Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

09.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Най-големият опит, който човек може да има Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Лимасолски митр. Атанасий   
Сряда, 24 Април 2013 10:28
 
papa atanasiiНякога имаше мания да купуваме топки за пинг-понг, футбол и разни други неща, за да привличаме младите хора. Разбира се, това не е лошо; добре е в близост до храма да има пространство, в което децата да се забавляват. Всичко, което Църквата дава на хората, за да им помогне, за да отдъхнат, да ги предпази от други неща, е добро. Но не трябва да спираме дотук. Истинската цел на Църквата е друга. Всичко това има въведителен характер и помага за привличането на децата.
продължава>
 
Православни гуру-духовници Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от епископ Порфирий Йегарски   
Петък, 12 Април 2013 09:35

Porfirije„Духовникът по никакъв начин не трябва да поставя себе си между вярващия и Бога“, казва Йегарският епископ Порфирий.

„Борейки се с изкушенията, вярващите се обръщат към своите духовници, свещеници, монаси. Но и самите те могат да попаднат под изкушениeтo да злоупотребят със своето звание и от духовни отци да се превърнат в тоталитарни духовни водачи, които търсят безпрекoсловно послушание.

продължава>
 
За мисионерството (из срещи с мисионери) Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Йоаким Пар   
Сряда, 10 Април 2013 09:53

parr... Какво е необходимо да направим, за да придобием мисионерски светоглед?

Мисля, че една от грешките, с които съвременния свят се опитва да флиртува, се състои в това, че уж съществуват множество религиозни вярвания, които са различни помежду си, но с еднакво приемливи на вид разбирания за християнството. Това е лъжовно твърдение. Има само една Църква. Има само едно християнство. Има само едно разбиране на това, какво е християнство – и множество негови „недоразбирания“.
продължава>
 
Часът на Църквата Е-мейл
Оценка на читателите: / 18
Слаба статияОтлична статия 
Написано от монах Моисей Светогорец   
Понеделник, 08 Април 2013 07:07

moisejС дълбока болка, много любов, смирение и надежда пиша тези редове. Днес е трудно е да утешиш измъчения и уплашен човек. Той е измамен, подигран, огорчен, уплашен и разочарован.  Той се срамува за посрамяването на неговата родина в чужбина.  За съжаление, стигнахме до крайно падение. Хората се оказаха зависими от материята, плътта, парите. Зависимостите доведоха тежко духовно поробвания. Поискаха да вярват, че мракът е светлина. Това беше най-голямата измама.

продължава>
 
Кризата през очите на един светогорец Е-мейл
Оценка на читателите: / 23
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Василий (Гондикакис)   
Сряда, 03 Април 2013 08:10

gondikakis

Архим. Василий Гондикакис е гръцки богослов, роден през 1936 г., бивш игумен на светогорските манастири Ставроникита (от 1968 до 1990 г.) и Ивер (от 1990 до 2005 г.). Понастоящем се подвизава в скит към Иверския манастир на Атон.

Объркването е всеобщо. Всичко е поставено под заплаха. Много неща се сриват и погиват.  Докато виждаш едни да бягат, за да се спасят, други идват, за да плячкосват. Народът более и страда, но не се разочарова. Той се радва и весели дълбоко в себе си, защото съществува решение. Може да се намери начин и място за покой за подложения на изпитания народ.

продължава>
 
Христос е наш приятел Е-мейл
Оценка на читателите: / 23
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Старец Порфирий Кавсокаливит   
Неделя, 31 Март 2013 16:27
gero porfiriosНека чувстваме Христа като наш приятел. Той е нашият приятел. Той Сам потвърждава това, като казва: Вие сте Ми приятели... (Иоан. 15:14). Като към приятел да гледаме към Него и да се сближаваме с Него. Падаме ли? Грешим ли? С любов и доверие да бързаме към Него като към свой; не със страх, че ще ни накаже, но с дръзновение, което ни дава чувството за приятелство с Него. Да Му кажем: „Господи, сторих го, паднах, прости ми".
продължава>
 
За любовта Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Старец Йосиф Исихаст   
Петък, 15 Март 2013 15:00
Тъй като вече написахме много различни неща, чедо мое, то аз, подбуждан от твоята гореща вяра и благоговение, сметнах, че е добре да ти напиша малко и за любовта от това, което узнах от предишните преподобни отци и от четенето на Писанията. Но представяйки си висотата на тази свръхестествена благодат, аз се боя, че може би няма да мога да се справя с това слово.
продължава>
 
За честото причастяване Е-мейл
Оценка на читателите: / 69
Слаба статияОтлична статия 
Написано от преп. Пахомий Хиоски (1840-1905)   
Вторник, 12 Март 2013 16:36

старец Пахомий от ХиосКой не би заплакал за незнанието и окаяното състояние на съвременния клир? Къде се е чуло и видяло, християните да отиват на църква, да искат да се причастят, а свещениците да ги спират, като им казват: „Причастието да не е супа? Не са минали още четиридесет дни откакто се причасти и идваш пак да се причастяваш?”

По същия начин в първата седмица на Великия пост, знам за много мъже и жени, които тримирят (доброволна традиция за постене без храна и вода) и те отиват на църква в сряда на Преждеосвещената литургия, а клириците не им позволяват да приемат свето причастие, казвайки: „Само преди няколко дни ядеше месо, а сега идваш да се причастиш?”

продължава>
 
<< Начало < Предишна 41 42 43 44 45 46 Следваща > Край >>

Страница 43 от 46

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.