Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

03.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Старецът Михаил Валаамски: Никой няма да се спаси без смирение Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 23 Юни 2017 12:13

отец Михаил - Отче Михаиле, разкажете кои са основните етапи на духовния живот?

- Да, както и на теб о. Аркадий ти e обяснявал в Псково-Печьорския манастир, никой няма да се спаси без смирение. Запомни, че до края на живота ще изпадаш в греховете, тежки или леки, ще се гневиш, ще се хвалиш, ще лъжеш, ще изпадаш в тщеславие, ще обиждаш другите, ще проявяваш алчност. Ето това съзнание ще те държи във смирено състояние. Тук няма с какво се гордееш, когато всекидневно съгрешаваш и обиждаш ближния си. Но за всеки грях има покаяние. Извършил си грях, покай се, пак извърши грях - пак  се покай, и така до края на живота. Ако го направиш, никога няма да се отчайваш, и постепенно ще придобиеш мирен дух. Затова е необходимо да се пазиш от помислите. Те биват добри, безразлични и лоши. Никога не приемай лошите помисли. Когато се появи внушението, веднага го пресичай с Иисусовата молитва. А ако започнеш да го разглеждаш, то ще се залепи за теб и ти ще се заинтересуваш от него. То ще те очарова и ти ще се съгласиш с него и ще се замислиш  как да го извършиш, а след това ще го извършиш  – ето ти и грехът.

продължава>
 
Светците на бъдещето ще носят... джинси Е-мейл
Оценка на читателите: / 36
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Вторник, 20 Юни 2017 12:47
съзерцание

Нека оставим Бог да ни изненада, нека Му позволим да отмени и подлуди нашата логика. Много пъти съм го писал и още толкова съм го казвал в беседи, че в наши дни съвременните християни твърде много са ограничили светостта. Стеснили са всичко най-широко и просторно, открито и човеколюбиво - т.е. прегръдката на Бога. Когато вярваш, че светците са само аскети, монаси, оставяйки отвън светостта толкова души, които живеят и дишат Божията благодат, тогава си разрушил всичко най-значимо, което има този живот – изненадата и обратът. Не, светци не са само монаси и свещеници с дълги бради, изтъркани раса и неземно поведение.

продължава>
 
Без маски в молитвата Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Петък, 09 Юни 2017 20:29
молитва

Настъпват моменти, в които молитвата се губи, както изворът, който те е освежил и сега земята жадно го поглъща. Не намираш думи в теб. Понякога губиш дори разположението да говориш с Бога. Това обаче не трябва да ни ужасява, защото такава е човешката душа и целият ни живот. Едно вълнуващо се море - веднъж неговото затишие услажда погледа ни, а друг път вълните му плашат сърцето ни. В онези момент, в които всичко изглежда трудно и вяло, и навярно сме на предела на нашето търпение  и издръжливост сред скръбта, нека се научим да бъдем искрени в нашата връзка с Бога.

продължава>
 
Св. Паисий Светогорец и пророчествата му Е-мейл
Оценка на читателите: / 20
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Лимасолски митрополит Атанасий   
Петък, 02 Юни 2017 12:09
св. Паисий Светогорец

Само пророци тълкуват пророците. Само тези, които имат дарбата на пророчеството, могат да изтълкуват дадено пророчество. Пророчеството е една загадка и много пъти съдържа образи, символи и не можем да знаем за какво точно се говори, а човек (само) предполага. Може да означава едно, но може да означава и нещо друго.

продължава>
 
Колко е трудно да бъдеш свещеник Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от старец Михаил Валаамски (Питкевич)   
Сряда, 31 Май 2017 10:50

старец Михаил ВалаамскиВеднъж си помислих, колко е трудно да бъдеш свещеник.

Ако расото му е във кръпки, казват: колко е немарлив.

Ако расото е ново и красиво, мислят:  с какви пари го купил?

Ако свещеникът е симпатичен, казват:  изгубено е момчето.

Ако не е красив - какво, вече и такива „крокодили” ли ръкополагат за свещеници?

Ако изнася дълги проповеди, казват:  вече ни измъчи.

Ако са кратки - не се е подготвил.

продължава>
 
Когато искаш 300 неща, вече нямаш собствено Аз Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Събота, 27 Май 2017 11:50
алчно око

продължение от "Не участвайте в безплодните дела на тъмнината"

Дните се лукави

Дните тогава били лукави, лукави са и днес. Лукави означава, че те дърпат към злото, това имам предвид.

Днес злото вече ни хваща за ръкава, за ушите, за косата. В миналото трябваше малко да се потрудиш, за да го направиш. Сега, накъдето и да се обърнеш, го виждаш и това е насилието, което злото упражнява върху нас.

продължава>
 
Внимавай как влизаш и как излизаш от църква Е-мейл
Оценка на читателите: / 24
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Максим Грък   
Събота, 20 Май 2017 12:12
св. Максим Грък

Всеки път когато искаш да отидеш на църква, внимавай върху онова, което казва нашата чиста вяра, потруди се да го запомниш, да не го забравяш, защото влизаш в най-чистата палата на Всевишния. Там, където е Неговият престол. Там, където отеква непрекъснато ангелската песен: свят, свят, свят е Господ Саваот!

продължава>
 
Не участвайте в безплодните дела на тъмнината Е-мейл
Оценка на читателите: / 18
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Петък, 19 Май 2017 10:41

ЛудовикосНе участвайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги

Когато казва "изобличавайте ги", (апостолът) няма предвид да вдигаш ръка и да крещиш на пътя, а вътрешно да ги изобличаваш, защото и ти имаш същите неща в теб. Какъв е другият? Той е себелюбив, но и ти си себелюбив. Той е сребролюбив, но и ти си сребролюбив, но ти воюваш с него. Той е властолюбив, ама и ти си такъв, имаш в себе си лъка и свириш с него. Така казвали отците. И аз съм такъв, само еретик не искали да ги наричат. "А-а-а, еретик не съм." Всичко друго приемали, защо? Защото виждали в себе си човешката природа, уязвимата човешка природа, само че те водили борба, не я оставили да се търкаля където си иска, защото е уязвима и се плъзга и към злото.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 45

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.