Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

13.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Изборът на Мария Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Ясен Шинев   
Сряда, 29 Ноември 2017 18:06
Мария и Марта

Живеем в свят, който става все по-динамичен и непредсказуем.

Всичко протича бързо, делово, практично и следва някакъв особен задъхан ритъм, който често поставя съвременния човек на предела на възможностите му. Това го предразполага не само към повече грешки, но и към пропадания в траекторията на всяка една личност. Сега тя няма време не само да се разгърне, за да даде най-доброто от себе си, но и лишава от радостта от извършеното, от наслаждението на личното творчество. Хората не просто бързат, а препускат, не просто оцеляват, но и превъзмогват себе си в желанието си да се себедокажат. И пак и пак да се себедокажат на всяка цена, въпреки всичко и навсякъде.

продължава>
 
Най-съкровеният дар на Христос Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Ясен Шинев   
Четвъртък, 09 Ноември 2017 20:31
мир

Синът Божий дойде в този свят, не само за да освети пътя за спасение за всяка душа, но и за да осмисли битието на всички, които са повярвали в Него и са готови да Го последват. Той не говори само за Царството Божие като изход от ужасите на връхлитащото ежедневие, но и за намиране на нов духовен смисъл в рамките на един живот, още тук долу на земята. Неговото послание не е само залог за живот вечен, но и извор на вдъхновение за нас, изгонените от рая. Незабравимите Му слова напояват със живителни струи тази вечно изсъхнала и напоена с пот и кръв неблагодарна почва.

продължава>
 
Любимият грях на дявола Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Ясен Шинев   
Събота, 28 Октомври 2017 12:04
клеветата

Сатаната изкушава човека още от изгонването му от рая и всячески продължава да му пречи през цялото земно странстване до последен дъх. По всевъзможен начин се старае да го заблуди, отклони или сплаши в желанието му отново да заслужи  Царството Божие със своите опити за чист, праведен и богоугоден живот. Неговите слуги и подчинени – падналите ангели - се опитват чрез внушенията си да отклонят мислите и цялото му поведение от тази свята задача - вечен живот в Царството Божие и неописуемо блаженство в селенията на праведните. Той върши това от „создание мира”, като в изпълнение на пъкления си план не спира пред нищо, за да заблуди подвизаващите и намали броя на спасените. Опитва се да ги зарази с множество вируси на грехове и да ги превърне в свои слепи подчинени.

продължава>
 
Милостинята не означава непременно любов Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Понеделник, 23 Октомври 2017 13:43
о. Николай

"А ти кога правиш милостиня, нека лявата ти ръка не знае, какво прави дясната, та милостинята ти да бъде скришом; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве"

Става въпрос за евангелския текст от събота преди Сирна Неделя. Христос казва: „Внимавайте как ще давате милостиня, да не  я давате така, че да се вижда. Ако я давате така, няма да имате награда на небесата”. Защо да нямаме и двете? Награда в света и на небето? Да даваме и пред другите и пред Бога. Защо не така? Понеже милостинята сама по себе си няма тежест, а само милостинята от любов към Бога. Може да я давам, защото обичам себе си и искам другите да ме забележат, да ме наградят и да спечеля нещо. Всеки път „милостиня” дава всяко едно  правителство преди изборите, показно - не защото ни обичат, а понеже трябва да спечелят нашия глас. Какво означава това? - че милостинята сама по себе си може да е противоположното на любовта. Хляб и зрелища давали някога на римските поданици. Хвърляли им хлябове. Колесниците минавали по амфитеатрите и хвърляли храна на народа, за да могат да го контролират.

продължава>
 
Най-трудно е съвършеното възпитание на децата Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Андреас Конанос   
Сряда, 11 Октомври 2017 13:16
възпитание

Децата не търсят съвършенство от възрастните. Никога. Те не искат ние да бъдем непогрешими или безгрешни. Децата знаят, че всеки път, когато се правим на безгрешни, ставаме лицемери. Децата знаят, че когато се правим на добри, говорим лъжи и осмиваме „себе си и един другиго”. Те не търсят съвършенство. Те обаче търсят искреност; автентичност на етоса, почтено поведение; уважение първо към самите себе си и след това към тях самите. Те търсят духовен труд, да почувстват, че сме се потрудили в душата си и се отнасяме  сериозно към това какво ще рече живот, свят, Църква. Те търсят да видят дали сме личности. Когато виждат, че нашето поведение е раздвоено и изкуствено, когато влязат в съприкосновение с нашето лицемерие, те не издържат. Тях ги ужасява не просто някой наш грях, а постоянният театър, който доброволно играем.  Децата уважават грешните хора. Всичко в тях обаче рухва най-вече заради нашето лицемерие.

продължава>
 
Голямото значение на малките неща Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Ясен Шинев   
Вторник, 10 Октомври 2017 12:36
малкото добро

Когато човек започва да води духовен живот в Христа, усеща в себе си неща, които никога преди това, дори и не е предполагал, че може да изпита. Навлиза в един нов свят, който не се подава на обичайните закони на логиката и обикновеното социално поведение. Той заприличва на дете, което напуска една стара стая, която му е омръзнала с нейната подредба и играчки и отваря вратата на нова, която е облята в светлина и препълнена с нови и интересни предизвикателства, причудливи и почти неразбираеми. Той се нахвърля върху тях и жадно я преоткрива, като с романтика и искрена страст докосва и иска бързо е веднага да опита от всичко. Съветите на хората, които са опитни от него не винаги могат да го спрат и той продължава и продължава да се наслаждава на този нов свят.

продължава>
 
Решение без Христос не съществува Е-мейл
Оценка на читателите: / 17
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Павел Пападопулос   
Вторник, 03 Октомври 2017 11:12
Лозата

Виждаш някакви напрегнати лица. Сякаш се измъчват. Сякаш постоянно се стремят да докажат нещо - че са прави, добри, нравствени, благочестиви.

Сякаш искат да впечатлят другите с техния външен вид, способности, интелигентност, благоговение.

Сякаш се стремят да не опровергаят очакванията на другите, които реално са техни собствени очаквания.

Напрягат се, за да не паднат в очите на другите.

продължава>
 
Кризата на благодарността Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николаос Лудовикос   
Сряда, 27 Септември 2017 18:52
praying

Ето защо и аз, като чух за вашата вяра в Христа Иисуса и за любовта към всички светии, не преставам да благодаря на Бога за вас, като ви споменувам в молитвите си  (Ефес. 1:16)

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 8 от 46

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.