Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

08.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
За честото причастяване Е-мейл
Оценка на читателите: / 69
Слаба статияОтлична статия 
Написано от преп. Пахомий Хиоски (1840-1905)   
Вторник, 12 Март 2013 16:36

старец Пахомий от ХиосКой не би заплакал за незнанието и окаяното състояние на съвременния клир? Къде се е чуло и видяло, християните да отиват на църква, да искат да се причастят, а свещениците да ги спират, като им казват: „Причастието да не е супа? Не са минали още четиридесет дни откакто се причасти и идваш пак да се причастяваш?”

По същия начин в първата седмица на Великия пост, знам за много мъже и жени, които тримирят (доброволна традиция за постене без храна и вода) и те отиват на църква в сряда на Преждеосвещената литургия, а клириците не им позволяват да приемат свето причастие, казвайки: „Само преди няколко дни ядеше месо, а сега идваш да се причастиш?”

продължава>
 
Старецът Порфирий: За молитвата (III-та последна част) Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 26 Февруари 2013 20:58

Прилив на божествена любов изпълва душата с радост и възхищение

Нека възлюбим Христос! Тогава ще произнасяме Христовото име с копнеж, с топлина, с божествена любов. Също така ще призоваваме Неговото име тайно, без думи. Нека смирено и благоговейно стоим пред Бога! Нека идем при Него по стъпките на Христос! Нека Христос ни освободи от всяко присъствие на стария човек в нас! Нека просим да ни дарува сълзи преди самата молитва!

продължава>
 
Старецът Порфирий: За молитвата (II-ра част) Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 21 Февруари 2013 08:01

Когато дойде благодатта, тогава казваш името “Христос” – и веднага твоят ум и сърце се изпълват

Можеш да се молиш само с помощта на Божията благодат. Нито една молитва не може да се извърши без Божията благодат. Припомнете си какво се казва в Прем. Иис. Сирах.: “Похвала, произнесена с мъдрост, и Господ подпомага” (Пр. Иис. Сирах. 15:10).

продължава>
 
Старецът Порфирий: За молитвата (I-ва част) Е-мейл
Оценка на читателите: / 23
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 18 Февруари 2013 08:25

Сам Господ ще ни научи да се молим

Човек търси радостта и щастието на небето, той търси вечното далеч от всички и от всичко, търси да открие радостта в Бога. Бог е тайна. Той е мълчание, Той е неограничен, Той е всичко. Всички хора имат тази склонност на душата към небето. Към Него се обръщат всички твари, макар и несъзнателно.

продължава>
 
Покаяние, изповед и пост – значението им за православния християнин (3-та последна част) Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Написано от еп. Атанасий Йевтич   
Вторник, 12 Февруари 2013 17:45
 
У отците има съвети, че не бива да се раздуват страстите, не бива дори да „настъпваш сянката” на никому… но за да бъде това едно истинско смирение, то трябва да се изпълни с любов, т.е. не бива да бъде просто безразличие към състоянието на брата. Иначе това не е смирение и не е безстрастие, а просто някакво конвенционално отношение, „добър тон”, т.е. лицемерие, конформизъм: не бива да се месиш в чуждите дела (остави във Виетнам, в Югославия или в Куба народът да умира).
продължава>
 
За Божията благодат и свободната воля като производители на духовния живот Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Йоан Касиан Римлянин   
Петък, 08 Февруари 2013 08:48

187. Ние винаги трябва да бъдем твърдо уверени, че не можем да постигнем съвършенството само чрез своите усилия и подвизи дори ако се упражняваме неуморно във всяка добродетел. Сами по себе си човешките усилия не могат да имат такава цена и сила, че да издигат на висотата на светостта и блаженството, ако Сам Господ не ни съдействува и не насочва сърцето ни към онова, което е полезно за нас.
продължава>
 
Да си спомним за архим. Йоан Крестянкин: "Слово за малките добрини" Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 05 Февруари 2013 08:30

Днес се навършват 7 години от блажената кончина на един от най-обичаните съвременни руски старци и проповедници - архим. Йоан Крестянкин. Роден е в гр. Орьол на 11 април 1910 г. През 1945 г. бил ръкоположен за дякон, а малко по-късно - за свещеник от Московския патриарх Алексий I в Измаиловския храм "Рождество Христово". Там той служил до 1950 г., когато комунистическата власт го арестувала по обвинение за антисъветска агитация.
продължава>
 
Блажени бедните духом, защото тяхно е Царството небесно! Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Стоян Флорентинов и Стоян Тодоров   
Вторник, 14 Февруари 2012 11:19
  (Беседа изнесена на свещеническата конференция във Варна - 13.02.2012 г.)

Господ запоява своята проповед на планината със съвсем прости обикновени думи, които не изглеждат много дълбоки и значителни.

Сам спасителят не дава никакво тълкувание на собствените си слова, както това се случва с разясняването на някой притчи на свети апостоли.

От тук следва изводът, че началните слова на проповедта на планината са били достатъчно ясни и разбираеми за слушателите.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Следваща > Край >>

Страница 40 от 42

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.