Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

14.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Евхаристийният начин на живот Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Димитрис Караянис   
Четвъртък, 22 Март 2018 14:45
евхаристия

Депресията се превръща в най-голямата заразна болест на съвременния свят. Безсилието за черпене на удовлетворение от живота, чувството за разочарование и дистимия (лека форма на депресия) са на път да засегнат и да характеризират за големи групи от населението.

Поколения, които се бориха за своето оцеляване и изпълниха своя дълг, затвориха своя цикъл уморени и питащи се.

продължава>
 
Грях и свобода (първа част) Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Понеделник, 19 Март 2018 10:38
скъсани вериги

А като се освободихте от греха, станахте роби на правдата. Говоря по човешки, поради плътската ваша немощ (Рим. 6:18)

Защо (св. апостол Павел) казва това? Защото обикновено в нас объркваме понятието за грях, свобода и правда. Грехът обикновено се разбира като свобода. И горко, ако не е така. Горко, ако човек не е свободен да греши в живота си. Защото тогава ще си мисли, че грехът е свобода. Затова трябва да имаме свободата да грешим, както и да оставяме другите свободни да грешат. Сам Бог ни оставя свободи да съгрешаваме. Евангелието е пълно с увещания от рода "който иска да Ме последва", "ако някой иска". Свободата е първостепенният елемент, на който Бог се позовава, защото свободата е Неговият образ върху нас и не съществува духовен живот без свобода.

продължава>
 
Истинският християнин е чужд за светската система Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Варнава Янку   
Петък, 16 Март 2018 08:00

in light

"Създателят на всичко, искайки да спаси света, доброволно дойде в него"

Това е Неговата любов, никой не Го е принудил, не е имал някаква нужда да дойде, не Го търсихме, Сам дойде, доброволно. Това е белег на реалната любов. Христос прави това, за да покаже, че в любовта няма необходимост, а има свобода.

продължава>
 
Старецът Теофил Параян: Пет неща изисквам от всички Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 15 Март 2018 06:55
старецът Теофил Параян

Румънският подвижник и старец Теофил Параян (1929-2009) споделял:

По време на изповед предлагам ма младите, и особено на интелектуалците, един духовен труд, който обхваща пет точки:

продължава>
 
Вярата е тайна, която може да бъде споделена Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Василий Бурандасов   
Вторник, 13 Март 2018 08:34

Василий БурандасовВярата е отговорът на човешката душа, когато тя се среща с Бога. Тази среща не може да бъде „организирана”. Нито за себе си, нито за някой друг. Това е тайна.

След тази среща човешкото сърце може да отговори, а може и да замълчи. Да, може да отговори по различни начини. Вярата – това е твоята лична връзка с Бога.

Вярата при всеки човек се ражда по различен начин. За едни тя се ражда много трудно, с много мъки. За други - чрез радост. Всеки човек е уникален, което означава, че и неговият път към Бога е уникален.

Но все пак вярващият човек може да помогне на всеки, който търси Бога. Той не може да докаже, но може да покаже с пример от живота си, че след тази среща животът му е станал различен. Че се е се родил нов човек. И че този нов човек живее с Христос, диша с Христос и че без Христос той вече изобщо не може да живее.

продължава>
 
Значението на диалога в семейството Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Сисанийски митрополит Павел   
Четвъртък, 01 Март 2018 18:35
Павел Сисанийски

Центърът, архетипът на човешките отношения, е личността на Христос и връзката на двете природи в Него. В личността на Христос - Бог и Човек, те се съединили неслитно и неразделно. Неслитно – това е свободата, а неразделно – това е любовта. Бог уважава нашата персоналност, не се опитва да ни погълне, Той Самият не се опитва да ни промени, а от друга страна ни обича и след като ни съединява поради Своята любов със Себе Си, ни спасява. Човешките отношения трябва да се крепят върху този диптих: да бъдат отношения на свобода и любов. Достатъчно сме говорили за отношенията сред съпрузите, за отношенията между родителите и децата, тоест как свободата и любовта се преживяват в живота на семейството, независимо дали се касае за отношенията между съпрузите, за отношенията между родителите и децата и за всякакви други човешки отношения. Свободата и любовта са двете координати на човешкото съществуване.

продължава>
 
За отчаянието Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от йеромонах Макарий Светогорец   
Петък, 16 Февруари 2018 13:52
съзерцание

Относно отчаянието: привилегията да се отчайва я има само човекът. Животните не разбират и следват безропотно законите, които Бог е вложил в природата. Човекът мисли: «аз съм. . .» и си троши главата, отчайва се и дори може да помисли да сложи край на живота си, защото не може да се смири, да види своя хал, но добре че нямаме смелост, освен малцина, които искат да сложат крайна живота, който реално не ни принадлежи, защото и той е дар от Бога. Във всеки случай, ако не ударим дъното, не започваме да живеем реално.

продължава>
 
Завистта като разяждащо самоунижение Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Ясен Шинев   
Сряда, 07 Февруари 2018 20:32
каин и авел
 
Христос ни призовава към „ново небе„ и „нова земя”. Обеща вечен живот в Царството Божие за всеки, който е решил да води свята, безпощадна война с повредената си природа. Тази „невидима бран” е единственият път, индивидуалната Via Dolorosa за ония, които искат да спасят душите си. Християнинът е воин, който води битка на два фронта – вътрешен и външен, с видими и невидими врагове, и неговият живот преминава по линията на най-голямото съпротивление. С много страсти и стихии трябва да се пребори той, да премести планини и низини, блата да пресуши, но в тази почти непосилна задача едно от най-големите предизвикателства пред него е борбата със завистта. Колкото е позната за всеки от нас, толкова е и опустошаваща. Колкото близка и толкова враждебна за всяка чувствителна душа. Когато се вгледаме внимателно и в Стария, и в Новия Завет, виждаме печалните следи от нейните проявления.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 3 от 43

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.