ПЦДОН

Начало Святост
Святост
Странната молитва Е-мейл
Оценка на читателите: / 28
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 20 Декември 2013 09:11

свети Йоан КронщадскиОсвен на св. Игнатий Богоносец, Православната църква отдава почит днес и на един съвременен праведник - св. Йоан Кронщадски, представил се в Господа на 20 декември 1908 г. Велик молитвеник и чудотворец св. Йоан е ярък пример за пастир и духовник, придобил Божията благодат и получил прослава преживе. Запознайте се с един от многобройните епизоди, показващи светостта на неговия живот, видян през очите на негово духовно чедо:

Баща ми се отнасяше с голямо предубеждение към о. Йоан Кронщадски. Обясняваше неговите чудеса и необикновената му популярност с хипноза, с невежеството на хората около него, с истерия и други подобни.

продължава>
 
Из живота и поученията на преп. Порфирий Кавсокаливит Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 02 Декември 2013 09:41

преподобни ПорфирийДнес за пръв път Православната църква чества паметта на светия преподобен Порфирий Кавсокаливит, след като миналата седмица Вселенската патриаршия взе решение да канонизира един от най-популярните и обичани духовни старци на нашето съвремие. Предлагаме за духовна полза на нашите читатели да се запознаят с някои случки от праведния му живот:

Бастунът на свети Герасим

В предградието Турковуния, където живеехме, беше много стръмно.
продължава>
 
Старецът Даниил Санду Тудор Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 29 Ноември 2013 11:36

старец ДаниилАлександър Теодореску е роден на 22 декември 1896 г. в семейството на адвокат. След като започнал да работи като журналист си избрал псевдонима Санду Тудор. По-късно станал монах, а след това и великосхимник с името Даниил.

Бил участник в Първата световна война, по-късно следвал теология, философия и изкуство, но не получил диплома. Наред с това бил и пробен пилот на самолети, учител, поет, журналист. През 1929 г., след като прочел статия от една френска журналистка, която твърдяла, че е посетила Света гора, решил и той самият да посети Атон и да напише журналистическа статия за това.

продължава>
 
Бог няма да остави такова милосърдие без покаяние Е-мейл
Оценка на читателите: / 36
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Василис Аргириадис   
Петък, 22 Ноември 2013 17:36

свещ„Отче, искам да говоря с вас за нещо сериозно...”

Девойката стоеше на входа на свещеническата канцелария, като чакаше одобрение да влезе.

Нямаше вид на „благочестив” човек. Носеше тесни панталони и беше гримирана.

Старият свещеник я погледна с добрина. „Моля, за всичко, което желаете!”

продължава>
 
Грехът и смирението на епископа Е-мейл
Оценка на читателите: / 39
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 21 Ноември 2013 10:44

епископВеднъж един епископ падна в голям грях. На следващия ден беше голям празник и той трябваше да служи литургия в една църква, която честваше този празник, като там се събираше целият град.

Веднага щом влезе в църквата, епископът се качи на амвона и пред множеството народ откри своя грях, извади омофора – символа на архиерейството, подаде го на дякона си и с голямо съкрушение, на висок глас, за да го чуят всички, каза:

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 6 от 8

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.