Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Проповеди
Проповеди
Четвърта Неделя на Великия пост - Преп. Йоан Лествичник Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Неделя, 26 Март 2017 05:01
отец ПавелЧетвъртата неделя на Великия пост е посветена от Църквата на паметта на преподобния Йоан Лествичник. Той е игумен на Синайския манастир през VІІ век и автор на прочутото произведение “Лествица”, което означава “Стълба”. Защо точно този скромен монах е определен да бъде патрон на една от най-важните недели в православния календар? Това съборно решение на Църквата не е случайно, а има дълбок смисъл.

В първата неделя се утвърждава, че нашата вяра е православна, т.е. истинна и правилна. Втората неделя на св. Григорий Палама е свързана с идеята, че вярата ни е вътрешна, вяра на сърцето, вяра, чрез която постигаме общение с Бога. В третата, Кръстопоклонна неделя Църквата ни напомня, че нашата вяра не е от този свят, че тя е самоотвержена, кръстоносна, която понася и търпи всички житейски скърби.
продължава>
 
Благовещение! Началото на нашето спасение Е-мейл
Оценка на читателите: / 20
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Александър Лашков   
Събота, 25 Март 2017 05:52
Благовещение

Ако оприличим годишния кръг от християнски празници на венец, изплетен от различни цветя, в кое ли цвете бихме могли да разпознаем празника св. Благовещение? Безспорно в коки­чето. То е първото цвете, което показва главицата си над снега и неговата поява вещае края на зимата; вещае края на студовете и ледовете, сковавали досега земното лице; вещае идването на пролетта и събуждането на природата за нов живот. В духовното поле на нашата християнска традиция празникът Благовещение има същата роля. Той е празник предвестник, празник на началото, празник на нравствената пролет.

продължава>
 
Втора Неделя на Великия пост - на св. Григорий Палама, за Разслабления Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Софроний Врачански   
Събота, 11 Март 2017 18:27

св. Софроний ВрачанскиЧeдo! Прoщaвaт ти сe грeхoвeтe

(Марк. 2:5), казва Христос 

в днeшнoтo Eвaнгeлиe.

Блaгoслoви, oтчe!

Блaгoчeстиви християни, вярaтa e гoлямa пoмoщ зa чoвeкa, зaщoтo бeз нeя нe e възмoжнo чoвeк дa пoлучи Нeбeснoтo цaрствo, a с нeя тoй мoжe дa oтидe при Бoгa, кaктo днeшния рaзслaбeн, зa кoгoтo рaзкaзвa днeшнoтo свeтo Eвaнгeлиe.

Eвaнгeлиe oт Мaркo, зaчaлo 7

продължава>
 
Слово за Тодорова събота Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Тодор Джалъзов   
Събота, 04 Март 2017 05:34

Христос - Лозата и пръчките"Аз съм лозата, вие пръчките, който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много плод; защото без Мене не можете да вършите нищо. Ако някой не пребъде в Мене, бива изхвърлен навън, както пръчката, и изсъхва” /Йоан. 15:5,6/

Отците на Църквата често са сравнявали Великия пост с четиридесетгодишното странстване на избрания народ през пустинята. Ние знаем от Библията, че за да не изпадне народът Му в отчаяние, а също така и за да открие пред този народ главната и висша Своя цел, по време на четиридесетгодишно странстване Господ е извършил много чудеса. По аналогия с това странстване светите Отци построяват своето обяснение на четиридесетдневния пост. Неговата крайна цел е Пасха, обетованата земя на Царството Божие. Само че в края на всяка седмица от Великия пост има като че ли някакво поемане на дъх, някакво предвкусване на тази цел. Тези два дни са събота и неделя, когато се извършва светата Евхаристия; тези дни имат особено място в духовния път на поста.

продължава>
 
Неделя на Всеопрощението Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Митр. Антоний Сурожски   
Неделя, 26 Февруари 2017 06:01

В името на Отца и Сина и Светия Дух.

Тази вечер встъпваме напълно във Великия пост. Всички предишни седмици бяха време, в което бяхме длъжни да се потопим в себе си, да произнесем над себе си внимателен, строг, очистващ съд. А сега встъпваме във времето, когато сме длъжни стъпка след стъпка да последваме отново Христос - в Страстната седмица и на Голгота, при Разпятието, а след това да се приобщим, доколкото всеки съумее, доколкото на всеки Бог ще даде, към радостта на Възкресението. А след това да отидем в света, както апостолите са отишли, за да донесат на света, в който живеем радост и спасение.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 38

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.