Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Проповеди
Проповеди
Неделя на св. Отци от Първия вселенски събор Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Ливански митр. Георги Ходр   
Събота, 27 Май 2017 20:32
Отците от Никея

Това са отците от първия вселенски събор, който също така се нарича и Никейски, понеже се е състоял в град Никея, Мала Азия, по инициатива на светия цар Константин поради появата ереста на Арий, който е учил, че Синът е сътворен, казвайки: "Имало е време, в което Словото не е съществувало". Това е предизвикало голям трус в Църквата, защото нейната вяра се основава на единосъщието на Сина с Отца - тоест върху основата на предвечността на Сина.

продължава>
 
Слово за Възнесение Господне Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Йоан Екзарх   
Четвъртък, 25 Май 2017 05:35

Да се веселят небесата и да се радва земята! (Пс. 95:11). Защото Иисус разруши преградата, що беше посред, както казва Павел (Еф. 2:14), Бога и човешкия род, въдвори мир и събра в едно небесното и земното, най-висшето с най-нисшето. Затова, прочее, ние, земните, нека възкликнем: “Днес Христос, върхът и началото на нашата плът, се възнесе на небесата!”

Апостолът казва: възкреси го от мъртвите и го постави на небесата (по Еф. 1:20). Казва го за Иисуса Христа, за там, откъдето някога изпадна злият дявол, откривател на греха, обидчив и високомерен горделивец. Иисус, със своето велико човеколюбие въведе в онова място човека, изгонен, поради измамата на дявола, от рая.Затова и този велик празник е удостоен с всякаква чест и всякаква радост духовна.

Имаме, побратими, за днешния ден, т.е. за Възнесението Христово на небесата, такъв разказ.

продължава>
 
Неделя на слепия Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Събота, 20 Май 2017 20:35
 
изцеление на слепия
 
В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Братя и сестри!

Бог сътворил света в шест творчески дни и на седмия Той Си починал от Своите трудове, поръчвайки, предавайки света в грижа на човека. Цялата история, от сътворението на света до Второто пришествие, е денят на човека, когато той трябва да принесе плодовете на творението, трябва да доведе творението до неговата пълнота, да възсъедини тварта с нейния Творец.

продължава>
 
Неделя на самарянката Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Събота, 13 Май 2017 18:36
самарянката

В четвъртата неделя след Пасха във всички църкви се чете онази глава от Евангелието на Йоан, в която е разказано за необичайния разговор на Христос с жената-самарянка. Според разказа на Евангелието, Христос спрял при един кладенец в околностите на град Сихар. Учениците му били отишли в града да купят храна. И ето към кладенеца се доближава една жена, за да си напълни вода. Христос ѝ казва: „дай ми да пия“. Започва беседа, по време на която жената Го пита: “Бащите ни са се покланяли в тази планина, а вие казвате, че мястото, където трябва да се извършва поклонението, се намира в Йерусалим?“.

продължава>
 
Трета Неделя след Пасха - на Мироносиците Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Събота, 29 Април 2017 10:09
отец ПавелХристос воскресе!

Според богослужебния календар третата неделя след Възкресение е наименована на светите мироносици. Сред първите последователи и постоянни слушатели на Иисус Христос има и няколко жени. Този факт е необикновен, защото патриархалното еврейско общество през I в. не допуска жени да се учат на грамотност или да стават ученици на религиозни водачи. Тези жени се наричат “мироносици”, защото те на третия ден след кръстната смърт на Спасителя отиват на Неговия гроб, за да помажат с миро (благоуханно масло) Христовото тяло.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 40

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.