ПЦДОН

Начало Проповеди
Проповеди
Осма Неделя след Петдесетница - насищането на народа с пет хляба Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Събота, 21 Юли 2018 05:27
насищането на народа

Година след година, поколение след поколение, ние четем Евангелието в нови контексти и пред лицето на нови обстоятелства – исторически или лични. И всеки път един или друг откъс може да отекне в душата ни по нов начин.

продължава>
 
Изцеляването на разслабления - проповед за Шеста Неделя след Петдесетница Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Неделя, 08 Юли 2018 13:09

отец Павел

Разказът на евангелиста Матей, 9 глава, за изцеляването на разслабления (парализиран) човек предлага на вниманието ни не само това събитие, но и различните мнения на хората, които го засвидетелстват. Двама други евангелисти – Марко (2 глава) и Лука (5 глава), допълват, че когато узнават за идването на галилейския Чудотворец, близките на болния не успяват да проникнат в къщата поради голямата тълпа. Те не само не се отчайват, но напротив – упорството и ревността им се засилват. Успяват да се покатерят на покрива на къщата, който е направен явно от слама или плочи, разчистват част от него и пускат в стаята вързания на носилка разслаблен, за да бъде излекуван от Христос.

продължава>
 
Изгонването на бесовете - Слово за Пета неделя след Петдесетница Е-мейл
Оценка на читателите: / 37
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Александър Мен   
Неделя, 01 Юли 2018 13:03

Александър Мен“И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат. 8:34/.

В Евангелието често четем за това как към Господ Иисус се обръщали различни хора: с молба, с въпроси, с искания или даже с упрек и укор. Ето нещастният баща на бесноватия юноша говори със сълзи в гласа, с надежда и в същото време със съмнение: ”Вярвам, Господи! Помогни на неверието ми!” А ето римският стотник, който проси Господа да изцели неговия слуга – у него няма никакви съмнения. Той казва: ”Както аз заповядвам на своите войници, така и Ти имаш власт да заповядаш на болестта да остави моя любим слуга”. А друг идва и пита: ”Какво да сторя, за да постигна живот вечен?”
продължава>
 
Светите апостоли Петър и Павел - пътят на верния ученик и на жестокия гонител Е-мейл
Оценка на читателите: / 18
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Петък, 29 Юни 2018 05:19
Петровден

В името на Отца и Сина и Светия Дух.

Днес празнуваме паметта на светите апостоли Петър и Павел. Разликата между тях е колосална, заради това, че апостол Петър бил верен ученик на Христос от самото начало, той бил свидетел на всичко, което се случило с Христос от първия момент на Неговото излизане на проповед.

продължава>
 
Рождението на св. Йоан Кръстител Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от свещ. Георги Атанасов   
Неделя, 24 Юни 2018 12:17
Рождението на Предтечата„Вечнотечащият божествен извор, напояващ изсъхналите от неверие души, днес се яви за нас като зорницата, която предхожда пресветлото Слънце” – възкликва свети Климент Охридски в своето „Похвално слово за Рождество на свети Йоан Кръстител” и продължава:

„Той озарява цялата вселена със светлината на радостта и събира с възвишена проповед целия свят за предивното чудо”.

Когато Незалязващото Слънце на правдата – нашият Спасител – пожелал да възсияе за света и вече приклонил небесата и се вселил в пречистата девическа утроба, в същото време трябвало да бъде роден от неплодна свети Йоан Предтеча – Неговата зорница. Той като предвъзвестител трябвало да предшества явяването на Господа, като проповядва и говори: „след мене иде по-силният от мене” (Марк. 1:7).

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 3 от 43

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.