ПЦДОН

Начало Богословие
Богословие
Християнство без Христос Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. протопр. Радован Бигович   
Четвъртък, 05 Юли 2012 15:32

 Светът отново, и все повече, се намира в затворен кръг и „вечно връщане към едно и също" и все повече прилича на дом без прозорци, в който не прониква външна светлина. Непрекъснато се водят икономически, военни, политически, информационни, геостратегически, технологични, пропагандни и психологически войни. Светът се е устремил към една обща демократична и пазарна авантюра, „програмирана" от комерсиалния интерес и от задоволяване на необузданите естествени нужди. Този век прилича на всички предишни. Усъвършенствана е само техниката на злодеянията и почти са унищожени истинските методи на „техниката" срещу злото.

продължава>
 
Православна идентичност Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопрезвитер проф. Радован Бигович   
Вторник, 06 Март 2012 15:59
 
В края на този век Православието се представя „младо" и жизнено, като се съживява и възстановява, устоява и се обновява в различни форми. Днес е трудно да се оспори фактът, че точно то е определило и обусловило в миналото нашия цялостен духовен и културен етос. Аз обаче не искам да говоря за Православието патетично, сантиментално, носталгично и още по-малко - триумфалистично, a именно през призмата на самата човешка идентичност или за православието като човешка идентичност.
продължава>
 
Пътят към съвършенството според свети Григорий Палама Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. Георгиос Мандзаридис   
Понеделник, 05 Декември 2011 10:25

Възгледът на християнската православна истина за човека се основава на изключително уважение към него. В противоположност на това теориите за произхода и природата на човека, възникнали в по-ново време, както и практиките, които се прилагаха и се прилагат по отношение на него от периода на двете световни войни, та и до днес, са проява на страшно подценяване и презрение към човешката личност. 

продължава>
 
Бележка върху съвременните хулители на Бл. Августин Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от йеромонах Серафим Роуз   
Вторник, 31 Май 2011 10:54

Серафим РоузПрез ХХ в. православното богословие преживява едно "светоотеческо съживление". Несъмнено, в това "съживление" има доста положителни неща. През последните векове някои православни учебници са излагали определени доктрини с отчасти западна (по-точно римокатолическа) терминология и уклон и не са успели да оценят достойно някои от най-дълбоките православни св. отци, особено от по-ново време (св. Симеон Нови Богослов, св. Григорий Палама, св. Григорий Синаит). "Светоотеческото съживление" на ХХ век поне отчасти коригира тези недостатъци и освободи православните академии и университети от някои ненужни "западни влияния", присъстващи в тях. В действителност, това се явява продължение на православното осъзнаване, започнало през ХVIII и началото на ХIХ век от св. Никодим Светогорец, св. Макарий Коринтски, бл. Паисий Величковски, московския митрополит Филарет и др. в Гърция и Русия.

продължава>
 
Божието Слово и евхаристията Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Написано от д-р Анна Маринова   
Вторник, 15 Февруари 2011 13:48
Анна МариноваГоспод Иисус Христос сравнява Божието слово и с истински хляб. Едно от изкушенията на Христос в пустинята е именно това на което Ева и Адам не са устояли - да се предпочете удовлетворяването на телесните нужди пред насищането с Бога. Но Христос казва на изкусителя: „Не само с хляб ще живее човек, но с всяко слово, което излиза от Божията уста” (Мат. 4:4).
продължава>
 
Молитвени последования за упокоени Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. Ненад Милошевич   
Неделя, 13 Февруари 2011 14:33

По препоръка на д-р Свилен Тутеков предлагаме на вашето внимание разработка на преподавателя в Православния богословски факултет към Белградския университет проф. Ненад Милошевич относно църковните последования за упокоени като продължение на темата за задгробния живот, която започнахме преди няколко седмици. 

Преводачът Владимир Иванов е роден във Варна. В момента се дипломира в Богословския Факултет при Белградския университет. Прaвоспособен преводач с диплома за двупосочен превод и от Филологическия Факултет при същия университет.

продължава>
 
Етика и литургия Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от еп. Игнатий Мидич   
Четвъртък, 03 Февруари 2011 15:48

еп. Игнатий...Какво ни казва литургията за етиката, моралното поведение, за нравствеността на човека?

Етиката е нещо, което сме усвоили от Запада, в светоотеческото Предание тя не съществува като понятие. Така както ни го е пренесло западното богословие, етиката е система от закони и норми, които регулират поведението на хората.
 
Тук разбира се, се включват и Божиите заповеди и нравствените норми, но те преди всичко трябва да преминат през едно тълкувание. А това тълкувание означава да видим каква е Божията воля и какво Бог иска от нас, това предполага нашата човешка логика.
продължава>
 
За почитането на Богородица Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Четвъртък, 27 Януари 2011 13:54

о. Александър Шмеман

Убеден съм, че не само вярващите, но и невярващите знаят какво огромно и съвсем особено място заема във вярата и в живота на Църквата почитането на Мария – Майката на Иисус Христос. От най-древни времена църковното Предание я нарича Божия Майка, Богородица, Пречиста, Всесвята.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 12

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.