Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

09.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Старецът Порфирий: За молитвата (II-ра част) Е-мейл
Оценка на читателите: / 17
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 21 Февруари 2013 08:01

Когато дойде благодатта, тогава казваш името “Христос” – и веднага твоят ум и сърце се изпълват

Можеш да се молиш само с помощта на Божията благодат. Нито една молитва не може да се извърши без Божията благодат. Припомнете си какво се казва в Прем. Иис. Сирах.: “Похвала, произнесена с мъдрост, и Господ подпомага” (Пр. Иис. Сирах. 15:10).

продължава>
 
Старецът Порфирий: За молитвата (I-ва част) Е-мейл
Оценка на читателите: / 23
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 18 Февруари 2013 08:25

Сам Господ ще ни научи да се молим

Човек търси радостта и щастието на небето, той търси вечното далеч от всички и от всичко, търси да открие радостта в Бога. Бог е тайна. Той е мълчание, Той е неограничен, Той е всичко. Всички хора имат тази склонност на душата към небето. Към Него се обръщат всички твари, макар и несъзнателно.

продължава>
 
Покаяние, изповед и пост – значението им за православния християнин (3-та последна част) Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Написано от еп. Атанасий Йевтич   
Вторник, 12 Февруари 2013 17:45
 
У отците има съвети, че не бива да се раздуват страстите, не бива дори да „настъпваш сянката” на никому… но за да бъде това едно истинско смирение, то трябва да се изпълни с любов, т.е. не бива да бъде просто безразличие към състоянието на брата. Иначе това не е смирение и не е безстрастие, а просто някакво конвенционално отношение, „добър тон”, т.е. лицемерие, конформизъм: не бива да се месиш в чуждите дела (остави във Виетнам, в Югославия или в Куба народът да умира).
продължава>
 
За Божията благодат и свободната воля като производители на духовния живот Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Йоан Касиан Римлянин   
Петък, 08 Февруари 2013 08:48

187. Ние винаги трябва да бъдем твърдо уверени, че не можем да постигнем съвършенството само чрез своите усилия и подвизи дори ако се упражняваме неуморно във всяка добродетел. Сами по себе си човешките усилия не могат да имат такава цена и сила, че да издигат на висотата на светостта и блаженството, ако Сам Господ не ни съдействува и не насочва сърцето ни към онова, което е полезно за нас.
продължава>
 
Да си спомним за архим. Йоан Крестянкин: "Слово за малките добрини" Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 05 Февруари 2013 08:30

Днес се навършват 7 години от блажената кончина на един от най-обичаните съвременни руски старци и проповедници - архим. Йоан Крестянкин. Роден е в гр. Орьол на 11 април 1910 г. През 1945 г. бил ръкоположен за дякон, а малко по-късно - за свещеник от Московския патриарх Алексий I в Измаиловския храм "Рождество Христово". Там той служил до 1950 г., когато комунистическата власт го арестувала по обвинение за антисъветска агитация.
продължава>
 
Блажени бедните духом, защото тяхно е Царството небесно! Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Стоян Флорентинов и Стоян Тодоров   
Вторник, 14 Февруари 2012 11:19
  (Беседа изнесена на свещеническата конференция във Варна - 13.02.2012 г.)

Господ запоява своята проповед на планината със съвсем прости обикновени думи, които не изглеждат много дълбоки и значителни.

Сам спасителят не дава никакво тълкувание на собствените си слова, както това се случва с разясняването на някой притчи на свети апостоли.

От тук следва изводът, че началните слова на проповедта на планината са били достатъчно ясни и разбираеми за слушателите.

продължава>
 
Покаяние, изповед и пост: значението им за православния християнин (част 2) Е-мейл
Оценка на читателите: / 21
Слаба статияОтлична статия 
Написано от еп. Атанасий Йевтич   
Понеделник, 21 Март 2011 22:51
Източник: http://pravbeseda.ru
 
В Песен на песните или в псалмите ние виждаме един екзистенциален диалог между Бога и човека. И двете страни страдат. И на Бог му е жално за човека, и на човека му е жално. Достоевски особено ясно е показал, че когато човек се отдалечава от Бога, загубва нещо драгоценно, велико. Такъв пропуск, не-идване на среща с Бога винаги е трагедия. Трагедията – това е осъзнаването за загубата на онова, което сме могли да постигнем.
продължава>
 
Душеполезни наставления към всеки християнин Е-мейл
Написано от Св. Симеон Нови Богослов   
Събота, 12 Март 2011 07:07

На днешната дата почитаме и паметта на един от най-големите учители на Църквата - св. Симеон Нови Богослов. Предлагаме на вашето внимание едно от прекрасните поучителни слова на светеца:

Бог е безтелесен и невидим; затова трябва да Му се служи не само телесно и не само видимо. Да се служи на Бога само телесно и видимо е безсмислено дело, както казва и пророк Давид: да би искал жертва, аз бих Ти дал; но към всесъжения не благоволиш. Жертва Богу е дух съкрушен; сърце съкрушено и смирено Ти, Боже, не ще презреш. Съкрушението на сърцето става в ума и в помисъла, а умът и помислите ни са невидими. И тъй, бидейки задължени да въздаваме невидимо служение на невидимия Бог, ние сме длъжни да Му служим с ум и помисъл.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 41 42 43 44 Следваща > Край >>

Страница 43 от 44

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.