Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

13.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Днес превръщат децата в тухли Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Събота, 22 Октомври 2016 07:01
brick wall and sad boy

"Намерил си грях? Грабни го, може и да не го намериш повторно!"

Днес какво казват: "Намерил си грях? Грабни го, може и да не го намериш повторно!". . . Въпросът не е в това. Бог може да проявява дълготърпение, това е капка спрямо морето на Божията любов, но тези неща ме забавят. Сякаш искам да отида в Спарта (т.е. да отида от София във Варна), но минавам през Комотини (Благоевград). Нека да мина и през Комотини (Благоевград). Ама в Спарта (Варна) трябва да отидеш, там искаш дълбоко в себе си. Ама лошо ли е да отидем и в Комотини (Благоевград)? Отиваме и в Комотини (Благоевград). Няма ли да отидем и в Турция? Отиваме и в Константинопол (Истанбул) да вземем малко пастърма. Да отидем и в Бурса. Така се забавяме и губим живота си. Това е проблемът, че животът е премерен, малък, не е голям.

продължава>
 
Дяволът не понася да бъде презиран Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Атанасий Лимасолски   
Понеделник, 17 Октомври 2016 15:06

митр. АтанасийПо време на Евхаристийния канон свещеникът възглася:

Да стоим добре, да стоим с благоговение, да внимаваме. . .

С други думи, да стоим с благоговение и страх Божий.  На св. Литургия идваме всички, както сме, не носим маска, за да дойдем на Литургията. Не носим нашето добро "аз" на Литургията, а идваме тези, които сме, всеки носи своето "аз", нашето "аз" е един съсъд, който има някои добродетели и дарби, но и много грехове. Носим в нас и върху нас разпада на човешката персоналност поради грехопадението и прекъсването на връзката с Бога.

продължава>
 
Не децата са основна цел на брака, а любовта Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Павел Сисанийски   
Четвъртък, 13 Октомври 2016 13:45
семейство

Обичам те, защото си красива, защото си ти, и обичам целия свят, защото живееш и ти (в него)*

продължава>
 
Какво е човекът? Машина?! Фабрика?! Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Атанасий Лимасолски   
Вторник, 11 Октомври 2016 12:56
 
Създаването на човека
 
Добрите дела не са самоцел
 
Горко ни, ако трябва да отидем да видим владиката, архиепископа, не за да получим духовна полза и да чуем Божието слово, а  защото трябва да ни уреди в полицията, в пожарната. И аз чувах тези неща, докато хората разберат, че за щастие нямам представа от тях, но в началото, особено когато дойдох в Кипър, и отидохме в манастира Махера, идваха хора, които ме питаха дали познавам някой в едно министерство, в друго, в пожарната. Аз дори не знаех кой е президент на Кипър, но разбрах, че хората са свикнали така, третираха Църквата като някаква светска власт.
продължава>
 
Начинът, по който Бог обича Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Павел Сисанийски   
Петък, 07 Октомври 2016 12:03

Христос ПантократорЦърквата настоява върху две ключови думи. Как Бог дошъл да общува с човека? Неслитно и неразделно. Тези две наречия са прекрасни реалности,  които откриват цялата красота на Бога.  Какво означава неслитно? – означава, че Бог става Човек без Бог да престава да бъде Бог, както и Човекът не престава да бъде Човек. Бог става Човек, но не поглъща и не унищожава човешката природа, а става Човек, запазвайки напълно свободата на човешката природа. Затова неслитно подчертава свободата, т.е. Бог не иска да ни подчини, не иска да ни съкруши, а иска да продължим да бъдем  такива, каквито ни е създал, т.е. свободни. Той уважава нашата свобода.

Ако неслитно е свободата, неразделно е любовта, защото неразделно означава да бъдеш в постоянно общение с другия, дори когато е друг, дори тогава, когато другият  те отхвърля. В личността на Иисус Христос Бог и Човек са се съединили неслитно и неразделно, със свобода и любов и това е идентичността на всяка истинна връзка и особено на връзката в брака. Ако в брака няма свобода и любов, ако единият не „обяснява” другия, ако единият не уважава другия като личност без никога да може да  си представи живота без него, тогава тази любов страда.

продължава>
 
Ако говориш с любов, спечелил си всички Е-мейл
Оценка на читателите: / 15
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Сряда, 05 Октомври 2016 11:22
Лудовикос

Св. пророк Илия имал богопознание. Когато го имаш, не се притесняваш да отидеш в планините, защото тогава и планината е твоето място, дом, къща, твоят живот става една необятна близост и не съществува нищо враждебно за теб. Знаете ли колко велико нещо е това? Ние се страхуваме дори от нашето дихание! 

продължава>
 
Безгрешни супергерои ли са светците? Е-мейл
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архидякон Василий Марушчак   
Петък, 30 Септември 2016 19:26
покаяние

Често пъти можем да чуем как хората казват, че светците са били безгрешни супергерои без никакво петно, но това е много погрешно.

продължава>
 
За шумните поклонници Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 28 Септември 2016 18:24
старец Ефрем и братството му

Един брат от общежителен манастир казал на стареца Ефрем (Катунакиот), че в неговата обител идват много поклонници, които вдигат шум и той понякога изпитвал раздразнение от това.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 40

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.