Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

04.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Себеукоряването в духовния живот Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Сряда, 15 Февруари 2017 10:35
себеукоряване

Себеукоряването се нуждае от наставник, изисква труд и внимание. Ще ви обясня. Когато човек има крайно възвеличена представа за себе си, тогава, казват специалистите, има и особена склонност към депресия. Когато някой е прекалено нарцистичен, тоест себелюбив, и има велика представа за себе си, депресията е много близко, както и разочарованието. Този човек е склонен да укорява себе си, но това е егоцентрично себеукоряване: "Защо не направих още повече неща, не утвърдих още повече тази картина?!"... Но всички психиатри знаят, че този тип укоряване е коренът на депресията. От това се ражда и вината: "Защо съм безумен, защо съм такъв, не успях, докато можех, на нивото на Онасис съм, но не успях да стигна до нивото на другият как се казва. . ."

продължава>
 
Фарисейският нарцисизъм Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Събота, 04 Февруари 2017 19:04

митаря и фарисеяИзползвайки съвременната психологическа терминология, можем да кажем, че фарисеят има силно развит нарцисизъм. Има надута, въображаема картина за себе си. Да го кажа по друг начин, има лъжливо=фалшиво "аз", както психоанализата го нарича. Има мощно оформено "аз". Нека внимаваме в проблема с лъжливото "аз", защото засяга всички хора, но и християните, тоест този въображаем тумор, на психологично равнище, което идва от идеологизацията  в противовес на опитния подход, идва от идеологизацията на нашата вяра, когато Евангелието се превърне в идеология, когато с други думи вместо да ме  преобразява, променя и  открива към истината на персонално равнище, се прибавя към моя вече съществуващ нарцисизъм, така че той да се раздуе още повече.

продължава>
 
Болката поучава Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Вторник, 31 Януари 2017 17:29

болкаНе всички хора реагират, нито се отнасят по същия начин към проблемите на живота, кризите и изпитанията. Има хора, които чрез даден криза ще срещнат тяхното най-дълбоко "аз" и ще проявят дарби и възможности, които са били изолирани и оковани в подземията на екзистенциалното униние. Не е погрешно твърдението, че единствено в кризата и в пределната среща с нашето "аз" повечето пъти срещаме нашите „забравени” дарби.

Така ще видим да стават дивни събития в живота на хора, за които както обществото - като изтъкване на конкретни образци - така и самите хора не са вярвали, че могат да се случат.

продължава>
 
Нарекоха те егоист Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Вторник, 24 Януари 2017 14:16
don't judge

Не избирайте отрицателни начини за вашето поправяне. . . Всичко да става благо, непринудено.

(преп. старец Порфирий)

Нарекоха те егоист. Да, навярно. Трябва да го видиш сериозно. Но като игра, за да се изцелиш, а не като обвинение. Защото това не са нищо друго от табели, които поставя върху нас една цивилизация, която не познава начина, по който функционира  човешката душа.

продължава>
 
Бог не отмъщава, а обича Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Андреас Конанос   
Четвъртък, 19 Януари 2017 13:04

изгрев

Когато четеш Евангелието, не го чети формално, недей да си мислиш: „Какво ме засяга мен това, което се казва в него, каква връзка има с мене? Къде да го приложа в живота си?“, защото Христос казва: „Това, което искате да направя за вас, направете го и вие за другите“. Харесва ли ти това? Харесва ли ти, че всеки път, когато казваш нещо, се отваряш малко в живота?

продължава>
 
Нямаме врагове! Не съществува такъв враг, когото да си струва да намразиш Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Андреас Конанос   
Петък, 13 Януари 2017 12:53

Конанос

Бог не ни сравнява с никого

Попитах едно дете: „Когато съгрешаваш, как чувстваш Бога пред себе си?“. То ми каза: „Да ме гледа с недоумение, да ме съжалява и да се ядосва“. Друго ми сподели: „Чувствам, че Бог ме наказва“. Светците ни казват, че когато съгрешаваме или когато сме съгрешили в живота си, чувстваме как Бог ни прегръща по-топло, по-горещо, с по-голяма любов, защото тогава имаме по-голяма нужда от това. Бог обича всяко Свое творение, обича тебе, обича мене, не само когато сме добри, но и когато правим грешки, когато падаме.

продължава>
 
Бог не ни дава много, защото ще се възгордеем Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Сряда, 11 Януари 2017 14:32
Лудовикос

И  какво още да кажа? Защото време не ще ми стигне, да разказвам за Гедеона, Варака, Самсона и Иефтая, за Давида и Самуила и за другите пророци,които чрез вяра победиха царства, вършиха правда, получиха обещания, затулиха уста на лъвове, угасиха огнена сила, избягнаха острието на меча, от немощни станаха крепки, бидоха силни на война, обърнаха на бяг чужди пълчища, жени приеха умрелите си възкръснали; други пък бяха измъчени, като не приеха да бъдат освободени, за да получат по-добро възкресение; други пък изпитаха подигравки и бичове, а също окови и затвор, с камъни бидоха избити, с трион рязани, на мъки подлагани; умряха с меч убити, скитаха се в овчи и кози кожи, лишавани, оскърбявани и измъчвани. . . (Евр 11:32-37)

продължава>
 
Кога Бог отсъства и присъства в живота ни Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Харалампос Пападопулос   
Сряда, 04 Януари 2017 12:07
дяконът кади

Бих искал да кажем някои неща, които  имаме като усещане за присъствието на Бога, т.е. какво смятаме (за съжаление изопачено), че означава Божието присъствие в живота.

Първото нещо, което повечето вярваме, особено начинаещите – и когато казвам начинаещи в духовен аспект, нямам предвид времето, прекарано в Църквата, защото може да си 30 години в нея, а още да си в началото на духовния живот, в познанието на Бога и нищо да не си разбрал. Важен е начинът, по който живееш, дали си усвоил Христовото послание и приел благодатта на Светия Дух. Това може да стане и за миг, може и да продължи години наред. Аналогично.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 35

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.