ПЦДОН

Начало Проповеди
Проповеди
Притчата за безумния богаташ Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Събота, 17 Ноември 2018 19:10
безумния богаташ

В името на Отца и Сина и Светия Дух.

Краят на днешното Евангелие е предупреждение за това, за което всички ние би трябвало да се досещаме през цялото време: че зад нас стои смъртта, и че много, много от това, което правим, ще загине след нас като ненужно, като тленно.

продължава>
 
Забележителната притча за милосърдния самарянин Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Неделя, 11 Ноември 2018 07:17
доц. архим. Павел Стефанов
В днешната неделя Църквата ни поднася като евангелско четиво забележителната притча за милосърдния самарянин (Лук. 10:25-37). Човек може да си представи как тълпата от ученици и любопитни е насядала около Христос и слуша думите Му. Сред насъбралите се става един уважаван от всички законник, чиято професия е да изследва и тълкува Писанието. Искайки да изкуши Иисус и да Го заплете в противоречия, той Го пита как да наследи вечен живот. Спасителят му отговаря с контравъпрос, който насочва към Библията: „В Закона що е писано? Как четеш?” Заставен да покаже знанията си, законникът цитира двете главни заповеди от Второзаконие 6:5 и Левит 19:18:
продължава>
 
Притчата за богаташа и бедния Лазар Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Неделя, 04 Ноември 2018 07:19
Богаташа и Лазар

В името на Отца и Сина и Светия Дух.

Искам да обърна вниманието ви върху два момента от днешното евангелско четиво. Първо, върху заключителните слова на Спасителя: ако не сме съумяли да послушаме Моисей и пророците, т.е. толкова много свидетели, които от началото на времената са ни говорили за Бога и Неговата правда, то и Възкръсналият няма да ни убеди в нищо...
продължава>
 
Седма Неделя след Неделя подир Въздвижение - възкресяването на Иаировата дъщеря Е-мейл
Оценка на читателите: / 17
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Събота, 27 Октомври 2018 20:10
дъщерята на Иаир

Колко приличаме на тези хора, които са обкръжавали умрялата дъщеря на Иаир! Самият Бог е дошъл, Самият Господ, Той Самият казва: Не плачете, тя не е умряла, заспала е... И с каква увереност хората, както е казано в Евангелието „знаели“, че тя е умряла. Макар Самият Бог да говори - Самият Господ, Който бил повикан от тях да направи чудо, а сега те Му се надсмивали с думите си. Докато тя била болна е можело да се надяват на чудо; сега тя е умряла и е смешно да се говори, че има някаква надежда...

продължава>
 
Възкресяването в Наин Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Неделя, 07 Октомври 2018 06:01
наинската вдовица
 
Трета Неделя след Неделя подир Въздвижение
 
Господ Иисус Христос действа постепенно, стъпалообразно, даже бавно за нашите ограничени сетива. Дълъг е пътят от раждането в пещерата до Витлеем до Възкресението в пещерата до Голгота. Само шепа хора знаят кое всъщност е безпомощното бебе, огласило с плача си рождественската нощ, и кой всъщност е Възкръсналият от мъртвите, чието сияние огрява пасхалната нощ.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 43

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.