Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

08.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Не всички сълзи са чисти Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Петък, 31 Март 2017 13:46
сълзи

Падна, съгреши, провали се, т.е. не съществуваш в пълнотата на живота, както Христос ни го откри. Сега загуби твоята радост. Да, защото твоята радост бяха твоите постижения. Твоите успехи, а не Бог. Черпеше радост не от връзката, а от закона. Пазенето на  един закон, на едно правило ти даваше мир, а не връзката ти с Бога.

продължава>
 
Искам всичко да контролирам Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Вторник, 21 Март 2017 14:25

Отец ХаралампосЗнаеш ли защо се страхуваме толкова много от греха? За съжаление, не защото ще загубим Бога - кой го е грижа за това? – а защото, ще загубим нашата репутация и имидж; ще загубим усещането, че ние държим ключа на рая; че ние контролираме нашето спасение. Камо ли пък да приемем дарове от Бога! Ние ще ги постигнем!

Ах, това „его”, как му харесва да контролира! Да определя и  да решава. От какво се страхува ли? От непредвиденото, внезапното, несигурното. В закона чувства сигурност. В свободата трепери. В една връзка егоистът винаги е наострил ухо и гледа странно и ужасено към „навярно” , „да не би”, „и ако стане?”

продължава>
 
Пътят на Кръста Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Събота, 18 Март 2017 19:50
св. кръст
 

Това прекрасно словосъчетание означава, че Кръстът е пътека, път. С други думи, това е пътят, по който моето себелюбие ще бъде подложено под натиск… то ще бъде притискано, притискано, притискано.. и от него ще се появи истинското значение на любовта и живота; от там аз ще открия, какъв наистина съм и какъв Бог наистина иска да стана. Ще го открия екзистенциално, ако разбирате какво имам предвид. Но това е, което светът мрази; светът иска да се оправдаваш, нищо повече. Иска да си кажеш „браво” – нали така?

продължава>
 
Боже, Ти си една прегръдка Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Петък, 10 Март 2017 13:54

дете и свещеник

Много пъти се опитвам да разбера как си представяме присъствието на Бога в нашия живот. Истината е, че повечето от нас очакваме небето да се отвори и по холивудски да се появи една „Божия” ръка и да ни даде това, което искаме. Разбира се, забравяме, че Бог е дух - „Бог е дух: и тия, които Му се покланят, трябва да се покланят с дух и с истина”. Забравяме, че всички антропоморфични образи за Бога не се отправени към Неговото битие, а към нашето безсилие да разберем нещо повече от образи и символи.

Нещата обаче навярно са много по-прости, отколкото си ги представяме или както, бидейки объркани вътрешно, ги нагласяме. Бог, Който очакваме, вече се е явил в личността на Христос. Ние сякаш се опитваме да разбием една отключена врата, където единственото, което е нужно, е да отворим и да влезем вътре.

продължава>
 
Когато гладуваш за смисъл. Едно по-дълбоко разбиране на храната и поста Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Вторник, 28 Февруари 2017 13:50
пост

Храна не е само това, което ядем, а нещо много по-дълбоко по отношение на нашето битие. Когато бебето е гладно, то не се насища просто и само чрез храната, а най-вече и главно чрез връзката. То гладува за връзка. Майката е хранителница, не защото дава своето мляко, а защото прелива  любов, обич и сигурност към своето бебе. Самото присъствие на майката е храна. Храня се означава, че насищам не просто тялото си, а най-вече моето битие, което гладува за смисъл.

продължава>
 
Себеукоряването в духовния живот Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Сряда, 15 Февруари 2017 10:35
себеукоряване

Себеукоряването се нуждае от наставник, изисква труд и внимание. Ще ви обясня. Когато човек има крайно възвеличена представа за себе си, тогава, казват специалистите, има и особена склонност към депресия. Когато някой е прекалено нарцистичен, тоест себелюбив, и има велика представа за себе си, депресията е много близко, както и разочарованието. Този човек е склонен да укорява себе си, но това е егоцентрично себеукоряване: "Защо не направих още повече неща, не утвърдих още повече тази картина?!"... Но всички психиатри знаят, че този тип укоряване е коренът на депресията. От това се ражда и вината: "Защо съм безумен, защо съм такъв, не успях, докато можех, на нивото на Онасис съм, но не успях да стигна до нивото на другият как се казва. . ."

продължава>
 
Фарисейският нарцисизъм Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Събота, 04 Февруари 2017 19:04

митаря и фарисеяИзползвайки съвременната психологическа терминология, можем да кажем, че фарисеят има силно развит нарцисизъм. Има надута, въображаема картина за себе си. Да го кажа по друг начин, има лъжливо=фалшиво "аз", както психоанализата го нарича. Има мощно оформено "аз". Нека внимаваме в проблема с лъжливото "аз", защото засяга всички хора, но и християните, тоест този въображаем тумор, на психологично равнище, което идва от идеологизацията  в противовес на опитния подход, идва от идеологизацията на нашата вяра, когато Евангелието се превърне в идеология, когато с други думи вместо да ме  преобразява, променя и  открива към истината на персонално равнище, се прибавя към моя вече съществуващ нарцисизъм, така че той да се раздуе още повече.

продължава>
 
Болката поучава Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Вторник, 31 Януари 2017 17:29

болкаНе всички хора реагират, нито се отнасят по същия начин към проблемите на живота, кризите и изпитанията. Има хора, които чрез даден криза ще срещнат тяхното най-дълбоко "аз" и ще проявят дарби и възможности, които са били изолирани и оковани в подземията на екзистенциалното униние. Не е погрешно твърдението, че единствено в кризата и в пределната среща с нашето "аз" повечето пъти срещаме нашите „забравени” дарби.

Така ще видим да стават дивни събития в живота на хора, за които както обществото - като изтъкване на конкретни образци - така и самите хора не са вярвали, че могат да се случат.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 44

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.