Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Интервюта
Интервюта
Божията благодат прегръща и този, който не е съвършен ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 21 Февруари 2017 17:06
блудният син

Втора част на разговора с отец Харалампос Пападопулос за предаването на Пирейска митрополия "Енория в действие":

продължение от тук

продължава>
 
Отец Харалампос Пападопулос: В Църквата печели загубилият ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 13 Февруари 2017 11:08
о. ХаралампосРазговор с отец Харалампос Пападопулос в предаването на Пирейска митрополия "Енория в действие": 
 
- Ще говорим за красотата на това да не си „съвършен”, за надеждата на това да не си отличник. Темата, която е избрахме, навярно звучи малко странно – "Полети в ниското с о. Ливий". Полети ниско, защото е много хубаво да познаеш себе си, да унищожиш лъжливите идеи и да започнеш да живееш. Толкова е хубаво да живееш, знаейки кой си, надявайки се на Бога, Който се съблича от Своята божественост, от Своята сила, от Своето съвършенство и става Човек и ни среща. Някак така да започнем...

- Вижте, в нас култивираме едно разбиране, т.е. имаме една склонност за сила, за власт, за отличаване, за да изпъкнем и да бъдем уникални. Това желание да се отличаваме много пъти влиза дори в Църквата и резултатът е да влизаме в нея с възприятието, че ставайки християни и водейки духовен живот, живеейки в църковната общност, по някакъв начин винаги трябва да сме „печелившите”; че Църквата и духовният живот е пространство на печалба, място, където всички трябва да сме печеливши във всички сфери на живота.

продължава>
 
На Рождество Христово се нуждаем от смисъл ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Събота, 24 Декември 2016 13:29
Рождество

Интервю с Месогейския митрополит Николай

- Нашето предаване има социална тематика, обикновено обсъждаме проблемите на осигуряването, но въпросът ни към Вас днес е дали Рождество Христово може да даде на хората по-голяма сигурност от социалното осигуряване, например?

- Най-голямата осигурителна компания е вярата, както и най-добрата банка - тя има най-високата лихва, защото малко даваш, а много вземаш. Такава е Църквата. Вярата може да даде тази свята сигурност, това "осигуряване", защото Бог няма да остави този, който се уповава на Него. Бог ще бъде с него и така ще насити неговата душа, че няма да се нуждае от друго.

продължава>
 
Как перфекционизмът ни пречи да живеем ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Йоасаф Перетятко   
Понеделник, 25 Юли 2016 15:58
перфекционизъм

Той е едва ли не главната причина за емоционално изтощение. Именно перфекционизмът ни заставя да  изтощаваме себе си и обкръжаващите ни хора в преследване на идеални резултати. В обсега на неговото разрушително действие са творчеството, работата и семейството. За перфекционизма и сложното преплитане на неговите духовни и психологически корени предлагаме беседата на Юлия Коминко с архимандрит Йоасаф (Перетятко), кандидат на психологическите науки.

продължава>
 
Бог уважава „до погнуса” нашата свобода и затова не можем да Го разберем ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 13 Януари 2016 14:12

митр. Павел

Публикуваме и последната 4-та част на беседата на Сисанийския митрополит Павел с гръцки младежи:

Въпрос: Защо Църквата настоява върху един свой публичен образ, който не й помага в доближаването към хората, които са извън нея? Как тя може да убеди например, че зад бляскавите  одежди, сложен ред, непонятни символики се крие някаква същност?

Митр. Павел: След Пасха трябваше да отида на бензиностанцията да заредя колата ми с бензин. Младежът, който беше там, ми каза:

- Отче, да ви попитам нещо!  Всичко това, с което бяхте облечен, какво беше? Защо беше нужно?

Аз му казах:

- Виждаш ли ме сега като шофирам?

- Да.

продължава>
 
Второто Христово Пришествие за вярващия човек е ден на радост, а не на страх ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 29 Декември 2015 12:19

митр. Павел

трета част на беседата между гръцките младежи и Сисанийския митр. Павел:

- Когато бързаме да впишем в душата на детето определени ценности, това не е ли нарушаване на неговата свобода? Не е ли по-добре да оставим напълно неповлиян младият човек и той сам да си реши?  Съществуването на учебен предмет "Религия" не създава ли такива въпросителни?

- Вижте, детето не може да бъде така, както ти го искаш, защото то расте и  разбира, и децата разбират от много малки, от толкова малки, въпреки че ние не разбираме това. Децата „записват” много неща,  тяхната душа не остава празна, та да чакаме първо да пораснат. От друга страна, виждате, ние, родителите, какво правим спрямо малкото дете? Поставяме му ваксини. Попитах някои родители:

 

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

Страница 1 от 5

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.