Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

12.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Вярата се усилва, когато поставяме нещата под съмнение Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Вторник, 12 Юни 2018 14:16
съзерцание

Човекът, който живее в Църквата и се подвизава в Христос, понякога чувства, че има слаба вяра. В даден момент от живота си чувства неверие, не атеизъм, защото атеизмът е нещо по-теоретично и идеологическо, докато неверието е израз на вътрешна битка. Атеистът е човек, който не толкова се бори, колкото мисли много рационалистически, винаги се изчерпва в логиката и в нея затваря присъствието на Бога. Докато неверието е нещо по-вътрешно, изразява битка на човека. Затова в началото християнинът донякъде „е оправдан” да има моменти на неверие, където ще постави под съмнение присъствието на Бога в живота си, ще каже: "Къде си, Боже мой? Защо?" или дори ще се отвърне от Бога или ще има моменти, в които няма да иска да има никаква връзка с Бога.

продължава>
 
10 съвета за Петровия пост Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Игор Пчелинцев   
Сряда, 06 Юни 2018 11:49
пчела

1. Хората са неразумни, нелогични и себични - няма значение, прощавайте им.

2. Ако проявявате доброта, а хората ви обвиняват, че го правите заради тайни лични подбуди - няма значение, продължавайте да се трудите в доброто.

продължава>
 
Игрите на Бога Е-мейл
Оценка на читателите: / 17
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Арголидски митр. Нектарий   
Сряда, 30 Май 2018 10:50

митр. Нектарийпродължение от "Бог е труден противник"

Бог е Бог на изненади. Играе много игри, колкото и да се отдалечаваме от Него, колкото и да Го отхвърляме, Той винаги ни очаква в някоя пресечка на пътя. Припомнете си св. ап. Павел - фанатичен гонител на християните, отива в Дамаск да ги залови, и Бог го уловил. Савел, което означава "буря, смущение", станал Павел - което означава "покой, утеха".

Света Ефрасия - много ме трогна житието ѝ. Повярвала в Христос, по време на гонения, заловили я, измъчвали я много, - казахме, Бог не се шегува - отказала да отрече Христос и накрая, за да направят мъченичеството ѝ още по-лошо и зловещо, я хвърлили на един „звяр”, за да я обезчести. Вижте тази умна девойка какво направила, за да не загуби това, което с толкова подвизи била придобила. Тя му казала: "Знаеш ли, имам едно лекарство, което ме прави безсмъртна. Ако не ме закачиш, ще ти го кажа и ти ще станеш безсмъртен!" Той я изгледал странно. "Искаш ли да го опиташ? Ще наведа глава, вземи меча си и я отсечи с все сила. Ще видиш, че нищо няма да ми стане". Той замахнал с меча и ѝ отсякъл главата. Тя е мъченица на Църквата.

продължава>
 
Великото събитие на Петдесетница и епохата на самотата Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Филотей Фарос   
Неделя, 27 Май 2018 11:42
ПетдесетницаНа Петдесетница празнуваме събитието на Църквата,
 
но нашата епоха не може да празнува лесно това събитие, защото е силно антицърковна… Духът на днешната цивилизация е антицърковен, защото нашата епоха е индивидуалистична. Тя насърчава нарцисизма и създава предпоставки за откъсването на човека от другите, за неговата изолация.

Църковността е тъкмо противоположност на изолацията, защото тя е отражение на троичността на Бога, Който като Бог на любовта, е заедност, общност, в която Лицата, които я съставят, са в съвършено общение… Бог е дал на човека, който създал по Свой образ и подобие, църковността, която за него е това, което е троичността за Бога. Отдалечавайки се от Бога, човекът подменя Божия образ и заменя своята църковност (т.е. основния елемент на своята природа, която изисква единството му с други хора), с индивидуализма и егоизма, които го водят към смъртта.

продължава>
 
Светогорски слова: Страстите са като излишните килограми в човешкото тяло Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 22 Май 2018 17:17
Каракал

В притвора на кириакона (главната църква) на Великата Лавра са изобразени Раят и Адът. В ада има много категории с измъчвани в различни изтезания и мъчения. В едно от тях са блудниците, магьосниците, убийците, наред с тях и страхливите. Впечатление прави, че дори страхливите, които се страхуват или не смятат за благоразумно да излагат себе си пред хората чрез изповядването на Христос, ще се мъчат наравно с другите, макар и те, страхливите, да са били междувременно нравствени, тихи, „добри християни”.

продължава>
 
Кръв или оцет? Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Атанасий Лимасолски   
Петък, 18 Май 2018 10:38

Атанасий ЛимасолскиПо време на Тайнството Брак преди апостолското четиво се пее следният прокимен:

Положил еси на главах их венцы, от каменей честных

Мъжът е венец за жената, както и жената за мъжа - но не като трънения венец на Христос, а венец на радост, слава, чест, благословение. Съпругът/съпругата като венец са украсени с много скъпоценни камъни, т.е. с добродетели. Както тогава носели венци, а днес носят бижута и се радват и хвалят, така съпругът се радва и се гордее в присъствието на съпругата си. Затова той не трябва да се срамува да представи съпругата си и да не ѝ казва: как да те представя на другите? Или тя да му казва: такъв, какъвто стана, как да те представя? Чуваме ги тези неща, за съжаление. Ако кажеш на жената си: напълняла си, как да те представя? Разбирате, че създаваш в другия големи проблеми. Това не са хубави неща.

продължава>
 
Бог е труден противник Е-мейл
Оценка на читателите: / 18
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Арголидски митр. Нектарий   
Понеделник, 14 Май 2018 10:07

Николай митр. АрголидскиПреди повече от един век един голям философ написал: „Искам много да позная Теб, непознатия Бог. Именно Теб, Който проникваш  в дълбините на душата. Животът ми прилича на буря. . .  О, Ти, абсолютно непостижими. . . Теб искам да позная, на Теб Самия да служа!”. Бихме помислили, че го е написал това някой свещеник, християнин или дори светец. Но не е така. Автор е Ницше. Философът, който обяви смъртта на Бога. Голям философ с трагична кончина, измъчил се - както малцина - с въпроса за Бога. Един въпрос, който засяга всички хора без изключение, които са живели и живеят на тази планета. Един повече, друг по-малко. Вярвам, че нещо подобно става и с нас и бих искал да го разгледаме в една друга перспектива.

Нямам за цел да ви докажа нито логически, нито математически, че Бог съществува, защото такива логически доказателства не съществуват, просто ще ви изложа няколко свидетелства и оттам нататък всеки да се замисли и да потърси отговорите.

продължава>
 
Как един млад човек днес се вдъхновява духовно? Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Николай Месогейски   
Петък, 04 Май 2018 12:39
младежи

Как един млад човек днес се вдъхновява духовно?

Този въпрос ми хареса. Днес ние казваме на младия човек нещо, но то може да му звучи сякаш е на суахили, при положение, че духовен човек в обществото не означава човек на Светия Дух, а този, който разбира от култура, който е любезен, който има интелектуални хоризонти. Всъщност духовен е човекът, който има Светия Дух. Разговарям с ученици, но  колкото минават годините, толкова по-трудно ми е да навляза в техния диалект. Задават ми един куп въпроси, например за езика на Църквата в Литургията. Ама друг език на Църквата трябва да се промени. Езикът на любовта, езикът на доближаването, езикът на предаването на истината, езикът, с който прегръщаме човека, а не да започна да давам съвети, защото това е език, който няма да разберат.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 4 от 46

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.