ПЦДОН

Начало Святост
Святост
Старец Гавриил Ургебадзе: Любовта е над всички канони и устави Е-мейл
Оценка на читателите: / 43
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 17 Октомври 2013 14:55

старец ГавриилМцхета е древната столица на Грузия и неин духовен център. Не случайно в древните грузински източници градът се е наричал „втори Йерусалим”. На мястото, където проповядвала св. равноапостолна Нина, просветителка на Грузия, от много векове се намира красивата църква Самтавро. Днес тук действа малък женски ставропигиален манастир посветен на св. Нина.

Манастирът Самтавро пази множество светини, сред които има и една съвременна. Това е могилата на архимандрит Гавриил (Ургебадзе) (1929-1995). На 20 декември 2012 г. синодът на Грузинската църква причисли Гавриил (Ургебадзе) към лика на светците.

продължава>
 
Йоргакис от Тибет Е-мейл
Оценка на читателите: / 67
Слаба статияОтлична статия 
Написано от йеромонах Исаак   
Неделя, 22 Септември 2013 16:01

старец ПаисийНа Света Гора дойде един младеж 16-17-годишен и обикаляше по манастирите. Това беше Йоргакис. От тригодишна възраст родителите му го дали в един будистки манастир в Тибет. Напреднал много в йога, станал съвършен магьосник, можеше да повика който си поиска демон. Носеше черен колан и владееше карате до съвършенство.

Със силата на сатаната правеше демонстрации, които впечатляваха хората. С ръката си удряше големи камъни и те се трошаха като орехи. Можеше да чете затворени книги. В дланта си чупеше лешници, черупките падаха долу, а ядките оставаха залепени за дланта му.

продължава>
 
Йеромонах Антим, юродив заради Христа Е-мейл
Оценка на читателите: / 23
Слаба статияОтлична статия 
Написано от старец Паисий Светогорец   
Петък, 19 Юли 2013 17:21
 
монах
 
Отец Антим бил родом от София, България, където служел като енорийски свещеник. След смъртта на презвитерата си - около 1841 г. - дошъл в градината на Пресвета Богородица и се насадил като добро семе, разцъфвайки и благоухаейки, както ще видим по-нататък.
продължава>
 
Старец Йероним Егински: Синове и слуги Е-мейл
Оценка на читателите: / 28
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 15 Май 2013 13:14

Йероним ЕгинскиВеднъж в смирената си келия старецът беше посетен от един турчин. Оказа се, че го е изпратил неговият началник, който беше съдия, за да го покани в дома си.

Отец Василий* малко се смути. Не беше свикнал на любезни покани за посещения, а можеше и умът му да свърне към някое „зло”, към някое ново може би изкушение. Но се помоли на Бога и отиде с турския служител.

Когато пристигнаха в стаята за гости на съдията, самият той го прие с голяма сърдечност. Седнаха и съдията почна да говори:

продължава>
 
Великият Наместник Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Тихон Шевкунов   
Вторник, 19 Март 2013 21:16

отец Алипий ВороновНа 12 март 1975 г. в Господа се представи архимандрит Алипий (Воронов), наместник на Псково-Печорския манастир, заради чиито трудове и мъжество обителта не само беше спасена от закриване, но и се украси с цветовете на старчеството, да не говорим и за забележителното външно благолепие. По-надолу публикуваме разказа на архимандрит Тихон (Шевкунов) от книгата „Несветите светии”, посветен на този забележителен човек.

Говорейки за себе си, Великият Наместник на Псково-Печорския манастир отец Алипий на всеослушание провъзгласил: „Аз съм съветски архимандрит”. И с охота потвърждавал това изказване и на думи, и на дело.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 7 от 8

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.