Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Богословие
Богословие
Църквата в нейната литургична същност Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Ст. иконом Стефан Стефанов   
Четвъртък, 20 Май 2010 19:47

 източник: Сайт на храм "Св. Николай" - Русе

 Новата ера на човечеството започна когато “Словото стана плът” (Иоан 1:14). Словото стана плът за да се пожертва за спасението на цялото човечество. Чрез Своята проповед и кръстна саможертва Иисус Христос основа Своята Църква. Вече две хилядолетия християнството съществува като Църква. Няма и не може да има християнство без Църквата или извън Църквата. Затова тя е наречена от св. ап. Павел “стълб и крепило на истината” (I Тим. 3:15). Църквата е общност от вярващи, събрани по призива на Христа. По тази причина в същия стих Апостолът я нарича Божий дом.

продължава>
 
Тайнството Покаяние и Евхаристията Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Николай Лоски - професор по история на Западната църква в Свети Сергиевския богословски институт - Париж   
Вторник, 29 Декември 2009 18:14
проф. свещ. Николай ЛоскиПравославието на ХХ век с помощта на някои известни богослови, особено от т. нар. “Парижка школа”, отново откри светоотеческото богословие и светоотеческия подход към Църквата. Днес това преоткриване продължава и се задълбочава. Струва ми се, че е важно да се подчертае разликата между знанието за светоотеческата писменост и светоотеческото богословие. Има случаи на учени, които изучават и издават Светите Отци, да не ходят на Църква и дори понякога да са невярващи. Светоотеческото богословие се явява един подход към църковния живот по подобие на онзи, с който са подхождали към него Светите Отци.
продължава>
 
Някои размисли върху изповедта Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Сряда, 14 Октомври 2009 20:55
 
прот.Ал.Шмеман1. За всеки съвестен свещеник изповедта без никакво съмнение е един от най-трудните и обезсърчаващи аспекти на неговото служение. От една страна тук той среща единствения реален обект на своята пастирска грижа: човешката душа, човекът, който стои грешен и окаян пред Бога. Но и тук, от друга страна, той осъзнава до каква степен формалното християнство е наводнило нашия църковен живот. Основните християнски понятия за грях и покаяние, помирение с Бога и обновление на живота изглежда, че са станали странични. Ако тези термини се използват все още, тяхното значение е със сигурност доста различно от това, върху което се базира цялата християнска вяра.
продължава>
 
За православното благочестие Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Епископ Атанасий Йевтич   
Четвъртък, 10 Септември 2009 15:07

Еп.Атаансий1. В сръбския език с думата набожност се назовава нашето християнски вярно отношение към Бога, нашето действие по Божията воля и живота по Бога и в Бога – изворът на битието и живота ни и на нашето спасение.

В сръбския език има и друга дума със същото значение и това е благочестие , която идва от старославянски и все още се използва в много славянски езици. С думата благочестие се назовава нашето набожно почитание и празнуването на Бога, на божесвтвените истини. И набожност, и благочестие могат изцяло и точно да се изразят с една – единствена дума, запазена от църковно-славянски език и днес, и това е богопочитание.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 11 Следваща > Край >>

Страница 11 от 11

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.