Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

05.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Победените, които ухаят на надежда Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Събота, 13 Май 2017 12:20
цвете в асфалта

Един светогорец казва: „Когато дяволът хвърля камъни по теб, ти ги вземи и построй църква”, а Динос Християнопулос от своя страна казва: „Построих моя рай с материали от моя ад. . .”

Ще дойде ден, в който ще откриеш, че предателят е спял в твоите обятия.

продължава>
 
Хората работят в неделя и на празници и ги постигат нещастия Е-мейл
Оценка на читателите: / 25
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Паисий Светогорец   
Петък, 28 Април 2017 05:27

св. ПаисийПо правило преди вечернята на празника или на неделята всяка работа се прекратява. По-добре е човек да поработи повече предишния ден, когато има възможност, и да не работи след вечернята на празника. В краен случай при голяма нужда човек може да свърши нещо леко следобеда на празничния или неделния ден; но и такова дело трябва да се върши с разсъждение. Едно време и селяните, които бяха вън на полето, щом чуеха камбаната за вечерня, прекръстваха се и спираха работа. Същото правеха и жените, които седяха в махалата. Ставаха, прекръстваха се и оставяха плетката или каквото друго занимание имаха. И Бог ги благославяше. Даваше им здраве и радост..

Днес премахнаха празниците, отдалечиха се от Бога и Църквата, и в крайна сметка, каквото спечелят от работата си, дават го по лекари и болници... Веднъж в колибата дойде един баща и ми казва:

продължава>
 
Като чеда на светлината Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Четвъртък, 27 Април 2017 06:01

Лудовикос„Постъпвайте като чеда на светлината,
защото плодът на Духа се състои във всяка доброта, правда и истина -
и изпитвайте, що е благоугодно Богу”  (Ефес. 5:8-10)

Като чеда на светлината

Предполага се, че  християнинът е чедо на светлината, не защото апостолът го казва, добре е да не го казва, а защото щем - не щем, това става. Влизаме в състояние на просветление в Църквата, и само когато влезем в това състояние, тогава наистина сме в Църквата. През Църквата минават изключително много хора. И когато наближат изборите, политиците идват в храма, но нищо не ги впечатлява там, нищо не ги променя, нищо не ги  разтърсва. В действителност човек влиза в Църквата разтърсен и това разтърсване е едно просветление.

продължава>
 
Не всички сълзи са чисти Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Петък, 31 Март 2017 13:46
сълзи

Падна, съгреши, провали се, т.е. не съществуваш в пълнотата на живота, както Христос ни го откри. Сега загуби твоята радост. Да, защото твоята радост бяха твоите постижения. Твоите успехи, а не Бог. Черпеше радост не от връзката, а от закона. Пазенето на  един закон, на едно правило ти даваше мир, а не връзката ти с Бога.

продължава>
 
Искам всичко да контролирам Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Вторник, 21 Март 2017 14:25

Отец ХаралампосЗнаеш ли защо се страхуваме толкова много от греха? За съжаление, не защото ще загубим Бога - кой го е грижа за това? – а защото, ще загубим нашата репутация и имидж; ще загубим усещането, че ние държим ключа на рая; че ние контролираме нашето спасение. Камо ли пък да приемем дарове от Бога! Ние ще ги постигнем!

Ах, това „его”, как му харесва да контролира! Да определя и  да решава. От какво се страхува ли? От непредвиденото, внезапното, несигурното. В закона чувства сигурност. В свободата трепери. В една връзка егоистът винаги е наострил ухо и гледа странно и ужасено към „навярно” , „да не би”, „и ако стане?”

продължава>
 
Пътят на Кръста Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Събота, 18 Март 2017 19:50
св. кръст
 

Това прекрасно словосъчетание означава, че Кръстът е пътека, път. С други думи, това е пътят, по който моето себелюбие ще бъде подложено под натиск… то ще бъде притискано, притискано, притискано.. и от него ще се появи истинското значение на любовта и живота; от там аз ще открия, какъв наистина съм и какъв Бог наистина иска да стана. Ще го открия екзистенциално, ако разбирате какво имам предвид. Но това е, което светът мрази; светът иска да се оправдаваш, нищо повече. Иска да си кажеш „браво” – нали така?

продължава>
 
Боже, Ти си една прегръдка Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Петък, 10 Март 2017 13:54

дете и свещеник

Много пъти се опитвам да разбера как си представяме присъствието на Бога в нашия живот. Истината е, че повечето от нас очакваме небето да се отвори и по холивудски да се появи една „Божия” ръка и да ни даде това, което искаме. Разбира се, забравяме, че Бог е дух - „Бог е дух: и тия, които Му се покланят, трябва да се покланят с дух и с истина”. Забравяме, че всички антропоморфични образи за Бога не се отправени към Неговото битие, а към нашето безсилие да разберем нещо повече от образи и символи.

Нещата обаче навярно са много по-прости, отколкото си ги представяме или както, бидейки объркани вътрешно, ги нагласяме. Бог, Който очакваме, вече се е явил в личността на Христос. Ние сякаш се опитваме да разбием една отключена врата, където единственото, което е нужно, е да отворим и да влезем вътре.

продължава>
 
Когато гладуваш за смисъл. Едно по-дълбоко разбиране на храната и поста Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Вторник, 28 Февруари 2017 13:50
пост

Храна не е само това, което ядем, а нещо много по-дълбоко по отношение на нашето битие. Когато бебето е гладно, то не се насища просто и само чрез храната, а най-вече и главно чрез връзката. То гладува за връзка. Майката е хранителница, не защото дава своето мляко, а защото прелива  любов, обич и сигурност към своето бебе. Самото присъствие на майката е храна. Храня се означава, че насищам не просто тялото си, а най-вече моето битие, което гладува за смисъл.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 43

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.