ПЦДОН

Начало Святост
Святост
Да си спомним за отец Серафим Роуз Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 02 Септември 2016 06:09
отец Серафим

Йеромонах Серафим, в света Юджийн Роуз е роден на 12 август 1934 г. в Калифорния, в курортното градче Сан Диего. Израснал в типично американско протестантско семейство. Още от дете впечатлявал учителите с необикновената си даровитост.

продължава>
 
За едно чудо на старец Гавриил Ургебадзе Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Константин Церцвадзе, pravoslavie.ru   
Четвъртък, 11 Август 2016 11:26

св. ГавриилНа летището в Тбилиси съвсем случайно се запознах с Елена Гецадзе, която привлече вниманието ми с това, че преди тръгване се осеняваше с кръстния знак и с иконата на стареца Гавриил (Ургебадзе). Това се случи през 2015 г. С нетърпение се приближих до нея, подарих ѝ икона и елей от светите мощи на старец Гавриил и се разговорихме. „Как така всички го обичат?” – попитах аз, а Елена се усмихна и каза: „Как може да не го обичаш!” и ми разказа историята, която остави в мен трайно впечатление и укрепи вярата ми във величието на Господа. Тази история ще споделя и с вас, драги читатели.

Разказът на Елена Гецадзе:

продължава>
 
Св. Йоан Шанхайски - добре настроена арфа, на чиито струни свиреше ръка от Небето Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
св. Йоан Шанхайски и Санфранцискански
 
Веднъж в Шанхай владика Йоан беше повикан да причасти един човек на смъртно легло в руската болница. Владиката взел със себе си един свещеник. Като пристигнал в болницата, видял един млад и жизнерадостен мъж, на около 20 години, който свирел на хармоника. Този млад човек трябвало да бъде изписан от болницата на следващия ден. Владика Йоан го повикал с думите: "Искам сега тебе да причастя". Младежът веднага се изповядал и причастил.
продължава>
 
Свети Йоан Руски - велик светец и чудотворец Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 26 Май 2016 19:47

свети Йоан РускиСв. Йоан се родил около 1690 година. Когато през 1711 г. започнала войната с Османската империя, той вече бил войник в царската армия на Петър Велики. Войната не се оказала успешна за Русия и турската войска победоносно се придвижвала, всявайки в хората ужас и страх. Св. Йоан участвал в боевете и защитавал Родината си. Възпитаван от родителите си в православен дух, той дълбоко скърбял като виждал жестокостта на войната и гибелта на хиляди млади хора, деца, жени и старци.

В битката за освобождаването на Азов св. Йоан бил пленен и изпратен в Цариград заедно с хиляди други свои съотечественици. От Цариград бил препратен в град Прокопион в Кападокия. Тук той се оказал подчинен на някакъв ага, който управлявал еничарски лагер.

продължава>
 
Оптинските новомъченици Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от свещ. Владимир Дойчев   
Неделя, 17 Април 2016 22:13
Оптинските новомъченици

Винаги, когато става дума за живота на светец от древните векове, някой подхвърля, че в днешно време не може да има такива хора. Това не е вярно. Но говорейки така ние най-често оправдаваме липсата на ревност към истински духовен живот. Бог във всяко време има свои дивни угодници. Включително и в нашето време. Кой знае, може дори да сме се срещали с тях, но заради духовната си слепота да не сме забелязали светостта им. Затова (за слава Божия и за наша обща поука) по-надолу ще разкажем за трима велики праведници, загинали мъченически от ръката на сатанист едва преди 23 г. Това са монасите Василий, Терапонт и Трофим от просиялата през ХІХ и началото на ХХ век с много руски свети старци Оптинската обител.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 2 от 8

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.