Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

08.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
В чудото няма рецепти Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Четвъртък, 01 Декември 2016 09:31
небе

В чудото няма рецепти. Не може някой да ти каже - кажи ми какво да направя, за  стане едно чудо? Как ще стане? И друг отговаря - ще постиш, ще се помолиш и т.н. Внимавайте, защото напоследък се разпространяват разни неща, някакви молитви, където се казва:  прочети тази молитва, пости еди-колко си дни, причасти се еди-колко пъти и я сподели с още 30 човека. Ако направиш това, нещо чудесно ще стане в живота ти! Това не само е хула срещу Светия Дух и много голям грях, но няма никаква връзка с Православието. Това са малко протестантски неща, където правиш нещо, за да получиш нещо и има рецепти. Попадна ми една книга от някакъв протестант-евангелист в Америка: как с Христос отслабнах с 80 кг. Това е. В тези книги е пълно с рецепти за живота, сякаш има рецепти за него. В Православието не съществуват такива неща - прави това, за да имаш еди-какъв резултат. Не. А  един ученик отива при стареца и му казва:

продължава>
 
Ако искаш да научиш дали си свята, попитай свекърва си! Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Атанасий Лимасолски   
Вторник, 29 Ноември 2016 14:20

митр. АтанасийВиждате, че ние сме сътворени по Божий образ, което означава, че сме сътворени по образа на Света Троица. Какво означава Света Троица? Три лица в пълно общение на една природа. Една природа в  три лица, съединени с пълна любов на общение. Това означава, че и ние сме така, и ние сме много лица в една природа. Призвани сме да избягаме от нашия индивидуализъм, където всеки е неделимо затворен в себе си, да избягаме от страстите и греха, които ни правят индивидуалисти, и да общуваме с нашите братя по образ на Света Троица. Ако не  можем да направим това, значи в нас не функционира нашето богообразно сътворение. Затова Христос поставил като необходимо условие за разпознаване на християнина любовта към врага. И знаете ли какво означава да обичаш враговете си? Не просто да понасяш врага си, не просто да му прощаваш. "Прощавам му, отче! Търпя го, не ме дразни! Стори ми много злини!", а означава, че го обичам и не просто ми е симпатичен и драг, а го обичам изключително много, сърцето ми гори от любов към него. Това е любовта към враговете ни, така че да смятаме щастието на нашия враг за по-голямо добро от нашето щастие и неговото зло за по-голяма беда от нашата беда.

продължава>
 
Какво е чудото? Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Сряда, 23 Ноември 2016 14:06

отец ХаралампосЧудесата се случват, когато престанеш да ги чакаш.

Какво означава чудото? В ума на средностатистическия християнин, когато му кажеш, че е станало някакво чудо, той автоматично си представя, че някой хром е проходил, някой сляп е прогледал или някой ням е проговорил. Въобще в ума, душата и въображението на вярващия чудото се разбира като изцеление, като свръхестествена намеса, като свръхестествено събитие. Някак така си представяме нещата. Същата картина имаме и за намесата на Бога в живота ни – чакаме,  че небето ще отвори се и ще започне да ни говори едно свръхестествено същество или ще се покаже една ръка, която ще ни докосне. Подобно мислене  не е толкова невинно в нашия живот. Защо? Защото, когато ограничиш твоя ум, душа и сърце само в един конкретен начин, по който Бог се намесва в живота, тогава какво правиш? Губиш и блокираш хиляди други начини, по които Бог присъства в живота ти. Ти Го търсиш и очакваш, но Той вече присъства в живота ти. Ти обаче Го търсиш и казваш, че е хладен, далечен, прави се, че не чува твоите молби. Той обаче е присъствал в твоя най-труден момент, само дето си Го очаквал по друг начин, само дето не си могъл да Го разпознаеш, защото в твоя ум построил само една конкретна картина за Него.

продължава>
 
Клатя си краката заради любовта към Христос Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Атанасий Лимасолски   
Петък, 18 Ноември 2016 18:04

митр. АтанасийИ ни дай с едни уста и с едно сърце да славим и възпяваме пречестното и величествено Твое име на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков!

