Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

07.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Царственото свещенство на миряните Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Митрополит Антоний Сурожски   
Събота, 12 Юни 2010 17:58

Какво означава "царствено свeщенство"

В Стария завет с елей са се помазвали свещениците и царете, призвани из средите на Израилския народ да застанат на прага между Божествения и човешкия свят, между единната и хармонична Божия воля и пъстрия, усложнен и противоречив човешки свят. За да може да стои на този праг, на човека му е било необходимо нещо повече от човешки възможности, необходима му е била Божествена дарба. В знак на това се извършвало помазването на свещениците и царете. А в Новия Завет ние всички сме свещеници и царе, всички сме облечени в царствено свещенство (1 Петр. 2:9) и нашето призвание, човешко и християнско, надминава онова, което човек може сам да постигне. Призвани сме да станем и да бъдем живи членове на Тялото Христово, храмове на земята, чисти и достойни за Светия Дух, причастници на Божествената природа.

продължава>
 
Какво написал Христос върху земята Е-мейл
Оценка на читателите: / 90
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Св. Николай Велимирович   
Петък, 30 Април 2010 18:13

Веднъж всеблагият Господ седял пред Иерусалимския храм и насищал гладните души със Своето пресладко учение. Множество народ се бил събрал около Него (Иоан 8:2). За вечната радост говорил Господ на народа, за вечната радост на праведниците във вечното отечество на небесата. И народът се наслаждавал на Божествените слова. Като сняг под ярките лъчи на слънцето изчезнала горестта на много огорчени души и злобата на много озлоблени сърца.

Кой знае колко дълго би продължило това чудно видение на мира и любовта между небето и земята, ако не се било случило нещо неочаквано. Човеколюбивият Месия никога не се уморявал да поучава народа, а благочестивият народ никога не чувствал умора от слушането на целителната и чудна премъдрост.

продължава>
 
За хулата против Светия Дух Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Митр. Антоний Сурожски   
Сряда, 30 Декември 2009 19:36

А дошлите от Йерусалим книжници казваха, чe в Него е Веелзевул, и че изгонва бесовете със силата на бесовския княз. И като ги повика, говореше им с притчи: как може сатана да изгонва сатана? Ако някое царство се раздели на части една против друга, това царство не може устоя; и ако някой дом се раздели на части една против друга, тоя дом не може устоя; и ако сатана е въстанал против себе си и се разделил, не може устоя: дошъл е краят му. Никой не може, като влезе в къщата на силния, да ограби покъщнината му, ако първом не върже силния, и тогава ограбва къщата му. Истина ви казвам: на човеческите синове ще се простят всички грехове и хули, с каквито биха хулили; но който похули Духа Светаго , за него прошка не ще има вовеки, а виновен ще е за вечно осъждане. Това каза Той, понеже говореха: в Него има нечист дух (Марк 3:22-30).

митр. Антоний СурожскиИскам да обърна вашето внимание на няколко пункта в този разказ. Първият се отнася до хуленето на Светия Дух. За да подронят авторитета на Христа, за да Го погубят най-накрая, враговете на Христа се заели да разпространяват слух, че Той със зла сила твори мнимо добро, че Той улавя хората с чудеса, които не изхождат от Бога, а от сатаната, мами хората с видимо добро, за да ги погуби окончателно; поробва себе си и другите чрез Себе Си - на смърт и окончателно проклятие и разрушение. Христос рязко и определено се изказва на тази тема, като произнася строго осъждане на подобно отношение към Него.

продължава>
 
Законът и новозаветната благодат Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Митр. Антоний Сурожски   
Понеделник, 07 Септември 2009 13:05

митр. Антоний Сурожски

"Никой не кърпи вехта дреха с кръпка от небелен плат; инак, новопришитото ще отдере от вехтото, и съдраното ще стане по-грозно. Никой не налива ново вино в стари мехове; инак, новото вино ще спука меховете, и виното ще изтече, и меховете ще се изхабят, но ново вино трябва да се налива в нови мехове (Марк 2:21-22)."

За какво става въпрос? Става въпрос за това, че Христос донесе на еврейския народ (и чрез еврейския народ - на целия свят) съвършено ново учение: не теоретично учение, не някакви философски възгледи, а нов живот, живот, който не може да се вмести в някакви формални категории. Разликата между това учение и учението на Ветхия завет може да се определи така. Във Ветхия завет всичко се основава на закона; в Новия завет диша свободно Духът Божий, Който се явява Дух на благодатта, такъв дар Божий, който ни прави свободни, т.е. самите себе си - и заедно с това деца Божии. Ако сравним действието на старозаветния закон с действието на Христовите заповеди, които често се разбират като думи на Бога, като самия закон, само че пренесен в Новия завет, изходящ от устата на Христа вместо от устата на Моисей, то ще видим каква е тази дълбока разлика.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 41 42 43 Следваща > Край >>

Страница 43 от 43

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.