Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Богословие
Богословие
Молитвени последования за упокоени Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. Ненад Милошевич   
Неделя, 13 Февруари 2011 14:33

По препоръка на д-р Свилен Тутеков предлагаме на вашето внимание разработка на преподавателя в Православния богословски факултет към Белградския университет проф. Ненад Милошевич относно църковните последования за упокоени като продължение на темата за задгробния живот, която започнахме преди няколко седмици. 

Преводачът Владимир Иванов е роден във Варна. В момента се дипломира в Богословския Факултет при Белградския университет. Прaвоспособен преводач с диплома за двупосочен превод и от Филологическия Факултет при същия университет.

продължава>
 
Етика и литургия Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от еп. Игнатий Мидич   
Четвъртък, 03 Февруари 2011 15:48

еп. Игнатий...Какво ни казва литургията за етиката, моралното поведение, за нравствеността на човека?

Етиката е нещо, което сме усвоили от Запада, в светоотеческото Предание тя не съществува като понятие. Така както ни го е пренесло западното богословие, етиката е система от закони и норми, които регулират поведението на хората.
 
Тук разбира се, се включват и Божиите заповеди и нравствените норми, но те преди всичко трябва да преминат през едно тълкувание. А това тълкувание означава да видим каква е Божията воля и какво Бог иска от нас, това предполага нашата човешка логика.
продължава>
 
За почитането на Богородица Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Четвъртък, 27 Януари 2011 13:54

о. Александър Шмеман

Убеден съм, че не само вярващите, но и невярващите знаят какво огромно и съвсем особено място заема във вярата и в живота на Църквата почитането на Мария – Майката на Иисус Христос. От най-древни времена църковното Предание я нарича Божия Майка, Богородица, Пречиста, Всесвята.
продължава>
 
Долината на смъртната сянка Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Георги Флоровски   
Вторник, 18 Януари 2011 19:23
Сухи кости! Чуйте словото Господне! (Йез. 37)

о. Георги ФлоровскиЕдно чудно явление било открито на Пророка. Пророк Йезекиил бил взет от Божията ръка и отведен в долината на смъртта, долината на отчаянието, на мъртвешката пустота. Нищо тук нямало в себе си жизнено дихание.

Навсякъде само изсъхнали кости, “твърде” сухи кости и нищо повече. И това е всичко, което е останало от онова, що някога е било живо. Животът си отишъл.
продължава>
 
Светиите и техните книги (част 2) Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. дякон Андрей Кураев   
Вторник, 11 Януари 2011 23:41

Така богословът е длъжен да се вслушва не само в гласа на Библията, но и в гласа на Отците. Понеже на обяснението на тази необходимост вече са посветени не малко страници и в “До протестантите за православието”, и в “Наследството на Христа”, тук няма да възпроизведа всичко, което е казано за Преданието и неговата важност в предишните ми книги.

Задачата на тези размишления се състои в друго. След като разбрахме необходимостта от пътешествие в света на Отците, е нужно да предупредим за онези опасности по този път, на които пътникът може да се натъкне.

продължава>
 
Светиите и техните книги (част 1) Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. дякон Андрей Кураев   
Понеделник, 19 Юли 2010 17:58
 
За всеки човек, който пристъпва към изучаване на православното богословие е очевидно, че влизането в неговия свят предполага обръщане към творенията на Светите Отци. Допирът с творенията на Отците се различава от изучаването на историята на светската литература. 
 
Първо, православният читател притежава право, за което всеки един изследовател на творчеството на Омир или Шекспир може само да мечтае. При нас съществува правото на непосредствено и лично обръщение към човека, чиито труд лежи пред очите ни.
продължава>
 
Синове, слуги или роби - Страхът Божий и трите пътя към Бога Е-мейл
Оценка на читателите: / 18
Слаба статияОтлична статия 
Написано от о. Георги Чистяков   
Четвъртък, 17 Юни 2010 16:50
източник: Църковен вестник

В религиозността на много хора днес централно място заема страхът от наказание. Във времената на държавен атеизъм битуваше мнението, че вярващите изповядват Бога единствено за да избегнат мъченията в ада. Именно като страх от адските мъки, приготвени за грешниците в задгробния живот, биваше представяна православната вяра от атеистическата пропаганда, на която трябва да признаем високия професионализъм в това направление.

продължава>
 
Руската религиозна идея и руската държава Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Николай Бердяев   
Неделя, 13 Юни 2010 20:08

Руският комунизъм е труден за разбиране поради двойнствения си характер. От една страна, той е световно и интернационално явление, а от друга - руско и национално. За хората от Запада е особено важно да разберат националните корени на руския комунизъм, неговата детерминираност от руската история. Познаването на марксизма в този случай не помага.

По душевната си структура руският народ е източен. Русия представлява християнски Изток, който през последните два века изпитва силното влияние на Запада и който в горния си културен пласт асимилира всички западни идеи. Историческата съдба на руския народ е злощастна и страдалческа, той се развива на етапи, завършващи с катастрофи, чрез прекъсване и промяна на типа цивилизация.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 11

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.