл Онзи, Който е трябвало да дойде заради спасението на човешкия род, и че друг освен Него не трябва да чакаме.

продължава>
 
С вяра и нежност. Неделя пред Рождество Е-мейл
Оценка на читателите: / 19
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Александър Лашков   
Събота, 23 Декември 2017 19:29

отец АлександърТвърде интересен, съдържателен и поучителен е евангелският разказ, който чухме днес, в неделята пред Рождество Христово. В навечерието на този велик и лъчезарен празник, за който св. Църква ни подготвя повече от месец, едва ли би могло да се намери по-подходящо евангелско четиво.

В него се открояват две коренно различни части. Първата бихме могли да наречем историческа, тъй като в нея св. ев. Матей ни запознава с родословието на Иисус Христос по човечество (Мат. 1:1-17), а втората е драматично-повествувателна и богооткровена, тъй като от нея узнаваме, че заченатото в утробата на Пресвета Дева Мария е от Светия Дух и че Синът Божий идва от небето и се въплъщава, за да спаси човеците от греховете им (1:18-21).
продължава>
 
Мнозина са звани, а малцина - избрани Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 17 Декември 2017 07:24

о. ЛашковЦелият християнски свят живее в радостно очакване - наближава святата нощ на Христовото Рождество. Някога, преди хилядолетия, изпадналото в безверие и нравствена безпътица човечество също е живяло с предчувствието за идването на Спасител, Който да го изведе от мрака на пороците и моралния упадък. Ето какво пише 400 години преди раждането на Христа великият древногръцки философ Платон: „На земята може да настъпи ред само ако някой необикновен, божествен случай го въдвори между хората. Само Бог, скрит под образа на човек, ще ни разясни нашите отношения към Него и нашите взаимни обноски един към друг”.

продължава>
 
Изцелението в събота на прегърбената жена при синагогата Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Неделя, 10 Декември 2017 06:09

отец Павел
10-та Неделя след Неделя подир Въздвижение
 
Няма да ги срещнете по „жълтите павета”, между лъскавите накипрени витрини на големите градове. Но ако се отбиете в по-малките селища и особено в нашите опустошени и обезлюдени села, сигурно ще се натъкнете на някои от тях – възрастни, съсухрени жени, облечени неизменно в черно, които са превити на две и с тояжка в жилестите си ръце куцукат към магазина или копаят из градината. Те са поразени от остеопороза или сколиоза. Древната римска поговорка твърди, че здрав дух има само в здраво тяло, което предполага, че в болно тяло обитава болен дух. Нашите старици доказват обратното. Никоя от тях не е озлобена от съдбата си, от небето, което ги е сгънало към земята, а напротив - те са сред най-ревностните и смирени вярващи у нас.
продължава>
 
Слепият Вартимей Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Неделя, 03 Декември 2017 07:00

ВартимейСлепият човек, който седял край вратите на Йерихон, знаел, че е сляп. Ние също сме слепи - и ние не знаем това. Той знаел, че е сляп, защото всички около него могли да свидетелстват, че те виждат, а той не вижда, могли да му опишат какво те виждат и той могъл да разбере от какво е лишен.

Ние сме слепи и, ако ни сравняват със светиите – те са също като нас хора, но които са просветлели душевно, прозрели са със сърцето, с ума, - ще стане ясно колко много ние не виждаме. Но първата ни беда е в това, че така редки са сред нас хората със зрение, а още по-страшно е това, че ние вярваме, че състоянието на мнозинството е нормално състояние, а ако някой вижда, слуша, чува, разбира, преживява нещо необичайно, то той е извън нормата, той не се явява задължително мярка за нас и съд над нашата слепота, неотзивчивост, безжизненост. В тези времена на тези места, където се проявявали светите, с тях постъпвали, също така, както хората постъпили с Христос: слушали недоверчиво, възприемали думите им насмешливо, не се вслушвали в техните съвети, не следвали техния път.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 43

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.