Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Проповеди
Проповеди
Проблемът не е, че сме лоши, проблемът е, че сме лъжливи.. Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Варнава Янку   
Събота, 13 Януари 2018 18:19
Христос и десетте прокажени

Неделя на десетте прокажени

Десет прокажени в тяхното отчаяние търсят милост от Христос,

търсят изцеление с вяра и надежда. Господ чува тяхната молба, но не ги изцелява веднага, а ги увещава да отидат при свещениците, за да се покажат и да потвърдят своето изцеление. С други думи Господ искал да ги научи на послушание, което означава проява на вяра, и те да допринесат за тяхното изцеление, да преобърнат тяхната логика и да влязат в това очакване на вярата и надеждата.  Те се изцелили, вървейки към свещениците.

продължава>
 
Празникът на водата и светлината. Богоявление Е-мейл
Оценка на читателите: / 22
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Иларион Алфеев   
Събота, 06 Януари 2018 06:01
Богоявление

Господ създал водата като стихия на живота, но човешкият грях я направил източник на смърт. Когато Господ създавал водата, Духът Божий „се носел над водата“, като изпълвал водата със Своята животворяща енергия. Но когато човешкият грях се умножил на земята, водата на живота станала вода на смъртта. Във водите на Великия потоп загинало цялото старо човечество, за да се даде живот на новото човечество, обновено чрез тези страшни води.

продължава>
 
1 януари - Обрезание Господне и св. Василий Велики Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Николай Велимирович   
Понеделник, 01 Януари 2018 06:14
 
Обрезание Господне1. Обрезание на Господа и Бога и Спасителя наш Иисуса Христа. В осмия ден след рождението Си, божественият Младенец бе донесен в храма и обрязан според съществуващия още от времето на Авраам закон в Израил. По този повод Му бе дадено името Иисус, както бе благовестил архангел Гавриил на Пресветата Дева. Старозаветното обрязване предобразява новозаветното кръщение. Обрезанието на Господа показва, че Той е приел върху Себе Си истинско човешко тяло, а не привидно, както по-късно са учели за Него еретиците.
продължава>
 
Христос се роди! Е-мейл
Оценка на читателите: / 20
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Николай Велимирович   
Неделя, 24 Декември 2017 20:20
Рождество

Когато казваме „Христос се роди", това означава „Месията се роди", или „Царят се роди", или „Спасителят се роди".

Поздравявайки се така, ние свидетелстваме един на друг, че в света е дошъл Онзи, Който е трябвало да дойде заради спасението на човешкия род, и че друг освен Него не трябва да чакаме.

продължава>
 
С вяра и нежност. Неделя пред Рождество Е-мейл
Оценка на читателите: / 19
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Александър Лашков   
Събота, 23 Декември 2017 19:29

отец АлександърТвърде интересен, съдържателен и поучителен е евангелският разказ, който чухме днес, в неделята пред Рождество Христово. В навечерието на този велик и лъчезарен празник, за който св. Църква ни подготвя повече от месец, едва ли би могло да се намери по-подходящо евангелско четиво.

В него се открояват две коренно различни части. Първата бихме могли да наречем историческа, тъй като в нея св. ев. Матей ни запознава с родословието на Иисус Христос по човечество (Мат. 1:1-17), а втората е драматично-повествувателна и богооткровена, тъй като от нея узнаваме, че заченатото в утробата на Пресвета Дева Мария е от Светия Дух и че Синът Божий идва от небето и се въплъщава, за да спаси човеците от греховете им (1:18-21).
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 41

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.