Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

08.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Спасението винаги е във връзка с Бога и ближните Е-мейл
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Написано от йеромонах Макарий Светогорец   
Сряда, 24 Януари 2018 13:53
заедно към спасението

Човекът започва от Бога и завършва в Бога.

Преди години един онкоболен монах отишъл в Англия за изследвания и терапия и се срещнал със стареца Софроний в манастира «Св. Йоан Предтеча», Есекс. Монахът изложил своето състояние пред стареца, молейки го да се помоли за него. Освен обещанието, че ще се помоли, единствените му думи, които старец Софроний му казал, били: «брате, живеем ли, или умираме - Господни сме”. В посланието до Римляни св. ап. Павел пише: «Никой от нас не живее за себе си и никой не умира за себе си, но живеем ли - за Господа живеем, умираме ли - за Господа умираме; следователно, живеем ли, или умираме - Господни сме.»

продължава>
 
Как да прекараме деня по богоугоден начин? Е-мейл
Оценка на читателите: / 18
Слаба статияОтлична статия 
Написано от владика Платон Костромски   
Сряда, 17 Януари 2018 12:37
молитва

Принуждавай себе си да ставаш рано и без особена нужда не спи повече от седем часа.

Веднага след като се събудиш, издигни мисълта си към Бога и с благоговение се осени с кръстното знамение, мислейки за разпънатия Иисус Христос, Който умря на кръста заради нашето спасение.

продължава>
 
Бог не предизвиква нещастни случаи и болести Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Понеделник, 08 Януари 2018 16:18
о. Харалампос

Не, като християнин не мога да приема, че Бог и Света Богородица искат хората да умират, да  загиват по магистралите, да се избиват във войните и да страдат в онкологичните отделения.

продължава>
 
Вътрешните окови Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Написано от свещеник Дмитрий Шишкин   
Сряда, 03 Януари 2018 14:31

Христос гони бесоветеАпостол Йоан Богослов казва: «Всяка неправда е грях, но има грях, който не е смъртен» (1 Ин. 5:17). Ние съгрешаваме всеки ден, всеки час, сякаш между другото... Какво да се прави: всеки човек е лъжа. Но има всекидневни грехове, които при първата наша покайна въздишка се прощават от Господ, но има и тежки грехове, способни да повредят душата ни за цял живот. Това е все едно човек да катастрофира, да го закарат в операционната, близките му да чакат в коридора и да излезе лекарят с разперени ръце, казвайки: «Травми, несъвместими с живота…» Ужасен момент! Това означава, че човекът е умрял. В този смисъл, има и грехове, несъвместими с духовния живот. Благодатта отстъпва и пред лицето на Господ човек се превръща в разлагащ се, вонящ труп. Светите отци казват, че благодатта за душата е като диханието за тялото. Без Бога човешката душа не може да живее! И започват страдания, които не могат да се опишат с никакви думи. Човек трябва да пролее много сълзи, за да се върне отново душата му към живот чрез Божията благодат.

продължава>
 
И не въведи нас в изкушение... Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Четвъртък, 14 Декември 2017 13:04

remembering God

„И не въведи нас в изкушение” 

Какво означава това? Внимавайте, това изкушение, за което говори тук, не е изкушението поради завист от дявола. Тук е изкушението, което заслужавам да си изпатя. Тъй като не разбираме всички гореспоменати неща, предизвикваме изкушението. Въпреки това - тук е Божието човеколюбие – Бог ти посочва  да се молиш да не влезеш в изкушение. Сякаш ти внушава да казваш: „Изчакай малко, Боже мой, да ги разбера тези неща”. Нито волята Ти търся, нито другия обичам, на никого не прощавам и т.н. Тези неща обаче носят изкушението, защото тези, които смятам за мои врагове, и те ще ме поразят. Не удрям само аз, ударите са разменени. „Не въведи нас в изкушение”, означава „Изчакай, Господи, та да взема да разбера!”. Още малко. Дай ми малко време. Помогни ми малко с малки изкушения”. Един отец на Църквата казва „изкуси ме, но милосърдно”.

продължава>
 
За осъждането Е-мейл
Оценка на читателите: / 18
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Виктория Христова   
Сряда, 13 Декември 2017 12:20

осъждане

Днес искам да разгледам една болезнена и актуална тема като осъждането, с което се срещаме на всяка крачка в ежедневието си. Що е това осъждане? Рефлекс? Навик? Грях? Осъждането се корени твърде дълбоко в нас - в нашите характери, в нашата същност, в нашето ежедневие. То ги е изпълнило. Не минава и ден, в който да не сме осъдили някого и да не сме посочили колко не е прав другият.

продължава>
 
Изборът на Мария Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Ясен Шинев   
Сряда, 29 Ноември 2017 18:06
Мария и Марта

Живеем в свят, който става все по-динамичен и непредсказуем.

Всичко протича бързо, делово, практично и следва някакъв особен задъхан ритъм, който често поставя съвременния човек на предела на възможностите му. Това го предразполага не само към повече грешки, но и към пропадания в траекторията на всяка една личност. Сега тя няма време не само да се разгърне, за да даде най-доброто от себе си, но и лишава от радостта от извършеното, от наслаждението на личното творчество. Хората не просто бързат, а препускат, не просто оцеляват, но и превъзмогват себе си в желанието си да се себедокажат. И пак и пак да се себедокажат на всяка цена, въпреки всичко и навсякъде.

продължава>
 
Най-съкровеният дар на Христос Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Ясен Шинев   
Четвъртък, 09 Ноември 2017 20:31
мир

Синът Божий дойде в този свят, не само за да освети пътя за спасение за всяка душа, но и за да осмисли битието на всички, които са повярвали в Него и са готови да Го последват. Той не говори само за Царството Божие като изход от ужасите на връхлитащото ежедневие, но и за намиране на нов духовен смисъл в рамките на един живот, още тук долу на земята. Неговото послание не е само залог за живот вечен, но и извор на вдъхновение за нас, изгонените от рая. Незабравимите Му слова напояват със живителни струи тази вечно изсъхнала и напоена с пот и кръв неблагодарна почва.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 6 от 45

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.