ПЦДОН

Начало Святост
Святост
Йоргакис от Тибет Е-мейл
Оценка на читателите: / 67
Слаба статияОтлична статия 
Написано от йеромонах Исаак   
Неделя, 22 Септември 2013 16:01

старец ПаисийНа Света Гора дойде един младеж 16-17-годишен и обикаляше по манастирите. Това беше Йоргакис. От тригодишна възраст родителите му го дали в един будистки манастир в Тибет. Напреднал много в йога, станал съвършен магьосник, можеше да повика който си поиска демон. Носеше черен колан и владееше карате до съвършенство.

Със силата на сатаната правеше демонстрации, които впечатляваха хората. С ръката си удряше големи камъни и те се трошаха като орехи. Можеше да чете затворени книги. В дланта си чупеше лешници, черупките падаха долу, а ядките оставаха залепени за дланта му.

продължава>
 
Йеромонах Антим, юродив заради Христа Е-мейл
Оценка на читателите: / 23
Слаба статияОтлична статия 
Написано от старец Паисий Светогорец   
Петък, 19 Юли 2013 17:21
 
монах
 
Отец Антим бил родом от София, България, където служел като енорийски свещеник. След смъртта на презвитерата си - около 1841 г. - дошъл в градината на Пресвета Богородица и се насадил като добро семе, разцъфвайки и благоухаейки, както ще видим по-нататък.
продължава>
 
Старец Йероним Егински: Синове и слуги Е-мейл
Оценка на читателите: / 28
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 15 Май 2013 13:14

Йероним ЕгинскиВеднъж в смирената си келия старецът беше посетен от един турчин. Оказа се, че го е изпратил неговият началник, който беше съдия, за да го покани в дома си.

Отец Василий* малко се смути. Не беше свикнал на любезни покани за посещения, а можеше и умът му да свърне към някое „зло”, към някое ново може би изкушение. Но се помоли на Бога и отиде с турския служител.

Когато пристигнаха в стаята за гости на съдията, самият той го прие с голяма сърдечност. Седнаха и съдията почна да говори:

продължава>
 
Великият Наместник Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Тихон Шевкунов   
Вторник, 19 Март 2013 21:16

отец Алипий ВороновНа 12 март 1975 г. в Господа се представи архимандрит Алипий (Воронов), наместник на Псково-Печорския манастир, заради чиито трудове и мъжество обителта не само беше спасена от закриване, но и се украси с цветовете на старчеството, да не говорим и за забележителното външно благолепие. По-надолу публикуваме разказа на архимандрит Тихон (Шевкунов) от книгата „Несветите светии”, посветен на този забележителен човек.

Говорейки за себе си, Великият Наместник на Псково-Печорския манастир отец Алипий на всеослушание провъзгласил: „Аз съм съветски архимандрит”. И с охота потвърждавал това изказване и на думи, и на дело.

продължава>
 
Ефрем Филотейски – Апостолът на Америка Е-мейл
Оценка на читателите: / 18
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Атанасий Зоитакис   
Вторник, 19 Февруари 2013 09:06
източник: pravoslavie.ru

Великият съвременен подвижник и проигумен на атонския манастир Филотей, старец Ефрем (в мире – Иоанис Мораитис) е роден на 24 юни 1928 г. в гр. Волос (Гърция). На 19 години той оставя света и се заселва на Света Гора Атон, като става послушник на светия старец Иосиф Исихаст – безмълвник и пещерник.

Мащабите на личността и делото на старец Ефрем са достойни за неговия духовен отец. Той възроди обителта Филотей на Атон, а след това за кратко време издигна на Американския континент деветнадесет манастира, които станаха духовен оазис за жадуващите Божията благодат американци.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 7 от 8

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.