Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

06.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Защо мнозина не успяват по пътя към обожението? Е-мейл
Оценка на читателите: / 28
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Георги Капсанис   
Вторник, 14 Май 2013 11:29

КапсанисМакар, че като хора сме приели призванието за тази велика цел – да се съединим с Бога, да станем богове по благодат и да се радваме на това велико благословение, за което нашият Творец ни е създал, ние често живеем така, сякаш тази най-възвишена и най-голяма цел не съществува. Ето защо нашият живот е изпълнен с неуспехи и провали.

Светият Бог ни е създал заради обожението. Ето защо, ако не успеем да се обожим, целият ни живот ще бъде едно поражение.

Нека споменем някои причини за това:
продължава>
 
Могат ли чудесата да обърнат човека към Христа? Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Сергий Круглов   
Понеделник, 13 Май 2013 08:39

Сергий КругловЕдин стар спор: могат ли чудесата да бъдат за човека доказателство „за Бога“, за истиносттта на християнската вяра? Могат ли чудесата да обърнат човека към Христа?

Могат, разбира се.

Но навярно само в един случай: ако сърцето на човека вече е открито по посока на Христа, ако в него вече има някаква вяра... А това не се случва с всекиго и не по всяко време.

продължава>
 
Свещеникът е ангел на Бога Вседържител Е-мейл
Оценка на читателите: / 19
Слаба статияОтлична статия 
Написано от старец Филотей Зервакос   
Сряда, 08 Май 2013 09:57

старец Филотей5.02.1958

… Имаш право да се страхуваш, за да стъпиш в свещенството. Този страх са го имали всички Свети Отци, затова и мнозина са избегнали свещенството от смирение, дълбоко размишлявайки от една страна за възвишеността на свещенството, чистотата и светостта, които трябва да има свещеникът, а от друга страна и заради отговорността, която поема от момента, когато придобива благодатта на свещенството. Много от светиите дори са се криели, за да избягнат свещенството и го приемали, чак когато Бог им откривал това или ако целият народ ги показвал като достойни.
продължава>
 
Църквата не е Кремъл, нито Ватикана Е-мейл
Оценка на читателите: / 19
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Василий Гондикакис   
Вторник, 07 Май 2013 10:20
Гондикакис...Трябва лично да чуем Христовия глас и да кажем „Да!” на този глас. Трудното и опасното е, че Той ни уважава, хлопа тихо на вратата и ни казва, че – ако искате, можете да Ме отхвърлите, Аз не споря с вас! Мисля, че божествеността на въплътилото се Слово може да се види и във факта, че Господ казва „ако някой чуе думите Ми, и не повярва, Аз няма да го съдя. Словото, що казах, то ще го съди в последния ден”. Имайки това вседържителство на любовта, Той не спори с нас. Затова целта е човек да стане слово по благодат, бог по благодат, и тогава вижда, че се възстановява единството на целия свят.
продължава>
 
Митр. Иларион Алфеев за причастяването през Светлата седмица Е-мейл
Оценка на читателите: / 19
Слаба статияОтлична статия 

Иларион АлфеевПричастяването през Светлата седмица се благославя не във всички храмове, защото вече никой не пости. На въпроса: "Може ли да се пристъпи към причастие в тези празнични дни?", отговаря митр. Иларион Алфеев:

- Мисля, че свещеници, които не благославят причастяване на Пасха допускат много груба грешка. Защо? Защото литургията се служи, за да се причастят хората.

Във Великия пост през делнични дни - понеделник, вторник и четвъртък - не се служи литургия. И тази липса на възможност за причастяване е знак за покаяние и пост.

продължава>
 
Да празнуват ли Пасха тези, които не са постили и не са се подготвили? Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Протойерей Александър Иляшенко   
Събота, 04 Май 2013 15:15

Александър ИляшенкоКак да ида в храма на Пасха, и как въобще да празнувам, ако не съм постил, ако не съм се подготвил, ако нищо не съм направил – подобни думи нерядко може да се чуят в навечерието на Светлия Празник. Протойерей Александър Иляшенко коментира по този въпрос:

В празничните стихири на Пасха се пее: “С радост един друг да се прегърнем” и “на тези, които ни ненавиждат да простим всичко заради възкресението и така да запеем Христос възкръсна от мъртвите”.

продължава>
 
Бог стана човек, а не система Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Василий Гондикакис   
Понеделник, 29 Април 2013 09:17

GondikakisПравославното слово е човешкото слово, божественото Слово, Словото, Което е в началото, Бог Слово чрез Което „Всичко стана, и без Него не стана нито едно от онова, което е станало” и последното слово.  Този, Който стана Човек, бидейки Бог, за да направи човека Слово, е „Ословесяващият” нашата безсловеност – Този, Който е събрал фрагментите на нашите думи и битие и ни е направил нов човек,  разпрострял ни е и ни е дал възможност да станем по благодат вместилище на Невместимия.

продължава>
 
Любовта към Христа няма насита Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Старец Порфирий Кавсокаливит   
Четвъртък, 25 Април 2013 16:15
 
старец порфирийХристос е най-висшият ни стремеж, най-висшето жела­ние - няма нищо по-висше. На всичко сетивно можем да се наситим, но на Бога не можем да се наситим. Той е всичко. Бог е най-висшето ни желание. Никоя друга радост, никоя дру­га хубост, нищо не може да се сравни с Него. Какво повече от най - висшето?
 
Любовта към Христа е нещо особено. Няма край, няма насита. Дава живот, дава мощ, дава здраве, дава, дава, дава... И колкото повече дава, толкова повече човек иска да обича.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Следваща > Край >>

Страница 40 от 44

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.