ПЦДОН

Начало Интервюта
Интервюта
Страшен ли е Страшният съд? ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Неделя, 18 Февруари 2018 12:52
о. Николай Нешков
интервю на Ана-Мария Кръстева с прот. Николай Нешков от столичния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец"

Водеща: Всъщност „страшен” е само на църковнославянски този съд в превод.

О. Николай: Да, дори трябва да отбележим, че няма такава евангелска традиция той да бъде наричан „страшен” в текста на Св. Писание. Просто „Съдът”. Тъй като за гръкоговорящия свят „Съдът”, понятната на български език дума „кризис”, означава „окончателното разтърсване на този свят”. Така че онова, което не е достойно да наследи вечността и да живее, да отпадне. Страшният съд е сякаш една прекалено стряскаща тема или поне въведен като такава. Но веднага трябва да отбележим, че в Евангелието няма разделяне на теми, които се поднасят периодично, съобразено с някаква хронология или тематика на Църквата.

продължава>
 
Какво не трябва да правим след Великден: пет грешки ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Неделя, 23 Април 2017 17:51
великденски яйца

Макар и Светлата седмица вече да отмина, в украинския православен портал Pravlife.org попаднахме на едно интересно интервю за духовния живот на християнина в следпасхалните дни. Мислим, че всеки може да се поучи и да си направи една равносметка, за това как е прекарал Светлата седмица, спрямо петте урока, представeни от Андрей Музолф, преподавател в Киевските духовни школи:

продължава>
 
За очарованието на неуспеха ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 02 Март 2017 13:36
 
глухарче

Трета последна част на разговора с отец Харалампос Пападопулос за предаването на Пирейска митрополия "Енория в действие":

продължение от тук 

продължава>
 
Божията благодат прегръща и този, който не е съвършен ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 21 Февруари 2017 17:06
блудният син

Втора част на разговора с отец Харалампос Пападопулос за предаването на Пирейска митрополия "Енория в действие":

продължение от тук

продължава>
 
Отец Харалампос Пападопулос: В Църквата печели загубилият ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 13 Февруари 2017 11:08
о. ХаралампосРазговор с отец Харалампос Пападопулос в предаването на Пирейска митрополия "Енория в действие": 
 
- Ще говорим за красотата на това да не си „съвършен”, за надеждата на това да не си отличник. Темата, която е избрахме, навярно звучи малко странно – "Полети в ниското с о. Ливий". Полети ниско, защото е много хубаво да познаеш себе си, да унищожиш лъжливите идеи и да започнеш да живееш. Толкова е хубаво да живееш, знаейки кой си, надявайки се на Бога, Който се съблича от Своята божественост, от Своята сила, от Своето съвършенство и става Човек и ни среща. Някак така да започнем...

- Вижте, в нас култивираме едно разбиране, т.е. имаме една склонност за сила, за власт, за отличаване, за да изпъкнем и да бъдем уникални. Това желание да се отличаваме много пъти влиза дори в Църквата и резултатът е да влизаме в нея с възприятието, че ставайки християни и водейки духовен живот, живеейки в църковната общност, по някакъв начин винаги трябва да сме „печелившите”; че Църквата и духовният живот е пространство на печалба, място, където всички трябва да сме печеливши във всички сфери на живота.

продължава>
 
На Рождество Христово се нуждаем от смисъл ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Събота, 24 Декември 2016 13:29
Рождество

Интервю с Месогейския митрополит Николай

- Нашето предаване има социална тематика, обикновено обсъждаме проблемите на осигуряването, но въпросът ни към Вас днес е дали Рождество Христово може да даде на хората по-голяма сигурност от социалното осигуряване, например?

- Най-голямата осигурителна компания е вярата, както и най-добрата банка - тя има най-високата лихва, защото малко даваш, а много вземаш. Такава е Църквата. Вярата може да даде тази свята сигурност, това "осигуряване", защото Бог няма да остави този, който се уповава на Него. Бог ще бъде с него и така ще насити неговата душа, че няма да се нуждае от друго.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

Страница 1 от 5

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.