Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

01.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Колко добре познаваш детето си? Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Павел Сисанийски и Сиатистки   
Вторник, 24 Юли 2018 13:27
child in church

Семейството и децата всъщност са нашият живот. И когато нещо не върви добре в семейството, във връзката между съпрузите или с децата ни, тогава целият ни живот става проблем. Ако хвърлим поглед в света, в който живеем, ако поискаме да погледнем около нас, ще констатираме, че проблемът съществува. Животът ни не е нищо друго, освен проблемите, които са свързани с нашето семейство и децата ни, въпросите, които се пораждат, трудностите, които срещаме, тревогите, които имаме, с една дума, кризата, както сме я нарекли, която бичува нашия живот. Става въпрос за една криза, по-значима от икономическата криза, тъй като реално животът и душата ни са неща, които, когато не функционират правилно, тогава дори някой да е финансово добре, не се радва на живота.

продължава>
 
Бог те е възлюбил, преди още да се покаеш Е-мейл
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Андреас Конанос   
Събота, 21 Юли 2018 05:51
о. Андреас

Когато Бог ни дава Своята благодат, ние какво правим? Протягаме ръце. И знаеш ли как ги поставяме? Като малките дечица, когато им даваш бонбони в ръцете, или както когато вземаме нафора и искаме да вземем много – в шепа. Това движение е изображение на подвига, който вършим в Църквата. С други думи, когато постиш, не казваш на Бога: „Сега правя това, искам да ми платиш! Постих,затова ми дай!”. Когато отиваш в храма в неделя сутринта, за да участваш в светата Литургия, не Му казваш: „Сега дойдох на църква, чакам награда от Тебе!”. Не! Бог ще ти направи подаръци, така или иначе. Той те обича без предпоставки. Той не е като нас, т.е. „даваш ми – давам ти”. Не, Бог те обича и без да Го обичаш! Не ми ли каза ти самият, че толкова години вършиш грехове и нямаш никаква връзка с Църквата? И какво ти стори Бог, наказа ли те? Напротив, подреди всичко много добре – и работата ти, и здравето, не страдаш по никакъв начин. Следователно ти съгрешаваш, а като отговор на греха Бог ти дава любов. Отново и отново любов! И Бог казва: „Аз те обичам! Аз не искам да станеш християнин, за да те тиранизирам. Аз не искам роби”.

продължава>
 
Страстите - преодоляват ли се или се преобразяват? (втора част) Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Четвъртък, 19 Юли 2018 11:27
overcoming oneself

продължение от тук

Другото, което трябва да разберем, е, че всяка е дарба или която и да е страст в Църквата не засяга само нас, т.е. не е личен въпрос. Св. Силуан Атонски казва, че ако съгрешаваш, дори да си сам в килията, грехът ти повлиява целия свят, има всемирни измерения. Затова великият руски писател Достоевски казва в една от много негови литературни творби чрез неговия герой, който се покайва, че - "искам да намеря един кръстопът, да отида и да се поклоня в четирите посоки, да поискам прошка във всички посоки на света" - защото чувствал, че греховете му повлияват всички хора.

продължава>
 
Страстите - преодоляват ли се или се преобразяват? (първа част) Е-мейл
Оценка на читателите: / 21
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Петък, 13 Юли 2018 12:54
ascetism

Една тема, за която много сме чували. Хора, които са близо до Църквата, са се занимавали с нея, изследвали са я, чели са нещо, но в същото време е тема, която е претърпяла изопачения и изкривявания. Темата е страстите и заглавието на темата е: „Страстите - преодоляват ли се или се преобразяват?”. Отхвърляме ли ги, или ги преустройваме? Какво става с този въпрос?

продължава>
 
Светогорски слова: „Днес” е от Бога, „утре” е от лукавия Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 11 Юли 2018 12:15
monastery

Един побелял монах попитал група поклонници:

- Бог изпитва ли тревога?

- Не, отче.

продължава>
 
Християнинът трябва не да осъжда, а да състрадава на другия Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 04 Юли 2018 14:04
patir haralampos

Въпроси, зададени към отец Харалампос Пападопулос от аудиторията след беседата:  "Вярата се усилва, когато поставяме нещата под съмнение":

Въпрос: Какво да просим в молитвата?

О. Харалампос Пападопулос: Старецът Емилиян Симонопетриски има много хубав отговор на това. Той казва, че човек от Бога може да вземе. Ние обикновено в молитвата - без това задължително да е грешка, не е грешка, просто не трябва да става само това - обикновено търсим децата ни да са добре, ние да сме добре, да имаме успех в изпитите, да вървим добре, да имаме пари. Това с парите е значима тема, имайте предвид, че според протестантите да имаш пари е Божие благословение, затова имат много книги как да натрупаш богатство, подкрепено с библейски места.

продължава>
 
Светогорски слова: Делото ти наистина е добро, ако за него получиш неблагодарност Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 26 Юни 2018 14:02
Григориу

Всеки ден, в който слънцето изгрява, се отваря малко от Божия свитък. Независимо дали има горчивини или радости, нека ги приемаме с доверие и посвещение към Бога.

***

Както поучавал и св. Силуан Атонски: „Трудностите и трагедиите идват в живота на хората, защото не се молят”.

продължава>
 
Изхвърли егото си и ще го намериш в Христовата любов Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Андреас Конанос   
Петък, 22 Юни 2018 13:07
Конанос

Знаеш ли коя картина ми харесва? Когато в неделя сутрин отивам на църква и виждам хора на пътя, които чакат автобуса, за да отидат на църква. Естествено, в този час има само няколко човека, които чакат на автобусната спирка, защото говорим за много рано сутринта, около шест часа, особено през зимата, когато е студено. Друга картина, която ме трогва, е, когато хората влизат в църква и отиват да запалят свещичка. В момента, когато излизам на царските двери, за да кажа „Мир вам!”, виждам да се отваря вратата на храма, човекът взема свещичката си, запалва я и отправя молитвата си. Друга картина е, когато вярващият идва и взема нафора…

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 3 от 46

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.