Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Интервюта
Интервюта
Да се научиш да живееш и в оскъдица, и в изобилие ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Събота, 22 Август 2015 11:17

митрополит ЛонгинКак се преживява икономическата, политическата, социалната криза? Как да се научим по християнски да приемаме катаклизмите от този вид – с упование на Господа? Трябва ли да научим нещо от кризата? Тези въпроси зададохме на Саратовския и Волски митрополит Лонгин.

- Всяка криза се съпровожда със страх и паника. Като правило тревожните очаквания и потиснатостта постоянно се настаняват в хората. На всичко това са подложени и вярващите хора, които би трябвало да знаят, че е нужно да се уповаваме на Бога и да се молим. Казват: „Знаем какво е необходимо, но не се получава..“ Какво да правим? Как първоначално да се справим с този страх?

продължава>
 
Владика Амфилохий Радович: И езикът, и човекът се нуждаят от покаяние ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 13 Август 2015 14:45

Черногорски митрополит Амфилохий

Публикуваме откъс от интервю с Черногорския митрополит Амфилохий (Радович) за руския портал pravoslavie.ru, в което се третират важни въпроси като богослужението на съвременен език, както и значението на литургията в живота на човека:

продължава>
 
Борислав Аврамов: Редица известни лектори ще участват в Седмицата на православната книга ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 11 Август 2015 09:44
Борислав АврамовВарненска и Великопреславска света митрополия организира от 7 до 13 септември в град Варна „Седмица на православната книга”. Проявата се организира със съдействието на Община Варна и е традиционно събитие в църковния живот на града. Тази година събитието ще се проведе за седемнадесети път. В програмата на „Седмицата” са включени срещи на автори, издатели и читатели на православна литература, както и дискусии, конференции и семинари по актуални църковни въпроси. Досега в „Седмица на православна книга” са участвали автори и издатели от Гърция, Русия, Сърбия, Черна Гора, Румъния и Украйна. Основната тема на проявата тази година е „Мисията на Църквата за спасението на човека”. По темата Радио „Фокус” – Варна разговаря с Борислав Аврамов, отговарящ за мисионерската дейност и работа с младежта във Варненската и Великопреславска митрополия:
продължава>
 
Защо "прегарят" свещениците? ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 29 Май 2015 16:44
архимандрит ГавриилАрхимандрит Гавриил (Бунге) е известен швейцарски богослов и монах, водещ пустинически живот повече от 30 години в  планините на Швейцария. През 2010 г. той премина от католицизъм към православие. Темата за духовното опустошение, т. нар.  „прегаряне“, което изпитват  и свещенослужителите, в последно време привлича все по-голямо внимание. В интервюто на протойерей Павел Великанов с архимандрит Гавриил (Бунге) се обсъжда именно този проблем. 

Протойерей Павел: Отец Гавриил, нека да поговорим за проблема  „прегаряне“ или за синдрома на професионалната умора. Известно е, че лекарите, учителите и други дейци на социалната сфера, към които се включват и свещениците, са най-често подложени на емоционално изтощение.
продължава>
 
Акад. Владета Йеротич: Родителите имат какво да научат от детето ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 26 Май 2014 14:48

академик ЙеротичАкадемик д-р Владета Йеротич е роден през 1924 г. в Белград, където е завършил гимназия и медицински факултет. Специализирал е невропсихиатрия и психотерапия в Швейцария, Германия и Франция, а по-късно учи психология и богословие. В продължение на дълги години той работи като ръководител на Психотерапевтичното отделение в болницата „Драгиша Мишович” в Белград и има значителен принос за цялостното развитие на психотерапията в Сърбия. Публикуваме интервю с акад. Йеротич от началото на този месец, проведено в Скопие след негова лекция в местния богословски факултет на тема „Кога религиозността става психологически проблем?”:

продължава>
 
Протодякон Андрей Кураев: Църквата не може да поставя политически партиен филтър при влизането в нея ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Събота, 04 Януари 2014 14:52

дякон КураевОт няколко дни в Руската православна църква се вихри уникален скандал във връзка с уволнението на проф. протодякон Андрей Кураев от Московската духовна академия заради скандални публикации в личния му блог. След многобройни сигнали до висшите църковни власти на възпитаници от Казанската семинария за упражняван сексуален тормоз от преподавателите върху тях, ректорът митрополит Анастасий беше уволнен. Дякон Кураев си позволи да публикува в блога си речта на митр. Анастасий пред семинаристите след отстраняването му от длъжност. Според отец Андрей тези публикации са изиграли ключова роля за решението на Учебния съвет на Московската духовна академия да го уволни.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

Страница 3 от 5

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.