ПЦДОН

Начало Проповеди
Проповеди
Проповед за Неделя на разслабления Е-мейл
Написано от Митрополит Антоний Сурожски   
Събота, 24 Април 2010 17:26

Всяка четвърта неделя след Пасха си спомняме как Христос изцерил разслабения край къпалнята "Витезда". Този човек страдал много години, а Господ с едно изречение заповядал: "Стани, вземи си одъра и ходи" – вдигнал го от постелята на болестта му и го направил здрав. За нас това събитие е утешение, а за разслабения – назидание. Край къпалнята имало толкова болни! Всички чакали момента, в който Господен Ангел слиза, раздвижва водата и първият, влязъл след този ангелски полъх оздравява.

продължава>
 
Проповед за Втора Неделя след Пасха - Томина Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Архим. доц. Павел Стефанов   
 
 
Христос воскресе!
 

След като възкръсва, Иисус Христос не напуска веднага земята, но в продължение на 40 дни общува със Своите ученици. Той настойчиво им доказва, че пред тях не е призрак, не е дух, че е възкръснал с тяло, преминало на нова, висша степен на духовна телесност, която не познава пречките и ограниченията, присъщи на времето и пространството. За Христос това не е връщане към предишния живот, а нов живот и пълно преобразяване на тялото.

Уплашените и потресени от Разпятието ученици се убеждават, че Господ е жив. Но от 11-те апостоли само Тома остава сякаш настрана. Той се прокрадва предпазливо по калдъръмените улици на Йерусалим към заключената къща, в която са събрани учениците. Тук го окръжават развълнувани лица, мнозина плачат от радост, събратята възторжено му говорят, че са видели възкръсналия Учител. Горчивината на обидата свива сърцето на Тома и той възкликва, че ако не Го види и не Го докосне сам, няма да повярва (Йоан 20:25). Но какво всъщност знаем за този апостол?

продължава>
 
Обръщение на о. Добромир по повод изборите за църковни настоятели'2008 Е-мейл
Написано от о. Добромир Георгиев   
Петък, 01 Май 2009 02:00
 
Братя и сестри,
 
колко често като гледаме телевизия, като четем вестници, като разговаряме помежду  си,чуваме,  споделяме недоволството си от хората, които ръководят държавата, града,  квартала  ни. Задаваме ли си въпроса: но нали все пак тези хора ги избираме ние? Ще  кажете, ние християните сме малцинство, не можем да повлияем на достатъчно хора, за  да бъдат избрани достойни мъже и жени с чувство за дълг и саможертва и затова ни управляват посредствени хора - някои злонамерени, продажни, корумпирани, други     добро намерени, честни, но без достатъчно качества да ръководят. Затова нещата са толкова зле - България и народът ни пропадат, животът и бъдещето на децата ни изглеждат трагични.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 41 42 43 Следваща > Край >>

Страница 43 от 43

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.