Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

04.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Тайната на произволението Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николаос Лудовикос   
Четвъртък, 30 Август 2018 12:50

теосисСъществува огромна стълбица от човешки реакции спрямо едно и също Божие слово. Точно затова човекът е Божий образ. Той е Божий образ, защото може да каже "да", но може да каже и "не" по един равночестен начин с Бога. И Бог уважава това "не". Бог не казва: „Той е камък, ще го разбия, за да го направя земя насила. Тук има грижи, нека направя нещо магическо да ги премахна, и така семето да поникне”. Бог уважава човешкото произволение.

Тайната на произволението на човека е велика. Не можем да я обясним лесно. Дълбинната психология и по-специално психоанализата се е опитала да обясни човешкото произволение, да види несъзнателните подбуди, да осветли едно друго пространство вътре в душата и да ни обясни защото човекът заема точно тази позиция в живота си, а не някоя друга.
продължава>
 
Ходете на църква, за да почувствате Господ! Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Андреас Конанос   
Понеделник, 20 Август 2018 11:01

евхаристия

Всички ние, които ходим на църква, нека бъдем толкова влюбени в Христос, че другият да го вижда и да се приближава до нас. Казват, че любовта не може да се скрие. Ако сме влюбени в Господа и силно Го обичаме, цялата земя ще го види. И след като сега сме разпилени и разпръснати по цялата земя ние, християните, влюбени в Господа, слушатели на това предаване и на всички други предавания, и другите ще вкусят от Христос и ще кажат:

продължава>
 
Реанимация и ангели... или разходка по ръба на бездната Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Написано от свещеник Валерий Духанин   
Петък, 17 Август 2018 10:26
о. Валерий

Животът ни поднася тежки уроци. Но след тези уроци животът ни става различен. Невъзможно е да останеш същия, какъвто си бил, когато дори за миг си бил на прага на смъртта. Ценността на живота се оценява на ръба на смъртта, ценността на светлината – след нощната тъмнина, ценността на всеки Божий дар – след отнемането му.

продължава>
 
Света Богородица е образец за майка и жена Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Сисанийски митрополит Павел   
Вторник, 14 Август 2018 10:51
Богородица

Знаем ли защо се женим? Имам едно недоумение и го казвам на младите хора: "Бре, хора, не мога да ви разбера. Идвате да си извадите разрешение за (сключване на) брак и ви се радвам. И не след дълго: "Хора, какво става? Как решихте да се развеждате? . . ."

продължава>
 
С Бога стени преодоляваме! Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Четвъртък, 09 Август 2018 11:44
Божи гроб

продължение от тук

Защото Негово творение сме ние, създадени в Христа Иисуса за добри дела, що Бог е предназначил да вършим.

продължава>
 
Обратното на греха е Възкресението, а не безгрешността Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Петък, 03 Август 2018 13:14
Лудовикос

Бог, богат с милост, поради голямата Си любов, с която ни обикна,
макар да бяхме мъртви поради престъпленията, оживотвори с Христа (по благодат сте спасени) (Ефес. 2:4-5)

продължава>
 
Не трябва да ходиш на църква! Това е въпрос на любов Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Андреас Конанос   
Вторник, 31 Юли 2018 11:55
mt athos

Покаянието.. Някой пита: „Ще ми простите ли отново?”. – „Ще ти простя отново.” – „Добре, тогава ще отида да извърша отново същите неща.” Ама, извинявай, затова ли питаш? Значи ти искаш да видиш, че Бог те обича, за да получиш дръзновение да съгрешаваш още повече?! Тогава все още не разбираш за какво говорим. Още спиш! Значи, ако чувстваш, че Христос те обича, и ако чувстваш тази любов като отпускаща, в смисъл на приспиване и угаждане – внимавай, тази дума е много опасна, да си угаждаш по църковному – тогава въобще не можеш да напредваш!

продължава>
 
Колко добре познаваш детето си? Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Павел Сисанийски и Сиатистки   
Вторник, 24 Юли 2018 13:27
child in church

Семейството и децата всъщност са нашият живот. И когато нещо не върви добре в семейството, във връзката между съпрузите или с децата ни, тогава целият ни живот става проблем. Ако хвърлим поглед в света, в който живеем, ако поискаме да погледнем около нас, ще констатираме, че проблемът съществува. Животът ни не е нищо друго, освен проблемите, които са свързани с нашето семейство и децата ни, въпросите, които се пораждат, трудностите, които срещаме, тревогите, които имаме, с една дума, кризата, както сме я нарекли, която бичува нашия живот. Става въпрос за една криза, по-значима от икономическата криза, тъй като реално животът и душата ни са неща, които, когато не функционират правилно, тогава дори някой да е финансово добре, не се радва на живота.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 2 от 46

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.