ПЦДОН

Начало Святост
Святост
Из живота и поученията на преп. Порфирий Кавсокаливит Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 02 Декември 2013 09:41

преподобни ПорфирийДнес за пръв път Православната църква чества паметта на светия преподобен Порфирий Кавсокаливит, след като миналата седмица Вселенската патриаршия взе решение да канонизира един от най-популярните и обичани духовни старци на нашето съвремие. Предлагаме за духовна полза на нашите читатели да се запознаят с някои случки от праведния му живот:

Бастунът на свети Герасим

В предградието Турковуния, където живеехме, беше много стръмно.
продължава>
 
Старецът Даниил Санду Тудор Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 29 Ноември 2013 11:36

старец ДаниилАлександър Теодореску е роден на 22 декември 1896 г. в семейството на адвокат. След като започнал да работи като журналист си избрал псевдонима Санду Тудор. По-късно станал монах, а след това и великосхимник с името Даниил.

Бил участник в Първата световна война, по-късно следвал теология, философия и изкуство, но не получил диплома. Наред с това бил и пробен пилот на самолети, учител, поет, журналист. През 1929 г., след като прочел статия от една френска журналистка, която твърдяла, че е посетила Света гора, решил и той самият да посети Атон и да напише журналистическа статия за това.

продължава>
 
Бог няма да остави такова милосърдие без покаяние Е-мейл
Оценка на читателите: / 36
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Василис Аргириадис   
Петък, 22 Ноември 2013 17:36

свещ„Отче, искам да говоря с вас за нещо сериозно...”

Девойката стоеше на входа на свещеническата канцелария, като чакаше одобрение да влезе.

Нямаше вид на „благочестив” човек. Носеше тесни панталони и беше гримирана.

Старият свещеник я погледна с добрина. „Моля, за всичко, което желаете!”

продължава>
 
Грехът и смирението на епископа Е-мейл
Оценка на читателите: / 39
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 21 Ноември 2013 10:44

епископВеднъж един епископ падна в голям грях. На следващия ден беше голям празник и той трябваше да служи литургия в една църква, която честваше този празник, като там се събираше целият град.

Веднага щом влезе в църквата, епископът се качи на амвона и пред множеството народ откри своя грях, извади омофора – символа на архиерейството, подаде го на дякона си и с голямо съкрушение, на висок глас, за да го чуят всички, каза:

продължава>
 
Старец Йероним Егински: Ти си виновна за болестта на детето Е-мейл
Оценка на читателите: / 36
Слаба статияОтлична статия 
Неделя, 10 Ноември 2013 15:50

старец Йероним ЕгинскиВеднъж, когато вече имахме малко братство тук в Бостън, с нас контактуваше една страдаща майка от вътрешността на Америка, която живееше на повече от две хиляди мили от нас. Тя имаше малко тригодишно дете, което боледуваше от рак. Понякога се обаждаше по телефона, понякога ни пишеше. Някой ѝ беше казал за нашия манастир и тя търсеше помощ – да се молим за оздравяването на детето ѝ. Понякога ни изпращаше дрехи на детето или кърпички, за да ги оставяме върху светите мощи и да четем молитви, а после да и ги връщаме обратно – може би пък щеше да се случи някое чудо...

Изпратихме ѝ елей от кандилото на св. Нектарий и от това на св. Йоан Руски и колкото можехме, я утешавахме. Жената беше гъркиня, но родена в Америка и не знаеше добре гръцки.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 6 от 8

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.