ПЦДОН

Начало Интервюта
Интервюта
Протодякон Андрей Кураев: Църквата не може да поставя политически партиен филтър при влизането в нея ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Събота, 04 Януари 2014 14:52

дякон КураевОт няколко дни в Руската православна църква се вихри уникален скандал във връзка с уволнението на проф. протодякон Андрей Кураев от Московската духовна академия заради скандални публикации в личния му блог. След многобройни сигнали до висшите църковни власти на възпитаници от Казанската семинария за упражняван сексуален тормоз от преподавателите върху тях, ректорът митрополит Анастасий беше уволнен. Дякон Кураев си позволи да публикува в блога си речта на митр. Анастасий пред семинаристите след отстраняването му от длъжност. Според отец Андрей тези публикации са изиграли ключова роля за решението на Учебния съвет на Московската духовна академия да го уволни.

продължава>
 
Д-р Николай Михайлов: Реакцията на варненските миряни беше възхитителна ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 16 Декември 2013 09:18

Николай МихайловПсихиатърът и богослов д-р Николай Михайлов беше гост на водещия Виктор Николаев в предаването на Нова телевизия "Здравей, България", където коментира последните събития около изборите във Варненска и Великопреславска епархия:

- Приключва ли цялата история, включително с порно кадри, компромати, обвинения?

- Новината, която дойде от Варна е добра, което от друга страна е лоша новина за медиите, защото за тях лошата новина е добрата новина.

продължава>
 
Проф. Желев: Няма как да стане операция „Чисти ръце" в Църквата ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 25 Ноември 2013 21:17

професор ЖелевПренасят ли се протестните вълнения от политическия обществен терен на религиозния? Имате ли такова усещане?

Нямам такова усещане. Тези протести нямат нищо общо с онези на политическа основа.

Направих груб аналог.

Да, разбира се, но няма. Те не са просто някакво ехо от тези протести. Ако не се беше получил този прецедент във Варна с явно контролиран вот - да не кажа манипулиран, но контролиран, - нямаше да има тези протести.

продължава>
 
Грях ли е глупостта? ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. д-р Алексей Осипов   
Събота, 16 Ноември 2013 08:58

Алексей Осипов- Грях ли е глупостта?

- От християнска гледна точка спасението на човека не зависи от неговия характер, но от начина, по който го използва. Заради това, едно нещо е глупостта като природна ограниченост на ума, с която човек се ражда, а съвсем друго нещо е глупостта, за която е виновен самият човек.

Раждат се различни хора. Раждат се гении и съвсем прости. Между светците виждаме най-мъдрия светия – Василий Велики и преподобния Павел Препрости. Но съвсем друго нещо е, когато човекът напълно живее според страстите и вследствие на това придобива глупостта в живота си.

продължава>
 
Прот. Андрей Лоргус: Църквата е лечебница на духа, а не на психиката ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 05 Април 2013 13:25

alorgusИзкушени от цивилизацията жителите на съвременните градове днес все по-често прибягват към решения на своите различни личностни, семейни и професионални проблеми към специалисти – психолози. За това, как се градят отношенията между психолога и неговите подопечни, а също и за своя опит при осмислянето на психологическите проблеми от гледна точка на християнския мироглед ни разказва ректорът на Московския Институт по християнска психология -  протоиерей Андрей Лоргус.

- Отец Андрей, възможно ли е съвместяването на грижата за душевното благополучие и стремежът към следване на Христовите заповеди? Като ни помагат да се излекуваме от проблемите, психолозите правят живота ни доста по-комфортен. Говори се, че психологическите познания правят човека по-щастлив...

- В психологията като цяло, и в частност в християнската психология, няма такива задачи. Също не можем и да лекуваме. Психологията не е лечебно изкуство. Дори бих казал, че терминът „лекувам” тук е неуместен.

продължава>
 
О. Георги Капсанис: Колкото по-близо сме до Христос, толкова по-близки ставаме помежду си (II част) ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 25 Февруари 2013 10:09

продължение на интервюто с игумена на светогорския манастир Григориу

Какво трябва да знае и да направи човек, за да може съзнателно да каже на другия: „ти си моят живот, от тук нататък ще живея само за тебе“? Тоест, по какъв начин става това?

Със смирение и с молитва. Колкото напредваме в смирението и в молитвата, толкова повече усещаме другия човек като Божи дар. Това е голямо нещо. В брака съпрузите трябва да чувстват един друг като Божи дар в своя живот.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

Страница 4 от 5

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.