ПЦДОН

Начало Интервюта
Интервюта
О. Георги Капсанис: Колкото по-близо сме до Христос, толкова по-близки ставаме помежду си (I част) ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Събота, 23 Февруари 2013 11:42

Интервю с архим. Георги Капсанис, игумен светогорския манастир Григориу

Геронда, изглежда, че човекът няма любов, а има само намерение за любов. Ако това е истина, тогава към какво трябва да се насочат неговите опити да заобича истински?
 
Човекът има благодатта от Бога да обича, но този дар го притежава като потенциал. Дарът трябва да стане действителен.
продължава
 
Митрополит Антоний Сурожки: Култът към личността на духовника ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 31 Януари 2013 11:25
източник: dveri.bg, превод от руски: Анна Георгиева

- Какво ще кажете за онези общности, където се създава култ към личността на свещеника и всяка негова дума, не само по въпросите на духовния живот, но и по политически и други въпроси, се възприема като проява на Божията воля?

- Култът към личността е едно от най-вредните явления не само в църковния живот, но и изобщо в целия живот, включително и политическия. В областта на политиката политическият култ към личността намира своята крайност в диктатурата и в това, че някой, като е направил впечатление на околните, получава власт, за която няма никакво право поради вътрешното си съдържание, тоест що се отнася до зрялост, мъдрост и знания. Култът към личността трябва да се изкоренява по всякакъв начин.
продължава>
 
"Защо не беше в Църквата Ми" (разговор с една монахиня) ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 24 Октомври 2011 20:38
Интервю на Илиана Александрова

Поисках благословение за този разговор и изповядах греховете на незнанието си така подробно, защото зная колко много сънародници страдат от същите грехове и може би непредубедено ще потърсят Истината в Църквата. “Защото не беше в Църквата Ми”, това е причината за нашата лична и всеобща несрета на блудни синове. Да бъдем жива клетка от Тялото Христово - всеки поотделно и като народ - това за нас е въпрос на живот и смърт. И на земята, и на небето.

В криза ли е българското монашество?

продължава>
 
Схиархимандрит Илий (Ноздрин): ''Господ не e прекършил волята на учениците си, и никой духовник не може’’ ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 24 Февруари 2011 14:26
Изконните задачи и грешки на духовенството, избор на свещеник, способността да станеш истински учител за човека, встъпващ в Църквата - ще намерим малко теми, по-сложни от тези. Своите сложни въпроси списание ''Тома'' задава на един от най-известните и авторитетни духовници на нашето време, оптинския старец Илий.

Илий Ноздрин- Отче, кажете, защо е необходимо духовното ръководство на човека, идващ в Църквата, и в какво трябва да се състои то?

Човек трябва да се учи на духовен живот, и това, всъщност, е най-важната школовка в нашия свят, без която цялото ни общество е обречено. Вижте до къде ни доведе безбожието, отказът от живот по заповедите. Неслучайно, в средата на века светът ни бе на границата на смъртта и атомната катастрофа, именно в онези години, когато по телевизията обещаваха в най-скоро време ''да покажат последния поп''. И сега тероризмът, сатанинската ненавист, деградацията на селото - всичко това има единен корен, водещ към разрушаването на онази приемственост в духовния опит, без която ние не можем да живеем нормално. Това не само отдалечава човека от спасението във вечния живот, но разрушава и нашия социален живот тук и сега.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

Страница 5 от 5

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.