Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Интервюта
Интервюта
Митрополит Антоний Сурожки: Култът към личността на духовника ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 31 Януари 2013 11:25
източник: dveri.bg, превод от руски: Анна Георгиева

- Какво ще кажете за онези общности, където се създава култ към личността на свещеника и всяка негова дума, не само по въпросите на духовния живот, но и по политически и други въпроси, се възприема като проява на Божията воля?

- Култът към личността е едно от най-вредните явления не само в църковния живот, но и изобщо в целия живот, включително и политическия. В областта на политиката политическият култ към личността намира своята крайност в диктатурата и в това, че някой, като е направил впечатление на околните, получава власт, за която няма никакво право поради вътрешното си съдържание, тоест що се отнася до зрялост, мъдрост и знания. Култът към личността трябва да се изкоренява по всякакъв начин.
продължава>
 
"Защо не беше в Църквата Ми" (разговор с една монахиня) ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 24 Октомври 2011 20:38
Интервю на Илиана Александрова

Поисках благословение за този разговор и изповядах греховете на незнанието си така подробно, защото зная колко много сънародници страдат от същите грехове и може би непредубедено ще потърсят Истината в Църквата. “Защото не беше в Църквата Ми”, това е причината за нашата лична и всеобща несрета на блудни синове. Да бъдем жива клетка от Тялото Христово - всеки поотделно и като народ - това за нас е въпрос на живот и смърт. И на земята, и на небето.

В криза ли е българското монашество?

продължава>
 
Схиархимандрит Илий (Ноздрин): ''Господ не e прекършил волята на учениците си, и никой духовник не може’’ ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 24 Февруари 2011 14:26
Изконните задачи и грешки на духовенството, избор на свещеник, способността да станеш истински учител за човека, встъпващ в Църквата - ще намерим малко теми, по-сложни от тези. Своите сложни въпроси списание ''Тома'' задава на един от най-известните и авторитетни духовници на нашето време, оптинския старец Илий.

Илий Ноздрин- Отче, кажете, защо е необходимо духовното ръководство на човека, идващ в Църквата, и в какво трябва да се състои то?

Човек трябва да се учи на духовен живот, и това, всъщност, е най-важната школовка в нашия свят, без която цялото ни общество е обречено. Вижте до къде ни доведе безбожието, отказът от живот по заповедите. Неслучайно, в средата на века светът ни бе на границата на смъртта и атомната катастрофа, именно в онези години, когато по телевизията обещаваха в най-скоро време ''да покажат последния поп''. И сега тероризмът, сатанинската ненавист, деградацията на селото - всичко това има единен корен, водещ към разрушаването на онази приемственост в духовния опит, без която ние не можем да живеем нормално. Това не само отдалечава човека от спасението във вечния живот, но разрушава и нашия социален живот тук и сега.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

Страница 5 от 5

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.