Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

02.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Милостинята не означава непременно любов Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Понеделник, 23 Октомври 2017 13:43
о. Николай

"А ти кога правиш милостиня, нека лявата ти ръка не знае, какво прави дясната, та милостинята ти да бъде скришом; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве"

Става въпрос за евангелския текст от събота преди Сирна Неделя. Христос казва: „Внимавайте как ще давате милостиня, да не  я давате така, че да се вижда. Ако я давате така, няма да имате награда на небесата”. Защо да нямаме и двете? Награда в света и на небето? Да даваме и пред другите и пред Бога. Защо не така? Понеже милостинята сама по себе си няма тежест, а само милостинята от любов към Бога. Може да я давам, защото обичам себе си и искам другите да ме забележат, да ме наградят и да спечеля нещо. Всеки път „милостиня” дава всяко едно  правителство преди изборите, показно - не защото ни обичат, а понеже трябва да спечелят нашия глас. Какво означава това? - че милостинята сама по себе си може да е противоположното на любовта. Хляб и зрелища давали някога на римските поданици. Хвърляли им хлябове. Колесниците минавали по амфитеатрите и хвърляли храна на народа, за да могат да го контролират.

продължава>
 
Заветът на св. Йоан Рилски Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 19 Октомври 2017 11:43
св. Йоан РилскиАз, смиреният и грешен Йоан, който не съм извършил никакво добро на земята, когато дойдох в тази Рилска пустиня, не намерих човек в нея, но само диви зверове и непроходими дебри. И поселих се в нея самин със зверовете, без да имам нито храна, нито покрив, но небето ми беше покров, земята - постеля и тревите храна. Но благият Бог, заради обич към Когото презрях всичко и претърпях глад и жажда, мраз и слънчев пек и телесна голота, съвсем не ме изостави, но като милосърден и чедолюбив баща обилно задоволи всичките ми нужди. И що да въздам на Господа за всичко, що ми даде? Много са Неговите благодеяния към мене, понеже от Своята света висота погледна милосърдно на моето смирение и ми оказа помощ да претърпя всичко - не аз, а Христовата сила, която е в мене - защото от Него е всяко добро дарование и всеки съвършен дар отгоре идва.
продължава>
 
Познаваме себе си само в Христос. Притчата за сеяча Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Варнава Янку   
Неделя, 15 Октомври 2017 12:23
Сеячът

Притчата за Сеяча. Сеячът е Господ, семето е Неговото слово, земята са хората, от които едни приемат словото, а други го отхвърлят. Един път семето, т.е. словото - пада на пътя и човек за момент чува словото, но след това става безразличен, или пада върху камениста почва, която не е дълбока и човек отхвърля словото Му; или попада  сред трън  - житейски наслади и грижите - които задавят словото. Съществува и добрата земя, където Божието слово дава плод.

продължава>
 
Най-трудно е съвършеното възпитание на децата Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Андреас Конанос   
Сряда, 11 Октомври 2017 13:16
възпитание

Децата не търсят съвършенство от възрастните. Никога. Те не искат ние да бъдем непогрешими или безгрешни. Децата знаят, че всеки път, когато се правим на безгрешни, ставаме лицемери. Децата знаят, че когато се правим на добри, говорим лъжи и осмиваме „себе си и един другиго”. Те не търсят съвършенство. Те обаче търсят искреност; автентичност на етоса, почтено поведение; уважение първо към самите себе си и след това към тях самите. Те търсят духовен труд, да почувстват, че сме се потрудили в душата си и се отнасяме  сериозно към това какво ще рече живот, свят, Църква. Те търсят да видят дали сме личности. Когато виждат, че нашето поведение е раздвоено и изкуствено, когато влязат в съприкосновение с нашето лицемерие, те не издържат. Тях ги ужасява не просто някой наш грях, а постоянният театър, който доброволно играем.  Децата уважават грешните хора. Всичко в тях обаче рухва най-вече заради нашето лицемерие.

продължава>
 
Голямото значение на малките неща Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Ясен Шинев   
Вторник, 10 Октомври 2017 12:36
малкото добро

Когато човек започва да води духовен живот в Христа, усеща в себе си неща, които никога преди това, дори и не е предполагал, че може да изпита. Навлиза в един нов свят, който не се подава на обичайните закони на логиката и обикновеното социално поведение. Той заприличва на дете, което напуска една стара стая, която му е омръзнала с нейната подредба и играчки и отваря вратата на нова, която е облята в светлина и препълнена с нови и интересни предизвикателства, причудливи и почти неразбираеми. Той се нахвърля върху тях и жадно я преоткрива, като с романтика и искрена страст докосва и иска бързо е веднага да опита от всичко. Съветите на хората, които са опитни от него не винаги могат да го спрат и той продължава и продължава да се наслаждава на този нов свят.

продължава>
 
Решение без Христос не съществува Е-мейл
Оценка на читателите: / 17
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Павел Пападопулос   
Вторник, 03 Октомври 2017 11:12
Лозата

Виждаш някакви напрегнати лица. Сякаш се измъчват. Сякаш постоянно се стремят да докажат нещо - че са прави, добри, нравствени, благочестиви.

Сякаш искат да впечатлят другите с техния външен вид, способности, интелигентност, благоговение.

Сякаш се стремят да не опровергаят очакванията на другите, които реално са техни собствени очаквания.

Напрягат се, за да не паднат в очите на другите.

продължава>
 
Кризата на благодарността Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николаос Лудовикос   
Сряда, 27 Септември 2017 18:52
praying

Ето защо и аз, като чух за вашата вяра в Христа Иисуса и за любовта към всички светии, не преставам да благодаря на Бога за вас, като ви споменувам в молитвите си  (Ефес. 1:16)

продължава>
 
Забравяме Бога... Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Павел Пападопулос   
Петък, 22 Септември 2017 18:12
forgetting God

Сред нашето щастие във всекидневието забравяме Бога.

Когато всичко върви добре, забравяме Неговите благодеяния.

Дори това щастие, което имаме, забравяме, че го дължим на Него.

Спомняме си за Него може би в някои трудни моменти.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 2 от 40

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.