ПЦДОН

Начало Проповеди
Проповеди
Пасхално послание на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Събота, 07 Април 2018 14:46
митр. ЙоанВъзлюбени в Господа честни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия,

Христос Воскресе!

Пасхалният светъл празник отново дойде в нашия живот, като откри възможност за всеки, който желае да се докосне до Възкресението Христово. Чрез благочестивото съприкосновение до тази тайна ние придобиваме особено знание. То, за разлика от обикновеното знание, не съдържа рационални истини, които изискват доказателства, а жив религиозен опит – опита на общението с Бога.

Чувството, което обхваща всеки вярващ човек, литургически преживяващ празника на Светата Пасха, може да се назове с една дума – радост. Радостта е особено състояние на човешкия дух. Преди всичко това е покой, защото смутеният дух не може да пребивава в радост. На езика на Свещеното Писание всичко това се нарича блаженство, а по житейски – щастие. Когато е радостно на сърцето, тогава човек е щастлив и именно в такива минути на радост човеците са готови много да пожертват.

продължава>
 
Беседа на Разпети Петък Е-мейл
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Николай Велимирович   
Четвъртък, 05 Април 2018 22:53
Разпятие Ставроникита

Ето ден, който е целият нощ.

Отсъствието на слънце на небето и липсата на разум и сърце на земята е направило от този ден най-черната и най-страшна нощ в потока на времето.

продължава>
 
Слово при Последованието на 12-те евангелия Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Иларион Алфеев   
Четвъртък, 05 Април 2018 14:21
Христос на кръста

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Ние чухме днес дванадесетте евангелски откъса, посветени на страданията и смъртта на Кръста на нашия Господ Иисус Христос. Това повествование е дошло до нас благодарение на четирите евангелиста – Матей, Марк, Лука и Иоан.

продължава>
 
Велики понеделник Е-мейл
Оценка на читателите: / 24
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 02 Април 2018 05:22
Безплодната смоковницаВ този ден – Велики понеделник – правим възпоменание за Йосиф Прекрасни и за изсъхналата смоковница, тъй като са свързани със страданията на Христос.

Старозаветният Йосиф се възприема като предобраз на страдащия Христос. Той бил любим син на патриарх Яков, поради което, а и заради духовната красота и целомъдрие, които притежавал, си спечелил завистта на братята си.

Завист, която с течение на времето прераснала в омраза. Братята му решили да се отърват от него и го продали за 20 сребърника на търговци, които също го продали в Египет за роб. Не след дълго, набеден от жената на царедвореца, че е посегнал на честта й, Йосиф бил хвърлен в тъмница. Но надарен от Бога с дар да тълкува сънища, той спечелил доверието на фараона, прославил се със своята мъдрост, бил възвеличен като спасител на народа и заел второ място след фараона над целия Египет.

продължава>
 
Величие и смирение. Вход Господен в Йерусалим Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 01 Април 2018 05:33
palm sunday
Днес празнуваме необикновен по съдържание и чуден по сми­съл празник. В християнската традиция Тържественият вход на Спасителя в Йерусалим, или както за краткост го наричаме Цвет­ница или Връбница, се празнува с много радост и цветя, с палмови и върбови клонки, с всички багри и ухания на разцъфналата про­лет. Ние сякаш се вживяваме в ликуването и възторга на хиляд­ните множества, следващи и посрещащи Господа Иисуса, Който, яхнал осле, съгласно пророчествата (вж. Зах. 9:9; Пс. 117:24-26). Влиза като Цар на мира в Йерусалим, за да отпразнува Своята последна Пасха. Ние се радваме с всички, мислено постиламе дрехите си пред Него и Го приветстваме с „Осанна на Давидовия Син! Благословен е Идещият в името Господне!”, но не виждаме сълзите в очите на Христа; не си задаваме въпроса какво точно става, кому е нужно всичко това и защо Господ Иисус го допуска.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 6 от 43

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.