Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Проповеди
Проповеди
Бог няма да ни съди, ние сами ще си изберем мястото Е-мейл
Оценка на читателите: / 63
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Варнава Янку   
Неделя, 19 Февруари 2017 06:48
 
Страшния съд
 
В евангелския текст за Страшния съд Господ казва, че няма да бъдем съдени за това колко пости сме пазили (и то без олио), нито колко поклони сме правили, а критерий за нашето спасение ще бъде любовта, човеколюбието.
продължава>
 
Днес е празникът Сретение. Кой кого е срещнал? Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Юстин Попович   
Четвъртък, 02 Февруари 2017 06:34
Сретение
 
Днес е празникът Сретение. Кой кого е срещнал? Човекът е срещнал Бога. Ето защо този свят празник се нарича Сретение. Среща. За пръв път е дадено на човек, на благочестивия и праведен Симеон Богоприимец да види Бога в малкото, четиридесетдневно Дете Иисус, да види Спасителя на света, да види цялото домостроителство на спасението, всичко, което Господ е направил, за да спаси човешкия род от смъртта, от греха и от дявола.
продължава>
 
Начало на подготовката за Великия пост. Закхей Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Неделя, 29 Януари 2017 06:39

отец Александър ШмеманЦял месец преди началото на Великия пост Православната Църква започва сякаш да ни предупреждава за него, да възвестява за него, да ни подготвя за него. И колко е трудно за съвременния човек да разбере всичко това. Да разбере преди всичко, че наред с другите безбройни грижи в този живот, съществува и тази грижа за душата, за вътрешния мир на всеки един от нас. И че само ако бяхме малко по-сериозни, бихме разбрали колко важна, насъщна, първостепенна е именно тази грижа. Тогава бихме разбрали, уверен съм, тази незабързаност, този тайнствен ритъм на църковния живот, който се струва на съвременния човек някаква архаична ненужна безсмислица.

продължава>
 
Слепият Вартимей Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Неделя, 22 Януари 2017 07:00

ВартимейСлепият човек, който седял край вратите на Йерихон, знаел, че е сляп. Ние също сме слепи - и ние не знаем това. Той знаел, че е сляп, защото всички около него могли да свидетелстват, че те виждат, а той не вижда, могли да му опишат какво те виждат и той могъл да разбере от какво е лишен.

Ние сме слепи и, ако ни сравняват със светиите – те са също като нас хора, но които са просветлели душевно, прозрели са със сърцето, с ума, - ще стане ясно колко много ние не виждаме. Но първата ни беда е в това, че така редки са сред нас хората със зрение, а още по-страшно е това, че ние вярваме, че състоянието на мнозинството е нормално състояние, а ако някой вижда, слуша, чува, разбира, преживява нещо необичайно, то той е извън нормата, той не се явява задължително мярка за нас и съд над нашата слепота, неотзивчивост, безжизненост. В тези времена на тези места, където се проявявали светите, с тях постъпвали, също така, както хората постъпили с Христос: слушали недоверчиво, възприемали думите им насмешливо, не се вслушвали в техните съвети, не следвали техния път.

продължава>
 
Проповед за св. Антоний Велики Е-мейл
Оценка на читателите: / 20
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Вторник, 17 Януари 2017 06:50

св. Антоний ВеликиНе служим всеки ден и затова подминаваме имената на светци и учението на светци, от което бихме могли да научим толкова много, но за което рядко някой си спомня. Така вчера се празнуваше паметта на основоположника на монашеския подвиг в египетската пустиня свети Антоний Велики, в чиято памет и чест са кръстени всички, които впоследствие са носили това име, включително и основоположника на руското монашество Антоний Печорски.

Искам да обърна вашето вниманието върху само едно събитие от неговия живот. Той отишъл в пустинята, пръв от всички подвижници, за да се бори със злото, което съществувало в неговото сърце. Той не бягал от света: той се отдалечил в пустинята за единоборство, за да се пребори лице в лице със злото – по-комплексно, по-страшно и по-разрушително от злото, което ни обкръжава в света.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 38

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.