ПЦДОН

Начало Святост
Святост
Великият Наместник Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Тихон Шевкунов   
Вторник, 19 Март 2013 21:16

отец Алипий ВороновНа 12 март 1975 г. в Господа се представи архимандрит Алипий (Воронов), наместник на Псково-Печорския манастир, заради чиито трудове и мъжество обителта не само беше спасена от закриване, но и се украси с цветовете на старчеството, да не говорим и за забележителното външно благолепие. По-надолу публикуваме разказа на архимандрит Тихон (Шевкунов) от книгата „Несветите светии”, посветен на този забележителен човек.

Говорейки за себе си, Великият Наместник на Псково-Печорския манастир отец Алипий на всеослушание провъзгласил: „Аз съм съветски архимандрит”. И с охота потвърждавал това изказване и на думи, и на дело.

продължава>
 
Ефрем Филотейски – Апостолът на Америка Е-мейл
Оценка на читателите: / 18
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Атанасий Зоитакис   
Вторник, 19 Февруари 2013 09:06
източник: pravoslavie.ru

Великият съвременен подвижник и проигумен на атонския манастир Филотей, старец Ефрем (в мире – Иоанис Мораитис) е роден на 24 юни 1928 г. в гр. Волос (Гърция). На 19 години той оставя света и се заселва на Света Гора Атон, като става послушник на светия старец Иосиф Исихаст – безмълвник и пещерник.

Мащабите на личността и делото на старец Ефрем са достойни за неговия духовен отец. Той възроди обителта Филотей на Атон, а след това за кратко време издигна на Американския континент деветнадесет манастира, които станаха духовен оазис за жадуващите Божията благодат американци.
продължава>
 
Впечатления на един лекар от Света Гора Е-мейл
Оценка на читателите: / 41
Слаба статияОтлична статия 
Написано от И. Каракасидис - лекар   
Сряда, 12 Септември 2012 11:03

 

 

Как мо­на­си­те пос­ре­щат бо­лест­та?
С тър­пе­ние и из­д­ръж­ли­вост. „Бо­лест­та е Бо­жие по­се­ще­ние”, каз­ват.

Вед­нъж един мо­нах ми каз­ва: „За да ми из­п­ра­ти Бог бо­лест­та, зна­чи, че си е спом­нил за мен и не­що ис­ка да ми ка­же. Той си знае как­во. И То­зи, Кой­то ми я е дал, Той и ще ми я взе­ме, ко­га­то и ако Сам по­же­лае.”
Как­во да ка­жеш?

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 8 от 8

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.