ПЦДОН

Начало Богословие
Богословие
Долината на смъртната сянка Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Георги Флоровски   
Вторник, 18 Януари 2011 19:23
Сухи кости! Чуйте словото Господне! (Йез. 37)

о. Георги ФлоровскиЕдно чудно явление било открито на Пророка. Пророк Йезекиил бил взет от Божията ръка и отведен в долината на смъртта, долината на отчаянието, на мъртвешката пустота. Нищо тук нямало в себе си жизнено дихание.

Навсякъде само изсъхнали кости, “твърде” сухи кости и нищо повече. И това е всичко, което е останало от онова, що някога е било живо. Животът си отишъл.
продължава>
 
Светиите и техните книги (част 2) Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. дякон Андрей Кураев   
Вторник, 11 Януари 2011 23:41

Така богословът е длъжен да се вслушва не само в гласа на Библията, но и в гласа на Отците. Понеже на обяснението на тази необходимост вече са посветени не малко страници и в “До протестантите за православието”, и в “Наследството на Христа”, тук няма да възпроизведа всичко, което е казано за Преданието и неговата важност в предишните ми книги.

Задачата на тези размишления се състои в друго. След като разбрахме необходимостта от пътешествие в света на Отците, е нужно да предупредим за онези опасности по този път, на които пътникът може да се натъкне.

продължава>
 
Светиите и техните книги (част 1) Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. дякон Андрей Кураев   
Понеделник, 19 Юли 2010 17:58
 
За всеки човек, който пристъпва към изучаване на православното богословие е очевидно, че влизането в неговия свят предполага обръщане към творенията на Светите Отци. Допирът с творенията на Отците се различава от изучаването на историята на светската литература. 
 
Първо, православният читател притежава право, за което всеки един изследовател на творчеството на Омир или Шекспир може само да мечтае. При нас съществува правото на непосредствено и лично обръщение към човека, чиито труд лежи пред очите ни.
продължава>
 
Синове, слуги или роби - Страхът Божий и трите пътя към Бога Е-мейл
Оценка на читателите: / 19
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Георги Чистяков   
Четвъртък, 17 Юни 2010 16:50
източник: Църковен вестник

В религиозността на много хора днес централно място заема страхът от наказание. Във времената на държавен атеизъм битуваше мнението, че вярващите изповядват Бога единствено за да избегнат мъченията в ада. Именно като страх от адските мъки, приготвени за грешниците в задгробния живот, биваше представяна православната вяра от атеистическата пропаганда, на която трябва да признаем високия професионализъм в това направление.

продължава>
 
Руската религиозна идея и руската държава Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Николай Бердяев   
Неделя, 13 Юни 2010 20:08

Руският комунизъм е труден за разбиране поради двойнствения си характер. От една страна, той е световно и интернационално явление, а от друга - руско и национално. За хората от Запада е особено важно да разберат националните корени на руския комунизъм, неговата детерминираност от руската история. Познаването на марксизма в този случай не помага.

По душевната си структура руският народ е източен. Русия представлява християнски Изток, който през последните два века изпитва силното влияние на Запада и който в горния си културен пласт асимилира всички западни идеи. Историческата съдба на руския народ е злощастна и страдалческа, той се развива на етапи, завършващи с катастрофи, чрез прекъсване и промяна на типа цивилизация.
продължава>
 
Църквата в нейната литургична същност Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Ст. иконом Стефан Стефанов   
Четвъртък, 20 Май 2010 19:47

 източник: Сайт на храм "Св. Николай" - Русе

 Новата ера на човечеството започна когато “Словото стана плът” (Иоан 1:14). Словото стана плът за да се пожертва за спасението на цялото човечество. Чрез Своята проповед и кръстна саможертва Иисус Христос основа Своята Църква. Вече две хилядолетия християнството съществува като Църква. Няма и не може да има християнство без Църквата или извън Църквата. Затова тя е наречена от св. ап. Павел “стълб и крепило на истината” (I Тим. 3:15). Църквата е общност от вярващи, събрани по призива на Христа. По тази причина в същия стих Апостолът я нарича Божий дом.

продължава>
 
Тайнството Покаяние и Евхаристията Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лоски - професор по история на Западната църква в Свети Сергиевския богословски институт - Париж   
Вторник, 29 Декември 2009 18:14
проф. свещ. Николай ЛоскиПравославието на ХХ век с помощта на някои известни богослови, особено от т. нар. “Парижка школа”, отново откри светоотеческото богословие и светоотеческия подход към Църквата. Днес това преоткриване продължава и се задълбочава. Струва ми се, че е важно да се подчертае разликата между знанието за светоотеческата писменост и светоотеческото богословие. Има случаи на учени, които изучават и издават Светите Отци, да не ходят на Църква и дори понякога да са невярващи. Светоотеческото богословие се явява един подход към църковния живот по подобие на онзи, с който са подхождали към него Светите Отци.
продължава>
 
Някои размисли върху изповедта Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Сряда, 14 Октомври 2009 20:55
 
прот.Ал.Шмеман1. За всеки съвестен свещеник изповедта без никакво съмнение е един от най-трудните и обезсърчаващи аспекти на неговото служение. От една страна тук той среща единствения реален обект на своята пастирска грижа: човешката душа, човекът, който стои грешен и окаян пред Бога. Но и тук, от друга страна, той осъзнава до каква степен формалното християнство е наводнило нашия църковен живот. Основните християнски понятия за грях и покаяние, помирение с Бога и обновление на живота изглежда, че са станали странични. Ако тези термини се използват все още, тяхното значение е със сигурност доста различно от това, върху което се базира цялата християнска вяра.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 11 12 Следваща > Край >>

Страница 11 от 12

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.