Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

14.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало Беседи
Беседи
Детето е гладно най-вече за любов Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Андреас Конанос   
Четвъртък, 13 Септември 2018 14:02
молещо се дете

продължение от: Горко ми, ако съм останал сам, за да нямам проблеми и изпитания!

Веднъж при мен дойде един баща. Отдалеч усещах, че пуши, миришеше на цигари. Той ми каза: „Поговори малко с детето ми, понеже разбрах, че теб те слуша, кажи му да спре цигарите. Сега в училището разбрах, че пуши, а и дрехите му миришат на цигари”. Аз му отговорих просто: „Искаш да говоря с него за нещо, за което ти не помагаш у дома?”. Искаш да кажа на детето ти да не ругае, докато ти постоянно ругаеш и хулиш? Искаш детето ти да не ругае, а ти да ругаеш? Искаш детето ти да не пуши, а ти да пушиш? И му казах: „Вие сигурно пушите?”. Той се обърна и ми каза: „Е, при мен е друго, аз съм възрастен!”. Да, при теб е друго, но детето от тебе гледа и именно това ми отговаря, когато говоря с него: „Отче, и моите така правят. Няма причина да не пуша. Не са ми обяснили защо не трябва да пуша”. Аз колкото и да обяснявам, колкото и да говоря, ако детето не намира у дома това, за което говорим, като продължение на духовния живот и като основа на духовния живот, нищо няма да се получи.

продължава>
 
Ако кажем веднъж „искам Бога”, Той никога не ни забравя Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николаос Лудовикос   
Вторник, 11 Септември 2018 12:14
Лудовикос

Въпрос: Природната воля на човека се изразява чрез природата. Искам да правя нещо и това се изразява от моята природа. Произволението на човека откъде извира? Откъде се изразява? Как започва? Не започва ли от природната воля?

продължава>
 
Горко ми, ако съм останал сам, за да нямам проблеми и изпитания! Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Андреас Конанос   
Четвъртък, 06 Септември 2018 13:13
кръст
 
Темата на днешното предаване беше предложена от един от вас. Обърнах се към един свой приятел, слушател на предаването, който преди няколко години създаде семейство, и го помолих: „Кажи ми някаква тема. Не съм измислил за какво ще говоря в следващото предаване. Ти за какво ми предлагаш да говоря?”. Той ме попита: „Имаш ли някакъв конкретен списък с теми?”. – „Не, има пълна свобода на действие. Затова предаването се казва „Невидими преходи”, за да можем да преминаваме от една тема в друга и да покажем, че всичко се съсредоточава в нуждата да се доближим до Бога, да станем съзнателни членове на Неговата Църква.”
продължава>
 
Тайната на произволението Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николаос Лудовикос   
Четвъртък, 30 Август 2018 12:50

теосисСъществува огромна стълбица от човешки реакции спрямо едно и също Божие слово. Точно затова човекът е Божий образ. Той е Божий образ, защото може да каже "да", но може да каже и "не" по един равночестен начин с Бога. И Бог уважава това "не". Бог не казва: „Той е камък, ще го разбия, за да го направя земя насила. Тук има грижи, нека направя нещо магическо да ги премахна, и така семето да поникне”. Бог уважава човешкото произволение.

Тайната на произволението на човека е велика. Не можем да я обясним лесно. Дълбинната психология и по-специално психоанализата се е опитала да обясни човешкото произволение, да види несъзнателните подбуди, да осветли едно друго пространство вътре в душата и да ни обясни защото човекът заема точно тази позиция в живота си, а не някоя друга.
продължава>
 
Ходете на църква, за да почувствате Господ! Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Андреас Конанос   
Понеделник, 20 Август 2018 11:01

евхаристия

Всички ние, които ходим на църква, нека бъдем толкова влюбени в Христос, че другият да го вижда и да се приближава до нас. Казват, че любовта не може да се скрие. Ако сме влюбени в Господа и силно Го обичаме, цялата земя ще го види. И след като сега сме разпилени и разпръснати по цялата земя ние, християните, влюбени в Господа, слушатели на това предаване и на всички други предавания, и другите ще вкусят от Христос и ще кажат:

продължава>
 
Реанимация и ангели... или разходка по ръба на бездната Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Написано от свещеник Валерий Духанин   
Петък, 17 Август 2018 10:26
о. Валерий

Животът ни поднася тежки уроци. Но след тези уроци животът ни става различен. Невъзможно е да останеш същия, какъвто си бил, когато дори за миг си бил на прага на смъртта. Ценността на живота се оценява на ръба на смъртта, ценността на светлината – след нощната тъмнина, ценността на всеки Божий дар – след отнемането му.

продължава>
 
Света Богородица е образец за майка и жена Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Сисанийски митрополит Павел   
Вторник, 14 Август 2018 10:51
Богородица

Знаем ли защо се женим? Имам едно недоумение и го казвам на младите хора: "Бре, хора, не мога да ви разбера. Идвате да си извадите разрешение за (сключване на) брак и ви се радвам. И не след дълго: "Хора, какво става? Как решихте да се развеждате? . . ."

продължава>
 
С Бога стени преодоляваме! Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лудовикос   
Четвъртък, 09 Август 2018 11:44
Божи гроб

продължение от тук

Защото Негово творение сме ние, създадени в Христа Иисуса за добри дела, що Бог е предназначил да вършим.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 45

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.