Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

01.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
И не въведи нас в изкушение... Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Четвъртък, 14 Декември 2017 13:04

remembering God

„И не въведи нас в изкушение” 

Какво означава това? Внимавайте, това изкушение, за което говори тук, не е изкушението поради завист от дявола. Тук е изкушението, което заслужавам да си изпатя. Тъй като не разбираме всички гореспоменати неща, предизвикваме изкушението. Въпреки това - тук е Божието човеколюбие – Бог ти посочва  да се молиш да не влезеш в изкушение. Сякаш ти внушава да казваш: „Изчакай малко, Боже мой, да ги разбера тези неща”. Нито волята Ти търся, нито другия обичам, на никого не прощавам и т.н. Тези неща обаче носят изкушението, защото тези, които смятам за мои врагове, и те ще ме поразят. Не удрям само аз, ударите са разменени. „Не въведи нас в изкушение”, означава „Изчакай, Господи, та да взема да разбера!”. Още малко. Дай ми малко време. Помогни ми малко с малки изкушения”. Един отец на Църквата казва „изкуси ме, но милосърдно”.

продължава>
 
За осъждането Е-мейл
Оценка на читателите: / 18
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Виктория Христова   
Сряда, 13 Декември 2017 12:20

осъждане

Днес искам да разгледам една болезнена и актуална тема като осъждането, с което се срещаме на всяка крачка в ежедневието си. Що е това осъждане? Рефлекс? Навик? Грях? Осъждането се корени твърде дълбоко в нас - в нашите характери, в нашата същност, в нашето ежедневие. То ги е изпълнило. Не минава и ден, в който да не сме осъдили някого и да не сме посочили колко не е прав другият.

продължава>
 
Изборът на Мария Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Ясен Шинев   
Сряда, 29 Ноември 2017 18:06
Мария и Марта

Живеем в свят, който става все по-динамичен и непредсказуем.

Всичко протича бързо, делово, практично и следва някакъв особен задъхан ритъм, който често поставя съвременния човек на предела на възможностите му. Това го предразполага не само към повече грешки, но и към пропадания в траекторията на всяка една личност. Сега тя няма време не само да се разгърне, за да даде най-доброто от себе си, но и лишава от радостта от извършеното, от наслаждението на личното творчество. Хората не просто бързат, а препускат, не просто оцеляват, но и превъзмогват себе си в желанието си да се себедокажат. И пак и пак да се себедокажат на всяка цена, въпреки всичко и навсякъде.

продължава>
 
Най-съкровеният дар на Христос Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Ясен Шинев   
Четвъртък, 09 Ноември 2017 20:31
мир

Синът Божий дойде в този свят, не само за да освети пътя за спасение за всяка душа, но и за да осмисли битието на всички, които са повярвали в Него и са готови да Го последват. Той не говори само за Царството Божие като изход от ужасите на връхлитащото ежедневие, но и за намиране на нов духовен смисъл в рамките на един живот, още тук долу на земята. Неговото послание не е само залог за живот вечен, но и извор на вдъхновение за нас, изгонените от рая. Незабравимите Му слова напояват със живителни струи тази вечно изсъхнала и напоена с пот и кръв неблагодарна почва.

продължава>
 
Любимият грях на дявола Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Ясен Шинев   
Събота, 28 Октомври 2017 12:04
клеветата

Сатаната изкушава човека още от изгонването му от рая и всячески продължава да му пречи през цялото земно странстване до последен дъх. По всевъзможен начин се старае да го заблуди, отклони или сплаши в желанието му отново да заслужи  Царството Божие със своите опити за чист, праведен и богоугоден живот. Неговите слуги и подчинени – падналите ангели - се опитват чрез внушенията си да отклонят мислите и цялото му поведение от тази свята задача - вечен живот в Царството Божие и неописуемо блаженство в селенията на праведните. Той върши това от „создание мира”, като в изпълнение на пъкления си план не спира пред нищо, за да заблуди подвизаващите и намали броя на спасените. Опитва се да ги зарази с множество вируси на грехове и да ги превърне в свои слепи подчинени.

продължава>
 
Милостинята не означава непременно любов Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Понеделник, 23 Октомври 2017 13:43
о. Николай

"А ти кога правиш милостиня, нека лявата ти ръка не знае, какво прави дясната, та милостинята ти да бъде скришом; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве"

Става въпрос за евангелския текст от събота преди Сирна Неделя. Христос казва: „Внимавайте как ще давате милостиня, да не  я давате така, че да се вижда. Ако я давате така, няма да имате награда на небесата”. Защо да нямаме и двете? Награда в света и на небето? Да даваме и пред другите и пред Бога. Защо не така? Понеже милостинята сама по себе си няма тежест, а само милостинята от любов към Бога. Може да я давам, защото обичам себе си и искам другите да ме забележат, да ме наградят и да спечеля нещо. Всеки път „милостиня” дава всяко едно  правителство преди изборите, показно - не защото ни обичат, а понеже трябва да спечелят нашия глас. Какво означава това? - че милостинята сама по себе си може да е противоположното на любовта. Хляб и зрелища давали някога на римските поданици. Хвърляли им хлябове. Колесниците минавали по амфитеатрите и хвърляли храна на народа, за да могат да го контролират.

продължава>
 
Заветът на св. Йоан Рилски Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 19 Октомври 2017 11:43
св. Йоан РилскиАз, смиреният и грешен Йоан, който не съм извършил никакво добро на земята, когато дойдох в тази Рилска пустиня, не намерих човек в нея, но само диви зверове и непроходими дебри. И поселих се в нея самин със зверовете, без да имам нито храна, нито покрив, но небето ми беше покров, земята - постеля и тревите храна. Но благият Бог, заради обич към Когото презрях всичко и претърпях глад и жажда, мраз и слънчев пек и телесна голота, съвсем не ме изостави, но като милосърден и чедолюбив баща обилно задоволи всичките ми нужди. И що да въздам на Господа за всичко, що ми даде? Много са Неговите благодеяния към мене, понеже от Своята света висота погледна милосърдно на моето смирение и ми оказа помощ да претърпя всичко - не аз, а Христовата сила, която е в мене - защото от Него е всяко добро дарование и всеки съвършен дар отгоре идва.
продължава>
 
Познаваме себе си само в Христос. Притчата за сеяча Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Варнава Янку   
Неделя, 15 Октомври 2017 12:23
Сеячът

Притчата за Сеяча. Сеячът е Господ, семето е Неговото слово, земята са хората, от които едни приемат словото, а други го отхвърлят. Един път семето, т.е. словото - пада на пътя и човек за момент чува словото, но след това става безразличен, или пада върху камениста почва, която не е дълбока и човек отхвърля словото Му; или попада  сред трън  - житейски наслади и грижите - които задавят словото. Съществува и добрата земя, където Божието слово дава плод.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 5 от 43

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.