ПЦДОН

Начало Святост
Святост
Оптинските новомъченици Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от свещ. Владимир Дойчев   
Неделя, 17 Април 2016 22:13
Оптинските новомъченици

Винаги, когато става дума за живота на светец от древните векове, някой подхвърля, че в днешно време не може да има такива хора. Това не е вярно. Но говорейки така ние най-често оправдаваме липсата на ревност към истински духовен живот. Бог във всяко време има свои дивни угодници. Включително и в нашето време. Кой знае, може дори да сме се срещали с тях, но заради духовната си слепота да не сме забелязали светостта им. Затова (за слава Божия и за наша обща поука) по-надолу ще разкажем за трима велики праведници, загинали мъченически от ръката на сатанист едва преди 23 г. Това са монасите Василий, Терапонт и Трофим от просиялата през ХІХ и началото на ХХ век с много руски свети старци Оптинската обител.

продължава>
 
Архим. Йоан Крестянкин: „Утешавайте, утешавайте Моя народ“ Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 05 Февруари 2016 13:02

отец ЙоанДнес се навършват 10 години от блажената кончина на един от най-обичаните съвременни руски старци и проповедници - архим. Йоан Крестянкин. Роден е в гр. Орьол на 11 април 1910 г. През 1945 г. бил ръкоположен за дякон, а малко по-късно - за свещеник от Московския патриарх Алексий I в Измаиловския храм "Рождество Христово". Там той служил до 1950 г., когато комунистическата власт го арестувала по обвинение за антисъветска агитация. Отец Йоан бил заточен в лагер за седем години, но през 1955 г. бил предсрочно освободен. Продължил служението си в Псковска, а после в Рязанска епархия. През 1966 г. отец Йоан приел монашество, а от 1967 г. до смъртта си на 5 февруари 2006 г. се подвизава в Псково-Печoрския манастир "Св. Успение Богородично". За руския портал pravoslavie.ru спомените си за отец Йоан разказва архим. Тихон Секретарьов - наместник на Псково-Печорския манастир:

продължава>
 
Старецът Паисий и св. Исаак Сирин, "с когото постъпиха много несправедливо" Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от йеромонах Исаак Ливански   
Сряда, 27 Януари 2016 20:04

В деня, когато отбелязваме паметта на св. Исаак Сирин, епископ Ниневийски, предлагаме на вашето внимание един малък епизод от живота на св. Паисий Светогорец, който особено е почитал този светец и е страдал заради това, че съвременните богослови са го причислили към еретиците-несториани.

Старецът Паисий с поклонници

Седнал на пезула пред манастира “Ставроникита”, Старецът разговарял с поклонници. Някой си богослов твърдял, че авва Исаак Сирин бил несторианин. За съжаление поддържал известните западни схващания по този въпрос.

продължава>
 
12 съвета към молещия се Е-мейл
Оценка на читателите: / 90
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Игнатий Брянчанинов   
Четвъртък, 26 Ноември 2015 12:37

свети Игнатий1. Преди да започнеш да се молиш, постарай се да простиш на всички.

2. Моли се като грешник, а не като праведник. Когато молитвата не е одушевена от покаянието, тогава Господ не благоволи към нея.

3. Избери си правило, което съответства на твоите сили и го изпълнявай постоянно.

4. Старай се по възможност да се молиш уединено и тайно.

продължава>
 
Схиархим. Зосима Сокур: Ето какъв белег имам от сътрудничеството с КГБ! Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 23 Септември 2015 07:17

старец ЗосимаБлагодатният украински старец схиархимандрит Зосима Сокур се родил през 1944 г. в затворническа болница: бременната му майка била затворена заради „религиозна пропаганда”. Самият той също минал през затвора, вече ставайки свещеник, по същия параграф. От жестоките побои в затвора отец Зосима завинаги останал прегърбен. „Без Иисусовата молитва бих си изгубил ума”, - казвал старецът на своите близки. Той не се озлобил, обичал хората, които вървяли към него на върволица, и им служел с дара, който придобил - с молитвата.

Схиархимандрит Зосима, в света Иван, е роден в затворническа болница: неговата майка, бъдеща схимонахиня, била арестувана по параграф „религиозна пропаганда”. Баща му загинал на фронта. Момчето растяло дълбоко вярващо, имало монашеска настройка, от ранно детство прислужвало в олтара. Завършило училище със златен медал, след това Ленинградската духовна семинария и Академия - със степен кандидат на богословските науки.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 3 от 8

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.