Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

12.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Радвайте се на всичко, което ни обкръжава! Е-мейл
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Порфирий Кавсокаливит   
Понеделник, 26 Септември 2016 08:39
природа

Радвайте се на всичко, което ни обкръжава! Всичко ни поучава и води към Бога. Всичко около нас са капчици Божия любов – и одушевените, и неодушевените твари, и растенията, и животните, и птиците, и планините, и морето, и слънчевият залез, и звездното небе. Това са искрици любов, чрез които стигаме до голямата Любов, Христос. Цветята, например, има собствено очарование и ни поучават със своето дивно благоухание и величествената красота. Те ни говорят за Божията любов, като щедро разпръскват своето благоухание и красота върху грешници и праведници.

продължава>
 
Нашият живот е неочаквана изненада Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Павел Пападопулос   
Петък, 23 Септември 2016 12:07
 
светлина

Днес е много студено... Никога не ме е било страх от студа. Навярно защото имах дърва в камината, топло одеяло и майчинска прегръдка в бащинския дом. Страхувам се обаче от нещо друго. Страхувам се от него, защото го обичам... То е онова сърце, което живее в зимните пътеки на въпросите „защо”, на отчаянието и разочарованието. Страх ме е да не би това сърце в своята лудост се ослепи със злоба и се погуби сред ледовете на егоизма.

продължава>
 
Духовни съвети от св. Антим Хиоски Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 21 Септември 2016 05:20

св. Антим ХиоскиСледните духовни съвети са дадени от св. Антим Хиоски (+ 15 февруари 1960 г.) на неговите духовни чеда, сестрите от светата обител „Св. Богородица Помощница“ на о. Хиос, която той е основал:

За безмълвието

Безмълвието! Безмълвието е хубаво, безмълвието е безвредно, безмълвието не се нуждае от покаяние. Един старец казваше: „Колкото пъти и да съм говорил, съм се разкайвал, но за безмълвието никога не съм се разкайвал“. В безмълвието няма смущение. Този, който притежава безмълвие е винаги мирен и благословен. Христос не е благословил многословния, нито гневливия, нито смутителя, но е благословил миротвореца, кроткия, търпеливия – именно тях е благословил. Добродетелният човек ще засвети сред тълпата със своето търпение, духовна сила, любезност, въздържание, трезвеност. Ако имате плодовете на Светия Дух, ще заблестите сред тълпата.

продължава>
 
Възпитанието на двата пола е възпитанието на любовта Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Сисанийски и Сиатистки митр. Павел   
Понеделник, 19 Септември 2016 10:11
митр. Павел

В юношеската възраст диалогът трябва да бъде първото, междинното последното нещо в цялата комуникация  – трябва да се научим да разговаряме с децата. Трябва да се научим да говорим за всичко, трябва да ги изслушваме, дори когато ни говорят неща, от които косата ни настръхва. Помислете нещо. Една майка казва на дъщеря си:

- Детето ми, аз съм твоя приятелка, каквото и да става с теб, нека разговаряме за това!

продължава>
 
Литургичното възпитание на децата като духовна ваксина Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Сисанийски и Сиатистки митрополит Павел   
Четвъртък, 15 Септември 2016 11:19
митр. Павел

Обикновено родителите идват при нас впоследствие, след като проблемите вече са се появили. Тогава можем да им кажем много малко неща, защото е по-трудно да изцелиш болестта, отколкото да я предотвратиш. Както бебето бива „износено” девет месеца преди да се роди, така и проблемите биват „износвани” и когато се появят, това е краят и този край е труден, защото вредата вече е нанесена. Много пъти говорим - и понякога прекаляваме - за ваксината срещу грипа.

продължава>
 
Търсеха канабис.. и намериха Бога Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Атанасий Лимасолски   
Вторник, 13 Септември 2016 11:40

митр. АтанасийВ Църквата развиваме връзка с Бога

Огромната разлика между Църквата и всяка идеология и религия е, че в Църквата развиваме връзка с Бога. Затова Църквата не е религия, не е идеология, защото Църквата не преподава на човека някакъв метод, съвкупност от религиозни вярвания, а го научава, не да вярва в Бога, това е урок от детската за градина (а да обича Бога), не е нужно да ти го казва Църквата, всички вярват в Бога, в Писанието се казва, че само безумец рече няма Бог. Всички други казват, че съществува. Божествата и идолите може са твърде много, но поне хората вярват, че има някакъв Бог. Едни Го наричат висша сила, други хиляди неща. Но Бог в Църквата е конкретен, Иисус Христос и ние сме призвани да развием връзка на любов с Него, да Го обикнем, и всичко, което правим, има за цел любовта към Христос. Както и всичко, което Христос направил, имало за цел да ни помогне да Го обикнем. Христос направил всичко за нас, и цялото миросъздание е станало за човека, с крайна цел той да вземе повод от всичко това да обича Бога.

продължава>
 
Бог е ревнив, Бог е любов Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Павел Пападопулос   
Петък, 09 Септември 2016 14:12

отец Павел

Св. Йоан Богослов пише „Бог е любов”( Йоан 4:16). Много от нас търсим Божията любов в материалните неща. Ако Той ни дава здраве, покровителства нашия живот, нашите деца, ако ни дава изобилни материални блага, тогава казваме, че Бог ни обича. Ние обаче правим грешка. Бог не иска просто да си прекарваш добре в този живот. Божията любов не е толкова плитка. Бог „иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината”(1 Тим. 2:4).

продължава>
 
Христос е нашият рай Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Варнава Янку   
Сряда, 07 Септември 2016 14:12

отец Варнава Янку

В притчата Господ призвал мнозина на голямата вечеря, но те отказали предложението, защото едни имали грижи за нивите,  други били заети с наслади и други с грижи, т.е. с брака. С такива претексти те отказали вечерята, която Господ приготвил.  Тогава Той изпратил слугата и поканил да дойдат от пътищата немощните, а тъй като имало още място, му наредил да принуди и други да дойдат.

Виждаме, че грижите в живота ни, заниманието с ниви, придобивките и всекидневните грижи, ни откъсват от възможността да участваме във вечерята, от възможността да участваме в Господнята вечеря, в Тялото Христово. Защото вечерята е Тялото Христово, св. Литургия. Св. Литургия, Тялото Христово е перспективата на нашия живот.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 40

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.