ПЦДОН

Начало Проповеди
Проповеди
Не се безпокойте... Е-мейл
Оценка на читателите: / 19
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 17 Юни 2018 11:35

отец Александър3-та Неделя след Петдесетница

Съвременното човечество страда от много душевни разстройства и болести. Две от най-разпространените от тях са безпокойството (тревожността) и безгрижието. Тъй като това са две не само различни, но и противопо­ложни състояния, ще поясня какво имам предвид.

Първо за безпокойството (тревожността). Хората се безпокоят за какво ли не, за хиляди неща. Жителите на бе­дни страни като нашата се безпокоят основно за насъщния си хляб и за оцеляването си; жителите на богатите страни пък се безпокоят как да запазят придобитото и как да го увеличат. Тъй или иначе и едните, и другите имат своите тревоги, свързани с материалните им нужди, със земния живот. И вярващи и невярващи, и християни и нехристияни – всички, с много малки изключения, сме се вторачили в материалните си потребности, в желанията и щенията на тялото и пренебрегваме или изцяло сме забравили потреб­ностите и жаждата на душите си.

продължава>
 
Нашето духовно озарение Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 10 Юни 2018 19:28
кръст

Неделя на всички български светии

Днес, в Неделята на всички български светии, бих искал да ви разкажа за духовния подвиг на един наш съвременник. В началото на шейсетте години в Семинарията в Черепиш дойде нов учител по физика и математика – г-н Шкутов. Скоро след това той стана монах под името отец Киприан. Беше едър и строен мъж с благородна осанка и се отнасяше извънредно топло и сърдечно с всички ученици. Живееше благочестиво, четеше непрекъснато Библията и с часове прекарваше в молитва.

продължава>
 
Слово в Неделя на всички светии Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Клеопа Илие   
Неделя, 03 Юни 2018 06:08
старецът КлеопаС почитта си към светците пряко и непряко възхваляваме Господа. По думите на Самия Спасител: „Който приема вас, Мене приема; а който приема Мене, приема Тогова, Който Ме е пратил (Мат. 10:40).

Почитаме светците, защото те са приятели на Господа, според свидетелството на Спасителя, Който казва на своите ученици: „Вие сте Ми приятели, ако вършите всичко онова, що ви Аз заповядвам“ (Йоан 15:14). И на други места в Писанието се казва, че светците са приятели на Бога: „И изпълни се Писанието, което казва: „повярва Авраам на Бога, и това му се вмени за оправдание“, и той бъде наречен приятел Божий“ (Яков. 2:23; срвн. Исая 41:8).

продължава>
 
Неделя на св. Отци от Първия вселенски събор Е-мейл
Оценка на читателите: / 15
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Ливански митр. Георги Ходр   
Неделя, 20 Май 2018 11:32
Отците от Никея

Това са отците от първия вселенски събор, който също така се нарича и Никейски, понеже се е състоял в град Никея, Мала Азия, по инициатива на светия цар Константин поради появата ереста на Арий, който е учил, че Синът е сътворен, казвайки: "Имало е време, в което Словото не е съществувало". Това е предизвикало голям трус в Църквата, защото нейната вяра се основава на единосъщието на Сина с Отца - тоест върху основата на предвечността на Сина.

продължава>
 
Възнесение Христово Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Ливански митр. Георги Ходр   
Четвъртък, 17 Май 2018 11:30

ВъзнесениеПоследната проява на Възкресението - това е Възнесението. Както на планината Тавор, така и тук Господ светеше. Както на Тавор, така и във Витания, от която Господ Се възнесе, се говореше за Неговите кръстни страдания. Но какво означава Христовото Възнесение на небесата, след като Той не е напускал никога лоното на Отца? "Христос се възнесе там, където отначало бе Той" (Служба на вечернята). Вечернята огласява, обръщайки се към Него: "Ти възнесе нашето паднало естество и го положи да седне заедно с Отца". В сбогуващото си слово (след Тайната вечеря) Господ на първо място потвърждава: "Аз Съм в Отца и Отец е в Мен", но Той също така казва: "Аз отивам при Отца"... оставям света и отивам при Отца." И след това, Той отново потвърждава: "Ти, Отче, Си в Мен и Аз Съм в Теб".

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 4 от 43

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.