Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

05.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Страстите - преодоляват ли се или се преобразяват? (първа част) Е-мейл
Оценка на читателите: / 20
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Петък, 13 Юли 2018 12:54
ascetism

Една тема, за която много сме чували. Хора, които са близо до Църквата, са се занимавали с нея, изследвали са я, чели са нещо, но в същото време е тема, която е претърпяла изопачения и изкривявания. Темата е страстите и заглавието на темата е: „Страстите - преодоляват ли се или се преобразяват?”. Отхвърляме ли ги, или ги преустройваме? Какво става с този въпрос?

продължава>
 
Светогорски слова: „Днес” е от Бога, „утре” е от лукавия Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 11 Юли 2018 12:15
monastery

Един побелял монах попитал група поклонници:

- Бог изпитва ли тревога?

- Не, отче.

продължава>
 
Християнинът трябва не да осъжда, а да състрадава на другия Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 04 Юли 2018 14:04
patir haralampos

Въпроси, зададени към отец Харалампос Пападопулос от аудиторията след беседата:  "Вярата се усилва, когато поставяме нещата под съмнение":

Въпрос: Какво да просим в молитвата?

О. Харалампос Пападопулос: Старецът Емилиян Симонопетриски има много хубав отговор на това. Той казва, че човек от Бога може да вземе. Ние обикновено в молитвата - без това задължително да е грешка, не е грешка, просто не трябва да става само това - обикновено търсим децата ни да са добре, ние да сме добре, да имаме успех в изпитите, да вървим добре, да имаме пари. Това с парите е значима тема, имайте предвид, че според протестантите да имаш пари е Божие благословение, затова имат много книги как да натрупаш богатство, подкрепено с библейски места.

продължава>
 
Светогорски слова: Делото ти наистина е добро, ако за него получиш неблагодарност Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 26 Юни 2018 14:02
Григориу

Всеки ден, в който слънцето изгрява, се отваря малко от Божия свитък. Независимо дали има горчивини или радости, нека ги приемаме с доверие и посвещение към Бога.

***

Както поучавал и св. Силуан Атонски: „Трудностите и трагедиите идват в живота на хората, защото не се молят”.

продължава>
 
Изхвърли егото си и ще го намериш в Христовата любов Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Андреас Конанос   
Петък, 22 Юни 2018 13:07
Конанос

Знаеш ли коя картина ми харесва? Когато в неделя сутрин отивам на църква и виждам хора на пътя, които чакат автобуса, за да отидат на църква. Естествено, в този час има само няколко човека, които чакат на автобусната спирка, защото говорим за много рано сутринта, около шест часа, особено през зимата, когато е студено. Друга картина, която ме трогва, е, когато хората влизат в църква и отиват да запалят свещичка. В момента, когато излизам на царските двери, за да кажа „Мир вам!”, виждам да се отваря вратата на храма, човекът взема свещичката си, запалва я и отправя молитвата си. Друга картина е, когато вярващият идва и взема нафора…

продължава>
 
Неуспехът не е проклятие, а възможност Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Вторник, 19 Юни 2018 13:42

отец Ливийпродължение от "Вярата се усилва, когато поставяме нещата под съмнение"

Има един много хубав текст старец Софроний Сахаров, който е много важен. Той пише: "намирам се в постоянна битка за моята вътрешна свобода". Той се бори, не се самоуспокоява. "Постоянно търсене за решение на много противоречия и недоумения. Тази битка понякога приема в мен характер на битка със Самия Бог въпреки съзнанието за моята крайна нищожност". Въпреки че знам, че съм нищо, въпреки това водя битка с Бога, боря се с Бога. "Понякога се моля със спокоен плач, често обаче като безумен се боря, настоявам, претендирам, споря, почти ставам хулител."

Старец Софроний - светец на Църквата, който с времето официално ще бъде канонизиран, и той казва това, че почти ставам хулител, споря, т.е. карам се с Бога, боря се вътрешно.

продължава>
 
Светогорски слова: Кръстът да си оклеветен те отвежда направо в Рая Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 14 Юни 2018 11:50
Света Гора

Представете си да имаме прескъпа кола, изработена от злато, и след като сме я купили със спестяванията ни за цял живот, след това да я използваме, за да складираме в нея тор. Така и ние като Божии образи сме най-скъпоценните създания на Твореца, но чрез нашия безбожен и неразкаян живот се принизихме до хранилище за тор.

продължава>
 
Вярата се усилва, когато поставяме нещата под съмнение Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Вторник, 12 Юни 2018 14:16
съзерцание

Човекът, който живее в Църквата и се подвизава в Христос, понякога чувства, че има слаба вяра. В даден момент от живота си чувства неверие, не атеизъм, защото атеизмът е нещо по-теоретично и идеологическо, докато неверието е израз на вътрешна битка. Атеистът е човек, който не толкова се бори, колкото мисли много рационалистически, винаги се изчерпва в логиката и в нея затваря присъствието на Бога. Докато неверието е нещо по-вътрешно, изразява битка на човека. Затова в началото християнинът донякъде „е оправдан” да има моменти на неверие, където ще постави под съмнение присъствието на Бога в живота си, ще каже: "Къде си, Боже мой? Защо?" или дори ще се отвърне от Бога или ще има моменти, в които няма да иска да има никаква връзка с Бога.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 2 от 45

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.