ПЦДОН

Начало Интервюта
Интервюта
Защо "прегарят" свещениците? ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 29 Май 2015 16:44
архимандрит ГавриилАрхимандрит Гавриил (Бунге) е известен швейцарски богослов и монах, водещ пустинически живот повече от 30 години в  планините на Швейцария. През 2010 г. той премина от католицизъм към православие. Темата за духовното опустошение, т. нар.  „прегаряне“, което изпитват  и свещенослужителите, в последно време привлича все по-голямо внимание. В интервюто на протойерей Павел Великанов с архимандрит Гавриил (Бунге) се обсъжда именно този проблем. 

Протойерей Павел: Отец Гавриил, нека да поговорим за проблема  „прегаряне“ или за синдрома на професионалната умора. Известно е, че лекарите, учителите и други дейци на социалната сфера, към които се включват и свещениците, са най-често подложени на емоционално изтощение.
продължава>
 
Акад. Владета Йеротич: Родителите имат какво да научат от детето ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 26 Май 2014 14:48

академик ЙеротичАкадемик д-р Владета Йеротич е роден през 1924 г. в Белград, където е завършил гимназия и медицински факултет. Специализирал е невропсихиатрия и психотерапия в Швейцария, Германия и Франция, а по-късно учи психология и богословие. В продължение на дълги години той работи като ръководител на Психотерапевтичното отделение в болницата „Драгиша Мишович” в Белград и има значителен принос за цялостното развитие на психотерапията в Сърбия. Публикуваме интервю с акад. Йеротич от началото на този месец, проведено в Скопие след негова лекция в местния богословски факултет на тема „Кога религиозността става психологически проблем?”:

продължава>
 
Протодякон Андрей Кураев: Църквата не може да поставя политически партиен филтър при влизането в нея ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Събота, 04 Януари 2014 14:52

дякон КураевОт няколко дни в Руската православна църква се вихри уникален скандал във връзка с уволнението на проф. протодякон Андрей Кураев от Московската духовна академия заради скандални публикации в личния му блог. След многобройни сигнали до висшите църковни власти на възпитаници от Казанската семинария за упражняван сексуален тормоз от преподавателите върху тях, ректорът митрополит Анастасий беше уволнен. Дякон Кураев си позволи да публикува в блога си речта на митр. Анастасий пред семинаристите след отстраняването му от длъжност. Според отец Андрей тези публикации са изиграли ключова роля за решението на Учебния съвет на Московската духовна академия да го уволни.

продължава>
 
Д-р Николай Михайлов: Реакцията на варненските миряни беше възхитителна ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 16 Декември 2013 09:18

Николай МихайловПсихиатърът и богослов д-р Николай Михайлов беше гост на водещия Виктор Николаев в предаването на Нова телевизия "Здравей, България", където коментира последните събития около изборите във Варненска и Великопреславска епархия:

- Приключва ли цялата история, включително с порно кадри, компромати, обвинения?

- Новината, която дойде от Варна е добра, което от друга страна е лоша новина за медиите, защото за тях лошата новина е добрата новина.

продължава>
 
Проф. Желев: Няма как да стане операция „Чисти ръце" в Църквата ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 25 Ноември 2013 21:17

професор ЖелевПренасят ли се протестните вълнения от политическия обществен терен на религиозния? Имате ли такова усещане?

Нямам такова усещане. Тези протести нямат нищо общо с онези на политическа основа.

Направих груб аналог.

Да, разбира се, но няма. Те не са просто някакво ехо от тези протести. Ако не се беше получил този прецедент във Варна с явно контролиран вот - да не кажа манипулиран, но контролиран, - нямаше да има тези протести.

продължава>
 
Грях ли е глупостта? ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. д-р Алексей Осипов   
Събота, 16 Ноември 2013 08:58

Алексей Осипов- Грях ли е глупостта?

- От християнска гледна точка спасението на човека не зависи от неговия характер, но от начина, по който го използва. Заради това, едно нещо е глупостта като природна ограниченост на ума, с която човек се ражда, а съвсем друго нещо е глупостта, за която е виновен самият човек.

Раждат се различни хора. Раждат се гении и съвсем прости. Между светците виждаме най-мъдрия светия – Василий Велики и преподобния Павел Препрости. Но съвсем друго нещо е, когато човекът напълно живее според страстите и вследствие на това придобива глупостта в живота си.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

Страница 4 от 5

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.