Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

09.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Хаосът в нас и в държавата ни идва от мислите ни Е-мейл
Оценка на читателите: / 29
Слаба статияОтлична статия 
Написано от старец Тадей Витовнишки   
Петък, 26 Юли 2013 10:42

отец ТадейИмаме малко вяра в Господ, малко доверие. Когато имаме толкова доверие (в Господ), колкото имаме в своя приятел, когато го помолим да ни услужи с нещо, само когато имаме такова доверие  - тогава не бихме страдали толкова нито ние, нито държавата ни. Хаосът в нас и в държавата ни идват от нашите мисли. Ние сме тези, които създаваме дисхармония в мислите и ако нашите политици са съмишленици помежду си, положението не би било такова. Но ние не осъзнаваме, че в нас има Божествена енергия, че Божественият живот е в нас.

продължава>
 
Кой е достоен за причастие? Е-мейл
Оценка на читателите: / 29
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протойерей Вячеслав Тулупов   
Сряда, 24 Юли 2013 16:19

Вячеслав ТулуповИеросхимонах Симеон (1869-1960) повече от шейсет години се подвизавал в Псково-Печерския манастир. Той е един от основоположниците на Псково-Печерското старчество на двадесети век. Старецът съветвал своите духовни чеда да се причастяват колкото е възможно по-често. Понякога, когато намирал за необходимо, благославял човекът да се причастява дори два дни подред. При това отец Симеон подчертавал, че преди приемане на Тялото и Кръвта Господни причастникът е длъжен да осъзнава своето недостойнство.

продължава>
 
Любов към Бога и към ближния – неразделната двоица Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от старец Порфирий Кавсокаливит   
Вторник, 23 Юли 2013 17:42

старец ПорфирийЛюбовта към ближния подхранва и усъвършенства любовта към Бога

Едно се иска в нашия живот – любов, служение на Христос и любов към нашите ближни. Всички трябва да бъдем едно, с Христос като Глава. Само така ще придобием благодатта, небето, вечния живот.

Любовта към ближния подхранва и усъвършенства любовта към Бога. Ние сме щастливи, когато тайнствено възлюбим всички хора. Тогава ще чувстваме, че всички ни обичат. Никой не може да стигне до Бога, ако не мине по пътя, който минава през хората.
продължава>
 
Лицемерието Е-мейл
Оценка на читателите: / 20
Слаба статияОтлична статия 
Написано от монах Моисей Светогорец   
Четвъртък, 18 Юли 2013 07:21

монах МоисейХристос приемал покаялите се грешници, но укорявал книжниците и фарисеите, които се самооправдавали и безсрамно лицемерели. Христос не търпи лъжата, измамата и егоизма.  Пропуските, немощите се прощават лесно от младите, но те не могат да простят лицемерието. За съжаление, днес лицемерието обхваща всичко. Рядко чуваш цялата истина.  Човек говори едно, а тайно друго върши. Това особено дразни младите, които винаги търсят неподправеното, автентичното и истинното.

продължава>
 
Каквото и да извършим, Бог не престава да ни обича Е-мейл
Оценка на читателите: / 24
Слаба статияОтлична статия 
Написано от схиархим. Йоаким Пар   
Понеделник, 08 Юли 2013 15:51
Йоаким ПарНие, монашестващите, сме длъжни да забравим от какъв пол сме – женски или мъжки. Ние сме монаси. Господ ни призовава да живеем вън от тези слабости, причина за които се явява нашият пол, и в Него да станем единни. Когато в мъжките манастири започваме да осъзнаваме себе си преди всичко като мъже, ние нанасяме вреда на нашия манастирски живот, защото едновременно с това в нашия живот започва да преобладава агресията и чувствеността. Това се случва и при монахините. Когато преобладават женските чувства, животът се усложнява значително.
продължава>
 
Всички сме отговорни за всичко Е-мейл
Оценка на читателите: / 31
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Василий Гондикакис   
Петък, 05 Юли 2013 09:15

архим. Василий ГондикакисЖивотът е интересен, защото е рискован и непредвидим. Всичко е в постоянен риск и всичко е сигурно чрез вярата и доверието в любовта на Христос. Стават неочаквани изненади: Нито стоящият далеч и чужденец е изключен от спасението, нито близко стоящият и ученикът е подсигурен.  Един разбойник пръв влиза в рая. Един ученик се отрича от Учителя и друг Го предава. Един стотник има вяра.  Първосвещениците осмиват и искат Разпятието. Най-жестокият гонител става най-великият апостол. Всичко е добро и интересно, защото всичко го устройва „грижещият се за всички Бог”.

продължава>
 
Ако си паднал - стани! Е-мейл
Оценка на читателите: / 55
Слаба статияОтлична статия 
Написано от старец Йосиф Исихаст   
Вторник, 02 Юли 2013 15:27
Йосиф ИсихастАко пак си паднал - пак стани. Призван си за пътя към небето. Не е чудно да се спъне този, който бяга. Само трябва да има търпение и покаяние всеки миг. Затова, когато грешиш, постоянно имай покаяние и не губи време. Защото колкото се бавиш да се помолиш за прошка, толкова даваш позволение на лукавия да пуска по-надълбоко корените си в тебе. Не му позволявай да действа върху нервите ти в твой ущърб.
 
И така, не се отчайвай, като падаш, но се изправяй усърдно, като се каеш и казваш: “Прости ми, Христе мой, аз съм човек и съм немощен.”
продължава>
 
Без Него нищо няма смисъл Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Василий Гондикакис   
Понеделник, 01 Юли 2013 10:43

ГондикакисЖивеейки в Църквата, човек се удивлява. В Църквата не подхождаш интелектуално към тайната на живота. Познаваш Бога като изобилие на любов, истина и красота.  Целият се кръщаваш във водите на благодатта. Познаваме неизказаната любов на Бога: Той става Човек. Смирява се. Жертва се. Не съди никой. Приема да бъде съден от хората. Претърпява всичко, за да спаси човека, за да спаси неговата свобода. Учудваш се и оставяш ням пред това смирение, милост, човеколюбие. Виждаш как Той се намесва. Той не наказва немощния. Взема греха на света. Осъжда греха в  Своята плът. Изумява те със Своето поведение.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Следваща > Край >>

Страница 40 от 46

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.