ПЦДОН

Начало Святост
Святост
Непознатият зографски светец - игумен Евтимий (първа част) Е-мейл
Оценка на читателите: / 47
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 03 Декември 2014 16:07
 
дядо ЕвтимийБившият игумен на Зографския манастир Евтимий е роден на 26.10.1926 в село Енчевци, Великотърновска област. При кръщението си приел името Богомил. От малък се отличавал със своята интелигентност и скромност.  Завършил с отличие училище. Баща му искал той да го наследи в неговата професия. Но когато Богомил отбил своята военна служба, обявил на своите родители, че иска да стане свещеник в селото. Завършил Черепишката семинария с отличие и се върнал в селото, където всички го очаквали, за да стане свещеник. Първо обаче трябвало да намери презвитера. Понеже бил неопитен в тези неща,  помолил негов познат свещеник да му съдейства.
продължава>
 
Из житието на свети Давид от о. Евбея Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 04 Ноември 2014 09:10

преподобни Давид На 1 ноември Православната църква в Гърция отбелязва с особени почести празника на преподобния Давид от остров Евбея. За духовно ободрение на читателите публикуваме някои от чудесата, които е извършил в Евбея преподобни Давид, още докато е бил жив:

Веднъж през лятото отивал в Каристо по манастирски дела. Една вечер замръкнал близо до до с. Дистос и се спрял да си почине от изнурителното ходене. Но тъй като имало голямо множество комари, които безпокояли хората и не ги оставяли да спят, то те търсели спасение по пещерите или високо в планината. Жителите на селото като видели преподобни Давид изтичали при него и като паднали в краката му, го умолявали да се помоли на Господа да ги избави от тази беда.
продължава>
 
Най-голямото чудо на века, което се случи в Румъния Е-мейл
Оценка на читателите: / 124
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 05 Юни 2014 15:29

свети Нектарий ЕгинскиВ едно село в Румъния нямало свещеник и жителите му често ходели при патриарха с молба да им назначи някого, но той им отговарял, че няма свободен свещеник, когото да прати в селото им. Отново и отново ходели селяните и патриархът им отговарял все по същия начин, че няма свещеник, когото да изпрати в селото им. Междувременно умирали хора и ги погребвали без да бъдат опяти, женели се без църковен брак, раждали се деца и израствали некръстени.

Един ден пред храма спряла кола и от нея слязъл свещеник, а цялото село отишло да го приветства. Попитали го как е дошъл, като патриархът все им казвал, че за тях няма свещеник.

– Нали искахте свещеник? Ето, дойдох.

продължава>
 
Старец Йероним Егински: По-добре с една ръка в рая, отколкото с двете в пъкъла Е-мейл
Оценка на читателите: / 21
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. Пантелеймон Метропулос   
Петък, 07 Февруари 2014 18:15

старец Йероним ЕгинскиСтарецът познаваше добре г-жа Патерас и веднага започна да говори с нея. По разговора им разбрах, че той е от Кападокия. В гърлото ми застана буца, а и да исках, не можех да говоря. Само стоях в полусянката, слушах и плачех. Госпожата му каза, че само минаваме и че спряхме, за да си вземем благословия и да оставим някои неща. Също така му каза, че съм йеродякон от Америка. Старецът й рече, че болната й дъщеря (монахиня) Ирина е идвала два пъти от (манастира) „Свети Мина“, видяли са се и са разговаряли на духовни теми.

продължава>
 
Атонският старец Василий Българин Е-мейл
Оценка на читателите: / 25
Слаба статияОтлична статия 
Написано от йеромонах Антоний Светогорец   
Четвъртък, 16 Януари 2014 11:39
подвижникТой живял и починал близо до Зографския манастир. Един от бившите му ученици разказвал следното:

Веднъж, като четял утринната служба, стигнал в 50-ти  псалом до думите: “Сърце чисто създай в мене, Боже” - по-нататък не могъл да продължи, а само повтарял: “Сърце чисто, сърце чисто”, и накрая заплакал. Това благодатно състоянияе на умиление продължило около час. Но това е само малък лъч от благодатните състояния на духа му, които продължавали понякога по цели дни и го привеждали в забрава на всичко заобикалящо.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 5 от 8

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.