Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

05.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Бог не отмъщава, а обича Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Андреас Конанос   
Четвъртък, 19 Януари 2017 13:04

изгрев

Когато четеш Евангелието, не го чети формално, недей да си мислиш: „Какво ме засяга мен това, което се казва в него, каква връзка има с мене? Къде да го приложа в живота си?“, защото Христос казва: „Това, което искате да направя за вас, направете го и вие за другите“. Харесва ли ти това? Харесва ли ти, че всеки път, когато казваш нещо, се отваряш малко в живота?

продължава>
 
Нямаме врагове! Не съществува такъв враг, когото да си струва да намразиш Е-мейл
Оценка на читателите: / 19
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Андреас Конанос   
Петък, 13 Януари 2017 12:53

Конанос

Бог не ни сравнява с никого

Попитах едно дете: „Когато съгрешаваш, как чувстваш Бога пред себе си?“. То ми каза: „Да ме гледа с недоумение, да ме съжалява и да се ядосва“. Друго ми сподели: „Чувствам, че Бог ме наказва“. Светците ни казват, че когато съгрешаваме или когато сме съгрешили в живота си, чувстваме как Бог ни прегръща по-топло, по-горещо, с по-голяма любов, защото тогава имаме по-голяма нужда от това. Бог обича всяко Свое творение, обича тебе, обича мене, не само когато сме добри, но и когато правим грешки, когато падаме.

продължава>
 
Бог не ни дава много, защото ще се възгордеем Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Сряда, 11 Януари 2017 14:32
Лудовикос

И  какво още да кажа? Защото време не ще ми стигне, да разказвам за Гедеона, Варака, Самсона и Иефтая, за Давида и Самуила и за другите пророци,които чрез вяра победиха царства, вършиха правда, получиха обещания, затулиха уста на лъвове, угасиха огнена сила, избягнаха острието на меча, от немощни станаха крепки, бидоха силни на война, обърнаха на бяг чужди пълчища, жени приеха умрелите си възкръснали; други пък бяха измъчени, като не приеха да бъдат освободени, за да получат по-добро възкресение; други пък изпитаха подигравки и бичове, а също окови и затвор, с камъни бидоха избити, с трион рязани, на мъки подлагани; умряха с меч убити, скитаха се в овчи и кози кожи, лишавани, оскърбявани и измъчвани. . . (Евр 11:32-37)

продължава>
 
Кога Бог отсъства и присъства в живота ни Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Сряда, 04 Януари 2017 12:07
дяконът кади

Бих искал да кажем някои неща, които  имаме като усещане за присъствието на Бога, т.е. какво смятаме (за съжаление изопачено), че означава Божието присъствие в живота.

Първото нещо, което повечето вярваме, особено начинаещите – и когато казвам начинаещи в духовен аспект, нямам предвид времето, прекарано в Църквата, защото може да си 30 години в нея, а още да си в началото на духовния живот, в познанието на Бога и нищо да не си разбрал. Важен е начинът, по който живееш, дали си усвоил Христовото послание и приел благодатта на Светия Дух. Това може да стане и за миг, може и да продължи години наред. Аналогично.

продължава>
 
Размисли за съжителството преди брака, гражданския и църковния брак Е-мейл
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Варнава Янку   
Четвъртък, 29 Декември 2016 11:35

mariage

Дали третирането на съвременни проблеми, които засягат семейството, е въпрос на Църквата?

Семейството може много по-ефективно да бъде обслужено от група психолози и социални работници.  Тук съществува един въпрос, който трябва да ни накара да се замислим. Днешният църковен живот в много случаи се опитва да докаже полезността на Църквата в света, оскърбявайки нейната природа. Нима нейната роля е да решава проблемите на хората, за да изглежда успяла? Нейната тревога да покаже колко е успяла в съвременната социална действителност я ограничава и показва нейната секуларизация.

продължава>
 
С Бог играем на безкрайна криеница Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Сряда, 21 Декември 2016 14:01
криеница

Мисля, че няма човешко сърце и душа, която да не чувства екзистенциална тревога. Няма душа, която сред проблемите, които всекидневно изникват пред нея, да не се появяват огромни въпроси защо, защо да я има болката, защо да има неправда, защо да живеем в свят на насилие, на мъст - въпроси които реално атакуват ума. Много пъти мислим и дълбоко чувстваме, че не съществуват отговори или най-малкото никъде не ги виждаме.

продължава>
 
Когато Бог те обича, ти праща хубави хора в живота Е-мейл
Оценка на читателите: / 30
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Четвъртък, 15 Декември 2016 10:41
кръстната любов

продължение от тук

В една моя книга писах, ако че ако в даден момент свалим маската на палача, който ни измъчва в живота, ще видим, че това е нашето собствено Аз. Тоест виждате хора, които идват на църква, изповядват се, и докато им казваш, че Бог им е простил, Христос с Кръвта Си на Голгота е взел нашите грехове, не е нужно да се ровим, да имаме такава тревога, фиксация, агония, въпреки това те не намират покой, отиват при друг свещеник, казват отново същите неща, отиват и при трети, казват отново същите неща и отново чувстват, че това не е достатъчно.

продължава>
 
Църквата не е клуб на безгрешните Е-мейл
Оценка на читателите: / 18
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Четвъртък, 08 Декември 2016 20:48
диптих

Божията любов е толкова голяма, че превишава нашите въпроси и отговори и дела. Тоест ние всеки ден се опитваме да вършим доброто като християни: да обичаме, да прощаваме, да имаме вяра, да имаме надежда, да имаме солидарност, но не  тези  неща ще ни спасят. Не ни спасяват делата в смисъл на вършене на нравствени дела, както при протестантите, където трябва да направиш еди-колко си добрини, за да влезеш в Рая.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 42

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.