ПЦДОН

Начало Интервюта
Интервюта
Сисанийски митр. Павел: Не съществува свобода без отговорност ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 03 Декември 2015 11:26
митр. Павел Сисанийски

Сисанийският и Сиатистки митрополит Павел участва в инициативата на Пирейската митрополия "Енория в действие", където се канят за дискусия известни проповедници. Предлагаме на вашето внимание част от дискусията, в която митр. Павел отговаря на въпросите, зададени от гръцки ученици:

продължава>
 
Митр. Николай Месогийски: Невероятно нещо е да си вярващ през 21 век! ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 30
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 11 Ноември 2015 06:26

митр. Николай- Нека поговорим за нещо друго. Ние сме учители. До 2000 година влизах в клас и всичко беше наред. Можех да правя урок (по  вероучение) с децата. От 2000 година започнах да правя отстъпки в моите изисквания и  се опитваме да амбицираме децата, да им говорим за Бога. Зная, че децата биват бомбардирани  - от телевизията, от хиляди неща, от интернет. . .

- Бомбардирайте и вие чрез телевизията. Това, което сега правим, не е ли бомбардировка! Имате и интернет страница, бомбардирайте от там! И нека всеки избере, свободен е, нека се заблуди. Колко е хубав блудният син от евангелската притча! Невероятен. А бащата още по – невероятен. Нима робството на по-големия брат е по-добро? Ние обикновено култивираме по-големия брат. Ние не вдъхновяваме. Не бих отишъл в някаква система, която не ме вдъхновява за нищо.

продължава>
 
Месогийски митр. Николай: Богът на Запада е подменен бог, който не говори и не убеждава ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 02 Ноември 2015 09:17

митр. Николай Месогийски- Днес е неделя и в неделния тропар пеем разрушил си смъртта със Своя Кръст.  

- Не крия, че ме изненадвате малко. Вярата, за която се  говори в  тропара  – отворил си за разбойника рая, това Бог да отвори вратата на рая и човек да живее от този момент и  да вдишва от царството Божие е много велико нещо. Нашата Църква е Църква на Възкресението. Вчера бях в онкоболницата „Св. Сава”, в Атина. Какво друго бих могъл да кажа на всички тези хора, които се борят със смъртта? Някои  от тях очевидно губят  битката, освен да им дам надеждата за възкресението!

- Между науката и вярата се води битка. Вие сте учен.

- Първо, аз не съм учен. Учен  не е някой, който някога е бил такъв, а някой, който сега е такъв, защото науката се развива изключително бързо.
продължава>
 
Да се научиш да живееш и в оскъдица, и в изобилие ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Събота, 22 Август 2015 11:17

митрополит ЛонгинКак се преживява икономическата, политическата, социалната криза? Как да се научим по християнски да приемаме катаклизмите от този вид – с упование на Господа? Трябва ли да научим нещо от кризата? Тези въпроси зададохме на Саратовския и Волски митрополит Лонгин.

- Всяка криза се съпровожда със страх и паника. Като правило тревожните очаквания и потиснатостта постоянно се настаняват в хората. На всичко това са подложени и вярващите хора, които би трябвало да знаят, че е нужно да се уповаваме на Бога и да се молим. Казват: „Знаем какво е необходимо, но не се получава..“ Какво да правим? Как първоначално да се справим с този страх?

продължава>
 
Владика Амфилохий Радович: И езикът, и човекът се нуждаят от покаяние ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 13 Август 2015 14:45

Черногорски митрополит Амфилохий

Публикуваме откъс от интервю с Черногорския митрополит Амфилохий (Радович) за руския портал pravoslavie.ru, в което се третират важни въпроси като богослужението на съвременен език, както и значението на литургията в живота на човека:

продължава>
 
Борислав Аврамов: Редица известни лектори ще участват в Седмицата на православната книга ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 11 Август 2015 09:44
Борислав АврамовВарненска и Великопреславска света митрополия организира от 7 до 13 септември в град Варна „Седмица на православната книга”. Проявата се организира със съдействието на Община Варна и е традиционно събитие в църковния живот на града. Тази година събитието ще се проведе за седемнадесети път. В програмата на „Седмицата” са включени срещи на автори, издатели и читатели на православна литература, както и дискусии, конференции и семинари по актуални църковни въпроси. Досега в „Седмица на православна книга” са участвали автори и издатели от Гърция, Русия, Сърбия, Черна Гора, Румъния и Украйна. Основната тема на проявата тази година е „Мисията на Църквата за спасението на човека”. По темата Радио „Фокус” – Варна разговаря с Борислав Аврамов, отговарящ за мисионерската дейност и работа с младежта във Варненската и Великопреславска митрополия:
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

Страница 3 от 5

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.