ПЦДОН

Начало Святост
Святост
Смирението на авва Арсений Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 26 Януари 2017 19:03
св. Арсений Велики
 
Макар да бил известен със своята голяма ученост, поради своето смирение авва Арсений (Велики) смятал себе си недостоен да учи другите, и обичал да иска съвет и да получава наставления, отколкото сам да съветва и поучава. Веднъж един от братята на манастира чул, че Арсений иска съвет от един старец, твърде малко образован. Инокът се почудил и казал на Арсений:
продължава>
 
Старецът Тадей Витовнишки за борбата с гнева и гордостта Е-мейл
Оценка на читателите: / 32
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 02 Септември 2016 11:07
старец Тадей Витовнишки

За гнева

Гневът се побеждава чрез отричане от желанията и отсичане на собствената воля.

продължава>
 
Да си спомним за отец Серафим Роуз Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 02 Септември 2016 06:09
отец Серафим

Йеромонах Серафим, в света Юджийн Роуз е роден на 12 август 1934 г. в Калифорния, в курортното градче Сан Диего. Израснал в типично американско протестантско семейство. Още от дете впечатлявал учителите с необикновената си даровитост.

продължава>
 
За едно чудо на старец Гавриил Ургебадзе Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Константин Церцвадзе, pravoslavie.ru   
Четвъртък, 11 Август 2016 11:26

св. ГавриилНа летището в Тбилиси съвсем случайно се запознах с Елена Гецадзе, която привлече вниманието ми с това, че преди тръгване се осеняваше с кръстния знак и с иконата на стареца Гавриил (Ургебадзе). Това се случи през 2015 г. С нетърпение се приближих до нея, подарих ѝ икона и елей от светите мощи на старец Гавриил и се разговорихме. „Как така всички го обичат?” – попитах аз, а Елена се усмихна и каза: „Как може да не го обичаш!” и ми разказа историята, която остави в мен трайно впечатление и укрепи вярата ми във величието на Господа. Тази история ще споделя и с вас, драги читатели.

Разказът на Елена Гецадзе:

продължава>
 
Св. Йоан Шанхайски - добре настроена арфа, на чиито струни свиреше ръка от Небето Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
св. Йоан Шанхайски и Санфранцискански
 
Веднъж в Шанхай владика Йоан беше повикан да причасти един човек на смъртно легло в руската болница. Владиката взел със себе си един свещеник. Като пристигнал в болницата, видял един млад и жизнерадостен мъж, на около 20 години, който свирел на хармоника. Този млад човек трябвало да бъде изписан от болницата на следващия ден. Владика Йоан го повикал с думите: "Искам сега тебе да причастя". Младежът веднага се изповядал и причастил.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 2 от 8

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.