ПЦДОН

Начало Интервюта
Интервюта
Митр. Николай Месогейски: Книга Откровение не цели да всее паника, а да яви Божията воля ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 26 Септември 2018 14:43
митр. Николай

продължение от тук

- Нека преминем към една друга тема: дали тази любов на Бога, за която говорихте и побира всички, действа в този свят, или е нещо, което очакваме да стане при Второто Пришествие или когато си заминем от този свят, след като се казва, че царството небесно е в нас и царството небесно приближи?

- Когато се молим да дойде Твоето царство, ние не се молим за това само като идване на Господ Иисус Христос при Второто Пришествие, а молим и сега да стане това, защото, когато извършваме св. Тайнството Евхаристия и Христос снизхожда, е, горко ни, ако това не е царство Божие, с чието призоваване започваме св. Литургия. Несъмнено Божията любов обгръща целия свят, несъмнено тя е създала целия свят, изразила се е чрез Господните страдания, изразява се по тържествен начин в Църквата и несъмнено се отпечатва във всекидневието на живота на всеки от нас.

продължава>
 
Митр. Николай Месогейски: Годините, в които живеем, са потресаващи заради случващите се промени ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 20 Септември 2018 05:12

митр. Николайинтервю на Карпасийския епископ Христофор с Месогейския митрополит Николай

- Какво смятате за всичко това, което става и се говори за последните събития (есхатона)? Какво е есхатологията за Църквата?

- Нашата Църква обгръща и настоящето, за което говори с особен интерес, когато казва "ето сега време благоприятно, ето сега ден на спасение"; думата сега има много голямо значение. Това е моментът, в който се води духовната борба на християнина и той трябва да бъде оползотворен. Също така Църквата уважава миналото, нашето предание, това богатство, което представлява основа на духовния живот и е израз на богословския опит на нашите св. отци, върху който се гради нашият духовен живот и нейния богословски ход. И, трето, тя гледа към бъдещето с голямо свещено очакване. Когато казваме "чакам възкресение на мъртвите и живот в бъдещия век", това е един есхатологичен израз и отнасяне към нашето вечно назначение и вечно бъдеще.

продължава>
 
Страшен ли е Страшният съд? ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Неделя, 18 Февруари 2018 12:52
о. Николай Нешков
интервю на Ана-Мария Кръстева с прот. Николай Нешков от столичния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец"

Водеща: Всъщност „страшен” е само на църковнославянски този съд в превод.

О. Николай: Да, дори трябва да отбележим, че няма такава евангелска традиция той да бъде наричан „страшен” в текста на Св. Писание. Просто „Съдът”. Тъй като за гръкоговорящия свят „Съдът”, понятната на български език дума „кризис”, означава „окончателното разтърсване на този свят”. Така че онова, което не е достойно да наследи вечността и да живее, да отпадне. Страшният съд е сякаш една прекалено стряскаща тема или поне въведен като такава. Но веднага трябва да отбележим, че в Евангелието няма разделяне на теми, които се поднасят периодично, съобразено с някаква хронология или тематика на Църквата.

продължава>
 
Какво не трябва да правим след Великден: пет грешки ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Неделя, 23 Април 2017 17:51
великденски яйца

Макар и Светлата седмица вече да отмина, в украинския православен портал Pravlife.org попаднахме на едно интересно интервю за духовния живот на християнина в следпасхалните дни. Мислим, че всеки може да се поучи и да си направи една равносметка, за това как е прекарал Светлата седмица, спрямо петте урока, представeни от Андрей Музолф, преподавател в Киевските духовни школи:

продължава>
 
За очарованието на неуспеха ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 02 Март 2017 13:36
 
глухарче

Трета последна част на разговора с отец Харалампос Пападопулос за предаването на Пирейска митрополия "Енория в действие":

продължение от тук 

продължава>
 
Божията благодат прегръща и този, който не е съвършен ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 21 Февруари 2017 17:06
блудният син

Втора част на разговора с отец Харалампос Пападопулос за предаването на Пирейска митрополия "Енория в действие":

продължение от тук

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

Страница 1 от 5

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.