Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

02.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Солта на земята Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от отец Ясен Шинев   
Сряда, 06 Септември 2017 20:04

о. Ясен Шинев„Няма по-щастлив, по-разумен, по-добродетелен и по-приятен човек от истинския християнин"

                                                    Блез Паскал („Мисли”)

Християнството е не само една от многото духовни доктрини в пъстротата на религиозните култове и движения в този свят. То е философия над философията, познание над обикновеното познание, откровение, надхвърлящо всяко човешко разбиране за осмисляне на битието. Учението на Иисус от Назарет е пробив във Вселената, един огромен скок в разбиранията на поколения хора, което осмисля по съвсем различен начин не само краткия престой на човека на земята, но и показва пътя за спасението на душата и живот вечен в Царството Божие.   

Християнството носи новия, по–възвишен завет между Бог и хората и поставя въпроса за призванието на личността на невиждана дотогава висота. Затова да се опитваш да бъдеш истински християнин е привилегия за всеки вярващ. В стихиите на този опустошаващ свят, това означава да бъдеш посланик на една по-висша реалност, пратеник на небето и носител на най-висшата духовна култура, изповядваща ценностите на любовта и прошката, състраданието и милосърдието.
продължава>
 
Не превръщайте духовника си в законодател на брака ви Е-мейл
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Павел Пападопулос   
Петък, 25 Август 2017 12:19
венчание

Ролята на духовника не е да определя правата и задълженията на съпрузите. Когато съпрузите се нуждаят от „арбитър”, тогава не са едно, а още са две отделни лица. 

Когато бракът се превърне във въпрос на права и задължения, тогава е загубил всеки смисъл. Ако отивам при духовника, за да ме оправдае или да разпределя съпружеските „задължения”, това означава, че не съществува съпружество, тоест между съпрузите няма прошка, взаимно проникване и любов.

продължава>
 
Св. Паисий Светогорец: Кажи на църквата, а не на целия свят Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 21 Август 2017 11:11
свети Паисий
"Кажи на църквата"
 
Мнозина от нас неправилно разбират тези думи. Когато имаме недоразумение с някой брат, ние му говорим на четири очи всичко, което искаме. Обаче, ако той не ни послуша, тогава използваме това място (от Евангелието) „кажи на църквата“ и правим известни прегрешенията на брата и на другите. И даже стигаме до това, че ги публикуваме в списанията и вестниците.

Но Старецът се огорчаваше и не искаше братята (защото ние сме братя в Христа) да разказват и да се позорят един друг. Той винаги говореше, че в който и да е случай, когато брат види нечистота, не трябва да крещи, та да я видят и да узнаят всички. Разумният християнин с всички средства се старае да я покрие, за да не я видят другите. И това не трябва да става до един определен момент, а по-нататък - да се разкрие сквернотата, защото любовта (навярно тя е в душата и душата се ръководи от нея) всичко покрива.

продължава>
 
Видял си старец в Йерусалим? И какво постигна? Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Андреас Конанос   
Четвъртък, 10 Август 2017 12:45
Jerusalem

Един от показателите за духовно напредване е да се откажем да гоним духовни свръхестествени преживявания. 

- Леле, отче, тази икона помръдна! Онази икона замироточи! 

Аз ги питам:

- И какво от това, какво стана с теб след това? Или остана само с едно „Ах!" и "Леле!”?!

продължава>
 
Подвигът без духовна полза Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Павел Пападопулос   
Понеделник, 07 Август 2017 16:13
Pavel Papadopoulos

Има и християни, които, движени от вини или от един „християнски романтизъм”, намират покой в емоционални избухвания на умиление и благоговение без делата, които вършат, да им принасят някаква духовна полза. След като са се скарали с някой човек или са паднали в някой плътски грях, или са се отегчили от тяхната компания, разходките по кафета и барове, ги обзема едно умилително чувство - палят кандилото пред иконостаса, започват да прикадяват дома си, може да започнат да пеят, но дотам. Не след дълго тази „фаза” им минава и те се връщат към същите неща, че  и по-лоши.

продължава>
 
Талантливият псалт Александър Иванов за приятелството и отношението към приятелите Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Александър Иванов   
Петък, 04 Август 2017 09:44

Alexander IvanovНека да поговорим за приятелството и приятелските отношения, които заемат немаловажна част от земния ни кратък, преходен живот. Какви са нашите задължения към приятелите ни и как да опазим нашите приятелски връзки:

Първото и най-главно наше задължение, като православни християни, е да се молим за тях. Оттук можем да направим едно заключение - ако не сме православни християни, не можем да бъдем истински приятели, нито истински да обичаме, защото извън Христос няма любов. Нашите загриженост и любов към един човек ние можем да покажем когато се молим на Бога за неговото здраве, щастие, преуспяване във вярата и любовта, за неговото душевно спасение и каквото друго ни е поръчал. "Голяма сила има усърдната молитва на праведника" (Иак. 5:6);

продължава>
 
Каква е тайната на светците Е-мейл
Оценка на читателите: / 22
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Атанасий Лимасолски   
Четвъртък, 20 Юли 2017 05:13
свети пророк Илия
 
Илия беше подобострастен нам човек (Иак. 5:17)

Светите хора са подобострастни нам, както казва св. ап. Иаков. Затова не трябва да си ги представяме като някакви същества, които са свръхестествени, извънземни или хора, които не са като нас, а трябва да разберем, че светите хора са хора като нас, с човешки черти и белези, дори много пъти с немощи и несъвършенства, защото и съвършеният човек пред Бога е несъвършен. Светият човек не е непогрешим, нито безгрешен, той е и грешен, и той прави   грехове и  грешки. Разликата се състои в това, че светите Божии хора се подвизавали в добрата борба на покаянието, покайват се за грешките си, след като са смирени и знаят този велик подвиг на покаянието, обичат Бога с цялото си сърце над всичко. Затова Бог е център на техния живот и те минават през техните трудности,  изкушения и скърби с вяра в Него и голямо търпение.

продължава>
 
Старецът Михаил Валаамски: Никой няма да се спаси без смирение Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 23 Юни 2017 12:13

отец Михаил - Отче Михаиле, разкажете кои са основните етапи на духовния живот?

- Да, както и на теб о. Аркадий ти e обяснявал в Псково-Печьорския манастир, никой няма да се спаси без смирение. Запомни, че до края на живота ще изпадаш в греховете, тежки или леки, ще се гневиш, ще се хвалиш, ще лъжеш, ще изпадаш в тщеславие, ще обиждаш другите, ще проявяваш алчност. Ето това съзнание ще те държи във смирено състояние. Тук няма с какво се гордееш, когато всекидневно съгрешаваш и обиждаш ближния си. Но за всеки грях има покаяние. Извършил си грях, покай се, пак извърши грях - пак  се покай, и така до края на живота. Ако го направиш, никога няма да се отчайваш, и постепенно ще придобиеш мирен дух. Затова е необходимо да се пазиш от помислите. Те биват добри, безразлични и лоши. Никога не приемай лошите помисли. Когато се появи внушението, веднага го пресичай с Иисусовата молитва. А ако започнеш да го разглеждаш, то ще се залепи за теб и ти ще се заинтересуваш от него. То ще те очарова и ти ще се съгласиш с него и ще се замислиш  как да го извършиш, а след това ще го извършиш  – ето ти и грехът.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 7 от 43

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.