ПЦДОН

Начало Богословие
Богословие
Световните религии са творения на човека и не го спасяват Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Йоан Корнаракис   
Сряда, 30 Август 2017 17:54

езичествоКогато говорим за религиозно съзнание на нашия църковен живот, имаме предвид приковаването на вярващия във формализма. В абсолютизацията на външните форми, което води до пропускане на същността. Имаме предвид промяната на духовно-благодатния характер на свещените дела и действия в богослужебното пространство на Църквата, както на онези, които вярващият е длъжен да опази в личния си живот, в религиозни обекти, съгласно формалната практика на световните религии.

Световните религии са творения на човека и са лишени от духовен и сотириологичен характер. Те отговарят само на нуждата на човека да общува с едно стоящо над човешките сили същество. Боговете на тези религии се създават от проекциите на човешката психика върху нуждите на практическия живот във всекидневието.

продължава>
 
Тайната Вечеря и Светата Евхаристия Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Виталий Чеботар   
Петък, 11 Август 2017 11:32
Тайната вечеря

Един ден преди Спасителят да бъде предаден от Юда, Той наредил на двамата Си ученика да приготвят вечеря. Св. Петър и св. Йоан стриктно изпълнили молбата на своя Учител. „И когато се свечери Той седнал на трапезата с дванадесетте ученика... И когато ядели, Иисус взел хляба и като благословил, преломил го и, раздавайки на учениците, казал: “вземете, яжте: това е Моето тяло…” След това взел в ръцете Си чашата с виното, благословил го и им дал да пият, като казал: “пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове” като изпяха хвалебна песен излязоха на Елеонската планина” (Мат. 26:20, 26-28, 30).

продължава>
 
Без духовна борба се създава въображаема вяра Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Йоан Корнаракис   
Четвъртък, 03 Август 2017 05:27
spiritual struggle

Св. ап. Павел подчертава единството на цялостната духовна структура на Църквата и особено на нейното учение и живот като Тяло Христово, отбелязвайки, че „единството на духа (вярата) чрез връзките на мира” се постига, тъй като в Църквата „един е Бог и Отец на всички, Който е над всички, и чрез всички, и във всички нас” (Ефес 4:6).

При това тази картина за цялостната духовна структура на Църквата се формира при усилието на всеки вярващ да усвои опитно нейните отделни спасителни елементи и най-вече вярата.

продължава>
 
Брой и степени на ангелите Е-мейл
Оценка на читателите: / 15
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Виталий Чеботар   
Сряда, 02 Август 2017 06:11

angelski saborУчението на Православната Църква за сътворението на ангелския свят е догматически формулирано в началния израз от Никео-Цариградския символ на вярата: “Вярваме в Единия Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо”. В този първи член е даден израз на църковното учение за появата на духовния свят (“небе” - “невидимото”) преди сътворяването на материалната действителност (“земя” – “видимо”).

Има се предвид цялостната творческа дейност на Бога, отразена предимно в свещените книги на Стария Завет. Именно в този контекст стои библейско-богословската тема за началото и развитието на ангелологичната идея, засвидетелствана в старозаветното и новозаветно Откровение.

продължава>
 
Евхаристията - тайнството на Църквата Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Виталий Чеботар   
Събота, 08 Юли 2017 05:35
дякони

В днешно време можем да срещнем хора, които се бият в гърдите и казват: “Ние сме православни християни!” Тези християни, обаче, рядко можеш да ги видиш в храма на богослужение, а дори и да идват на св. Литургия, не се причастяват. По този начин те не вземат участие в литургичния живот на  Църквата.

продължава>
 
Въображаемите добродетели. Разликата между потиснати и изкоренени страсти Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Йоан Корнаракис   
Четвъртък, 06 Юли 2017 12:25
монах от манастира Св. Сава

Не само сред светските християни се случва да се подхлъзват във въображаемата християнска идентичност, но и в пространствата на монашеската аскеза и живот и, защо не, и в онези аскетически пространства на пустинята, където духовната борба и аскезата трябва да се отличава с чистотата на тяхната евангелска прозрачност. И там въображението определени пъти изменя аскетическото самосъзнание на духовния подвижник и той се хлъзва в лицемерието, в изработването на външната маска.

продължава>
 
Свеждането на ума в сърцето и непрестанната молитва Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Виталий Чеботар   
Сряда, 28 Юни 2017 13:06

молитваЧетейки Първото съборно послание до Солуняни на Св. Ап. Павел ще прочетем следните думи: “Непрестанно се молете.” (1 Сол. 5:17)[1]. Как трябва да бъдат разбирани тези думи? Какъв смисъл се влага в тях?

Месалианите[2], например, буквално изтълкували горепосочените думи. Те учат, че монасите трябва непрекъснато да се молят и нищо друго не трябва  да правят, “не бива да градинарстват, готвят, мият, чистят своето помещение, или да отговарят на писма”[3], дори сигурно и да се хранят.

продължава>
 
Личността на св. пророк Амос и неговата епоха Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Александър Мен   
Четвъртък, 15 Юни 2017 04:57

св. пророк АмосАмос е първият пророк-писател, най-важна след Мойсей фигура в Стария Завет. Откровението, което получава, бележи преломен момент в историята на Израел. В него съвсем ясно е изобличено двуверието, националното превъзнасяне и суеверно-магическото разбиране на обредите. Ролята на боговдъхновените речи на Амос за цялото по-нататъшно пророческо движение не може да се подлага на съмнение. Духът и стилът им се отразяват на почти всички пророци, живели след него.

Амос не принадлежи към "царските" ясновидци, свързани с определени светилища, не е и популярен вожд като тези, които се борят с пороците на обществото с политически методи (като Ахия или Елисей). Той може да бъде наречен "човек от народа", тъй като основното му занимание е да развъжда овце и да се грижи за плодни дръвчета.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 2 от 11

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.