Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

10.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Подвигът без духовна полза Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Павел Пападопулос   
Понеделник, 07 Август 2017 16:13
Pavel Papadopoulos

Има и християни, които, движени от вини или от един „християнски романтизъм”, намират покой в емоционални избухвания на умиление и благоговение без делата, които вършат, да им принасят някаква духовна полза. След като са се скарали с някой човек или са паднали в някой плътски грях, или са се отегчили от тяхната компания, разходките по кафета и барове, ги обзема едно умилително чувство - палят кандилото пред иконостаса, започват да прикадяват дома си, може да започнат да пеят, но дотам. Не след дълго тази „фаза” им минава и те се връщат към същите неща, че  и по-лоши.

продължава>
 
Талантливият псалт Александър Иванов за приятелството и отношението към приятелите Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Александър Иванов   
Петък, 04 Август 2017 09:44

Alexander IvanovНека да поговорим за приятелството и приятелските отношения, които заемат немаловажна част от земния ни кратък, преходен живот. Какви са нашите задължения към приятелите ни и как да опазим нашите приятелски връзки:

Първото и най-главно наше задължение, като православни християни, е да се молим за тях. Оттук можем да направим едно заключение - ако не сме православни християни, не можем да бъдем истински приятели, нито истински да обичаме, защото извън Христос няма любов. Нашите загриженост и любов към един човек ние можем да покажем когато се молим на Бога за неговото здраве, щастие, преуспяване във вярата и любовта, за неговото душевно спасение и каквото друго ни е поръчал. "Голяма сила има усърдната молитва на праведника" (Иак. 5:6);

продължава>
 
Каква е тайната на светците Е-мейл
Оценка на читателите: / 26
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Атанасий Лимасолски   
Четвъртък, 20 Юли 2017 05:13
свети пророк Илия
 
Илия беше подобострастен нам човек (Иак. 5:17)

Светите хора са подобострастни нам, както казва св. ап. Иаков. Затова не трябва да си ги представяме като някакви същества, които са свръхестествени, извънземни или хора, които не са като нас, а трябва да разберем, че светите хора са хора като нас, с човешки черти и белези, дори много пъти с немощи и несъвършенства, защото и съвършеният човек пред Бога е несъвършен. Светият човек не е непогрешим, нито безгрешен, той е и грешен, и той прави   грехове и  грешки. Разликата се състои в това, че светите Божии хора се подвизавали в добрата борба на покаянието, покайват се за грешките си, след като са смирени и знаят този велик подвиг на покаянието, обичат Бога с цялото си сърце над всичко. Затова Бог е център на техния живот и те минават през техните трудности,  изкушения и скърби с вяра в Него и голямо търпение.

продължава>
 
Старецът Михаил Валаамски: Никой няма да се спаси без смирение Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 23 Юни 2017 12:13

отец Михаил - Отче Михаиле, разкажете кои са основните етапи на духовния живот?

- Да, както и на теб о. Аркадий ти e обяснявал в Псково-Печьорския манастир, никой няма да се спаси без смирение. Запомни, че до края на живота ще изпадаш в греховете, тежки или леки, ще се гневиш, ще се хвалиш, ще лъжеш, ще изпадаш в тщеславие, ще обиждаш другите, ще проявяваш алчност. Ето това съзнание ще те държи във смирено състояние. Тук няма с какво се гордееш, когато всекидневно съгрешаваш и обиждаш ближния си. Но за всеки грях има покаяние. Извършил си грях, покай се, пак извърши грях - пак  се покай, и така до края на живота. Ако го направиш, никога няма да се отчайваш, и постепенно ще придобиеш мирен дух. Затова е необходимо да се пазиш от помислите. Те биват добри, безразлични и лоши. Никога не приемай лошите помисли. Когато се появи внушението, веднага го пресичай с Иисусовата молитва. А ако започнеш да го разглеждаш, то ще се залепи за теб и ти ще се заинтересуваш от него. То ще те очарова и ти ще се съгласиш с него и ще се замислиш  как да го извършиш, а след това ще го извършиш  – ето ти и грехът.

продължава>
 
Светците на бъдещето ще носят... джинси Е-мейл
Оценка на читателите: / 36
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Вторник, 20 Юни 2017 12:47
съзерцание

Нека оставим Бог да ни изненада, нека Му позволим да отмени и подлуди нашата логика. Много пъти съм го писал и още толкова съм го казвал в беседи, че в наши дни съвременните християни твърде много са ограничили светостта. Стеснили са всичко най-широко и просторно, открито и човеколюбиво - т.е. прегръдката на Бога. Когато вярваш, че светците са само аскети, монаси, оставяйки отвън светостта толкова души, които живеят и дишат Божията благодат, тогава си разрушил всичко най-значимо, което има този живот – изненадата и обратът. Не, светци не са само монаси и свещеници с дълги бради, изтъркани раса и неземно поведение.

продължава>
 
Без маски в молитвата Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Петък, 09 Юни 2017 20:29
молитва

Настъпват моменти, в които молитвата се губи, както изворът, който те е освежил и сега земята жадно го поглъща. Не намираш думи в теб. Понякога губиш дори разположението да говориш с Бога. Това обаче не трябва да ни ужасява, защото такава е човешката душа и целият ни живот. Едно вълнуващо се море - веднъж неговото затишие услажда погледа ни, а друг път вълните му плашат сърцето ни. В онези момент, в които всичко изглежда трудно и вяло, и навярно сме на предела на нашето търпение  и издръжливост сред скръбта, нека се научим да бъдем искрени в нашата връзка с Бога.

продължава>
 
Св. Паисий Светогорец и пророчествата му Е-мейл
Оценка на читателите: / 20
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Лимасолски митрополит Атанасий   
Петък, 02 Юни 2017 12:09
св. Паисий Светогорец

Само пророци тълкуват пророците. Само тези, които имат дарбата на пророчеството, могат да изтълкуват дадено пророчество. Пророчеството е една загадка и много пъти съдържа образи, символи и не можем да знаем за какво точно се говори, а човек (само) предполага. Може да означава едно, но може да означава и нещо друго.

продължава>
 
Колко е трудно да бъдеш свещеник Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от старец Михаил Валаамски (Питкевич)   
Сряда, 31 Май 2017 10:50

старец Михаил ВалаамскиВеднъж си помислих, колко е трудно да бъдеш свещеник.

Ако расото му е във кръпки, казват: колко е немарлив.

Ако расото е ново и красиво, мислят:  с какви пари го купил?

Ако свещеникът е симпатичен, казват:  изгубено е момчето.

Ако не е красив - какво, вече и такива „крокодили” ли ръкополагат за свещеници?

Ако изнася дълги проповеди, казват:  вече ни измъчи.

Ако са кратки - не се е подготвил.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 45

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.