ПЦДОН

Начало Святост
Святост
Житейският път на схиигумения Мария Дохторова Е-мейл
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 26 Август 2015 16:04
схиигумения МарияДнес ще ви разкажем за житейския път на една съвременна подвижница на благочестието, свързана с българската земя - схиигумения Мария Дохторова. Тя е от руски произход. Нейният жизнен път преминава далеч от родното място, но според заветите на руското православие и православно монашество. Схиигумения Мария е родена в светска среда, но намира своето духовно призвание в манастирите на Румъния, Югославия, Албания и завършва жизнения си път в България, като събира монашеска общност. Сведенията за живота и подвизите на тази свята жена са достатъчно, за да стане ясно, каква е била и как е живяла:
продължава>
 
Безумният владика Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 11 Август 2015 07:19
манастирът Свети Сава Освещени

Веднъж според обичая на древните времена, някои християни дошли да се съдят пред своя епископ. Съкрушавайки се заради несъгласието между християните заради причини, които не заслужавали християнско внимание, епископът се представил за юродив пред дошлите на съд при него.

продължава>
 
Свети Дионисий от Закинтос Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 14 Юли 2015 13:21

свети ДионисийНашият отец сред светиите, Дионисий от Закинтос се родил през 1547 г. Като млад получил добро богословско образование и изучил гръцки, италиански и латински език. Замонашил се на 21-годишна възраст, а вече на 23 години бил ръкоположен за свещеник с името Даниил. Като йеромонах се подвизавал на Закинтос. По-късно бил избран за архиепископ Егински, за да напусне по-късно катедрата и да отиде да се подвизава на остров Закинтос. Упокоил се в Господа на 30 декември 1622 година и бил погребан в манастира на св. Георги, в който се и подвизавал.

продължава>
 
Непознатият зографски светец - игумен Евтимий (втора част) Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 15 Декември 2014 10:07

игумен Евтимий

продължение от тук

Кириакос Кескесиадис, който работил като полицай към Зограф дълги години, разказва: „Старецът никога не отказваше услуга на полицаите и на работниците. Поддържахме приятелство и много пъти ходих в игуменарницата. Когато разговаряхме, често се случваше да задрямва от умора. Той ходеше и вършеше всички работи. Нямаше помощници. Винаги беше усмихнат и никога не се гневеше.

продължава>
 
Непознатият зографски светец - игумен Евтимий (първа част) Е-мейл
Оценка на читателите: / 47
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 03 Декември 2014 16:07
 
дядо ЕвтимийБившият игумен на Зографския манастир Евтимий е роден на 26.10.1926 в село Енчевци, Великотърновска област. При кръщението си приел името Богомил. От малък се отличавал със своята интелигентност и скромност.  Завършил с отличие училище. Баща му искал той да го наследи в неговата професия. Но когато Богомил отбил своята военна служба, обявил на своите родители, че иска да стане свещеник в селото. Завършил Черепишката семинария с отличие и се върнал в селото, където всички го очаквали, за да стане свещеник. Първо обаче трябвало да намери презвитера. Понеже бил неопитен в тези неща,  помолил негов познат свещеник да му съдейства.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 4 от 8

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.