Молим Бога да ни даде тази благодат, така че да Го славим, да Го благославяме и да Му се покланяме с една уста и едно сърце. Молим Бог да ни даде нещо конкретно. Тук има два момента. Първо, молим, и второ, от Бога. Правим едно движение, и Бог правим едно движение, ние молим и Бог дава. Когато търсим нещо от Бога, това означава, че ние влагаме всичко, което зависи от нас. Когато казваме на Бога: "дай ни да Те благославяме с една уста и с едно сърце", това означава, че първо водим цялата борба, правим това, което зависи от нас да имаме любов към всички, да сме съединени с всички, да нямаме  вражди и боричкания помежду ни, и тогава Бог ще направи това, което зависи от Него. Това става и с цялата духовна борба - когато трябва да отсечем една страст, казваме например: "Боже, помогни ми да отсека една страст, цигарите", тогава означава, че се бориш да отсечеш цигарите и Бог прибавя от Своята сила. Затова е необходимо намерението на човека, не е необходимо само да молиш, а ти трябва да направиш нещо.

продължава>
 
За св. Арсений Кападокийски и неговите "странности" Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Четвъртък, 10 Ноември 2016 06:53

св. АрсенийНаскоро се запознах с един истински потомък на св. Арсений Кападокийски, който духовно е много напреднал, няма да ви кажа името му. Неговата майка била внучка на брата на о. Арсений. Този човек ми каза следното: „О. Арсений го имахме изобразен на икона и майка ми ни казваше – имаме наш светец!" – още преди о. Арсений да бъде обявен за светия. И от уста на уста близките роднини предавали истории за него и го почитали. Попитах неговия близък какъв е бил о. Арсений приживе, а той ми отвърна: „Ааа, външно беше чудат, проявяваше много капризи и имаше странности!". Старецът Паисий казваше за св. Арсений: „Тези странности и капризи мене ме трогват повече от добродетелите, които имаше." Една жена занесла на о. Арсений нещо хубаво за ядене, а той го хвърлил, донесла му сухари и тях хвърлил. Друга отишла да му помогне, а той направил нещо щуро и тя се отчаяла, от друга страна обаче виждала как само потупвал болния с Евангелието и го изправял на крака.

продължава>
 
За липсата на разсъдителност Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Лимасолски митрополит Атанасий   
Сряда, 02 Ноември 2016 13:02

митр. АтанасийЩе отговоря на няколко въпроса, които някой е задал в писмен вид.

Първи въпрос: Добро или лошо е да използваме ел. уреди в семейството, за спестяване на време, предвид това, че монасите и подвижниците не използват такива неща?

Втори въпрос: Смята ли се за смирение да се обличаме с мръсни, надупчени или смачкани  дрехи?

Трети въпрос: Под предлог, че Христос се е родил в ясли и подвижниците живеят в пещери, правилно ли е да оставяме дома си мръсен и неподдържан, за да бъдем и ние смирени?

продължава>
 
Какво да правим, ако нямаме духовник? Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Игнатий Брянчанинов   
Понеделник, 31 Октомври 2016 10:10
св. Игнатий БрянчаниновПрекрасно е желанието Ви да бъдете в пълно послушание на опитен ръководител. Но този подвиг не е даден в нашето време. Няма го не само в християнския свят, но дори и в манастирите.. На нашето време е даден друг подвиг, свързан с много трудности и спънки. Трябва да извършим пътуването – не денем, при ясна светлина, но нощем – при бледата светлина на месечината и звездите. На нас са ни дадени като ръководство Свещеното Предание и Свещеното Писание: точно това казват Св. Отци от по-късно време. При ръководство според Писанието е полезен съветът на ближните, и то точно на онези, които се ръководят според делата на Отците. Не си мислете, че нашият век е лишен от мъки и венци на победата: Не! Той е свързан с мъченичеството. Това мъченичество прилича на мъчението на Лот в Содом: душата на праведника се измъчвала при гледането на непрекъснатото и разюздано блудство.
продължава>
 
Помисълът не е причина за осъждане, а причина за духовен венец Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Атанасий Лимасолски   
Петък, 28 Октомври 2016 19:20

митр. АтанасийКогато отиваме в храма, за да можем да стоим добре и със страх пред Бога, трябва да се подготвим за това, което отиваме да правим. Да се подготвяме, ако Литургията е на сутринта, от вечерта и с храната, и с това какво гледаме и какво правим. Не както казват някои: "Да, отче, излязохме в събота вечер, стояхме до един часа, но легнахме и отидохме на църква на другия ден." Е-е, много хубаво, много се радвам! И какво направи? Нима въпросът е да отидеш, да влезеш и да излезеш от храма? Въпросът е да отидеш просто на църква? Тоест отиваш там, за да си чекираш картата, както когато отиваш на работното място в офиса, да отбележиш присъствие пред Бога, т.е.:

"Заповядай, Господи, в църква съм! Какво искаш повече? Не Ти ли стига, че докато заспах в един часа от забавленията, станах  в осем? Тоест искаш и нещо повече?"

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 8 от 40

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.