Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

02.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Когато искаш 300 неща, вече нямаш собствено Аз Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Събота, 27 Май 2017 11:50
алчно око

продължение от "Не участвайте в безплодните дела на тъмнината"

Дните се лукави

Дните тогава били лукави, лукави са и днес. Лукави означава, че те дърпат към злото, това имам предвид.

Днес злото вече ни хваща за ръкава, за ушите, за косата. В миналото трябваше малко да се потрудиш, за да го направиш. Сега, накъдето и да се обърнеш, го виждаш и това е насилието, което злото упражнява върху нас.

продължава>
 
Внимавай как влизаш и как излизаш от църква Е-мейл
Оценка на читателите: / 24
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Максим Грък   
Събота, 20 Май 2017 12:12
св. Максим Грък

Всеки път когато искаш да отидеш на църква, внимавай върху онова, което казва нашата чиста вяра, потруди се да го запомниш, да не го забравяш, защото влизаш в най-чистата палата на Всевишния. Там, където е Неговият престол. Там, където отеква непрекъснато ангелската песен: свят, свят, свят е Господ Саваот!

продължава>
 
Не участвайте в безплодните дела на тъмнината Е-мейл
Оценка на читателите: / 18
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Петък, 19 Май 2017 10:41

ЛудовикосНе участвайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги

Когато казва "изобличавайте ги", (апостолът) няма предвид да вдигаш ръка и да крещиш на пътя, а вътрешно да ги изобличаваш, защото и ти имаш същите неща в теб. Какъв е другият? Той е себелюбив, но и ти си себелюбив. Той е сребролюбив, но и ти си сребролюбив, но ти воюваш с него. Той е властолюбив, ама и ти си такъв, имаш в себе си лъка и свириш с него. Така казвали отците. И аз съм такъв, само еретик не искали да ги наричат. "А-а-а, еретик не съм." Всичко друго приемали, защо? Защото виждали в себе си човешката природа, уязвимата човешка природа, само че те водили борба, не я оставили да се търкаля където си иска, защото е уязвима и се плъзга и към злото.

продължава>
 
Какъв тип семейство искаме? Е-мейл
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Сисанийски митрополит Павел   
Понеделник, 15 Май 2017 07:39
венчание

Живеейки в света и в нашата епоха, виждайки това, което става днес, констатирайки безпорядъка, смута и несигурността, много пъти в ума ми, в мисълта ми и в сърцето ми идва един въпрос - какво семейство искаме днес и какво би било семейството, което би трябвало да искаме? И това идва от наблюдението - от това, което живеем, от това, което ни се случва, от проблемите, които имаме в дома ни, от трудностите, които срещаме в човешките отношения в семейството, от затруднението за комуникация, което много пъти съществува в дома ни, от трудните отношения, които много пъти имат съпрузите, от затруднението за комуникация много пъти с децата ни. Въпросът в крайна сметка е: какво семейство искаме? За кое семейство полагаме усилия? И дали помислихме как ще го постигнем? Но нека караме подред.

продължава>
 
Победените, които ухаят на надежда Е-мейл
Оценка на читателите: / 15
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Събота, 13 Май 2017 12:20
цвете в асфалта

Един светогорец казва: „Когато дяволът хвърля камъни по теб, ти ги вземи и построй църква”, а Динос Християнопулос от своя страна казва: „Построих моя рай с материали от моя ад. . .”

Ще дойде ден, в който ще откриеш, че предателят е спял в твоите обятия.

продължава>
 
Хората работят в неделя и на празници и ги постигат нещастия Е-мейл
Оценка на читателите: / 25
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Паисий Светогорец   
Петък, 28 Април 2017 05:27

св. ПаисийПо правило преди вечернята на празника или на неделята всяка работа се прекратява. По-добре е човек да поработи повече предишния ден, когато има възможност, и да не работи след вечернята на празника. В краен случай при голяма нужда човек може да свърши нещо леко следобеда на празничния или неделния ден; но и такова дело трябва да се върши с разсъждение. Едно време и селяните, които бяха вън на полето, щом чуеха камбаната за вечерня, прекръстваха се и спираха работа. Същото правеха и жените, които седяха в махалата. Ставаха, прекръстваха се и оставяха плетката или каквото друго занимание имаха. И Бог ги благославяше. Даваше им здраве и радост..

Днес премахнаха празниците, отдалечиха се от Бога и Църквата, и в крайна сметка, каквото спечелят от работата си, дават го по лекари и болници... Веднъж в колибата дойде един баща и ми казва:

продължава>
 
Като чеда на светлината Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Четвъртък, 27 Април 2017 06:01

Лудовикос„Постъпвайте като чеда на светлината,
защото плодът на Духа се състои във всяка доброта, правда и истина -
и изпитвайте, що е благоугодно Богу”  (Ефес. 5:8-10)

Като чеда на светлината

Предполага се, че  християнинът е чедо на светлината, не защото апостолът го казва, добре е да не го казва, а защото щем - не щем, това става. Влизаме в състояние на просветление в Църквата, и само когато влезем в това състояние, тогава наистина сме в Църквата. През Църквата минават изключително много хора. И когато наближат изборите, политиците идват в храма, но нищо не ги впечатлява там, нищо не ги променя, нищо не ги  разтърсва. В действителност човек влиза в Църквата разтърсен и това разтърсване е едно просветление.

продължава>
 
Не всички сълзи са чисти Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Петък, 31 Март 2017 13:46
сълзи

Падна, съгреши, провали се, т.е. не съществуваш в пълнотата на живота, както Христос ни го откри. Сега загуби твоята радост. Да, защото твоята радост бяха твоите постижения. Твоите успехи, а не Бог. Черпеше радост не от връзката, а от закона. Пазенето на  един закон, на едно правило ти даваше мир, а не връзката ти с Бога.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 7 от 42

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.