Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Богословие
Богословие
Нaционалност и Църква Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Йоан Майендорф   
Вторник, 26 Март 2013 20:02

MeyendorffИзточното Православие през цялата си история е било религия на народа. С използването на говоримия език в Литургията, със способността си да асимилира и развие различните култури, с водачите, които често поемат върху себе си отговорността за цели нации, Православието става неразделна част от националното съзнание на народите. Това важи за гърците, които олицетворяват Православието с елинизма, за руснаците, които имат своя ирационален месианизъм за "Святая Русь", за сърбите, които не правят разлика между православие и светосавие (духовното наследство на св. Сава).

продължава>
 
Пиетизмът: Моралното отчуждаване на спасението Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Христос Янарас   
Вторник, 05 Март 2013 15:00

Когато благочестието на Църквата се пренесе върху плоскостта на индивидуалната етика и се отдели от църковната истина, неизбежно се стига до размиване на границата между истината на спасението и илюзията за спасение, между Църква и ерес. Самата идея за ерес или схизма губи реален смисъл. Тя се свежда до абстрактни, понятни единствено за “експертите”, теоретични различия; до конфесионални тезиси, обсъждани на дискусии и конференции – без никакви допирни точки с човешкия живот.

продължава>
 
Защо жената не може да бъде свещеник? Е-мейл
Оценка на читателите: / 17
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопрезвитер Александър Шмеман   
Събота, 16 Февруари 2013 09:31

Сряда, 11 февруари 1976 г.

Защо жената не може да бъде свещеник? Имахме дълъг разговор вчера с Том (о. Томас Хопко  - бел. ред.), срещу когото, според слуховете, заради статията му в последния “Quarterly”[1] се опълчват и православни жени. Откакто тази буря (във връзка с англиканите) започна, мен все повече ме удивява не самата тема на спора, а онова, което се открива в него за богословието.
продължава>
 
Християнство без Христос Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. протопр. Радован Бигович   
Четвъртък, 05 Юли 2012 15:32

 Светът отново, и все повече, се намира в затворен кръг и „вечно връщане към едно и също" и все повече прилича на дом без прозорци, в който не прониква външна светлина. Непрекъснато се водят икономически, военни, политически, информационни, геостратегически, технологични, пропагандни и психологически войни. Светът се е устремил към една обща демократична и пазарна авантюра, „програмирана" от комерсиалния интерес и от задоволяване на необузданите естествени нужди. Този век прилича на всички предишни. Усъвършенствана е само техниката на злодеянията и почти са унищожени истинските методи на „техниката" срещу злото.

продължава>
 
Православна идентичност Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопрезвитер проф. Радован Бигович   
Вторник, 06 Март 2012 15:59
 
В края на този век Православието се представя „младо" и жизнено, като се съживява и възстановява, устоява и се обновява в различни форми. Днес е трудно да се оспори фактът, че точно то е определило и обусловило в миналото нашия цялостен духовен и културен етос. Аз обаче не искам да говоря за Православието патетично, сантиментално, носталгично и още по-малко - триумфалистично, a именно през призмата на самата човешка идентичност или за православието като човешка идентичност.
продължава>
 
Пътят към съвършенството според свети Григорий Палама Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. Георгиос Мандзаридис   
Понеделник, 05 Декември 2011 10:25

Възгледът на християнската православна истина за човека се основава на изключително уважение към него. В противоположност на това теориите за произхода и природата на човека, възникнали в по-ново време, както и практиките, които се прилагаха и се прилагат по отношение на него от периода на двете световни войни, та и до днес, са проява на страшно подценяване и презрение към човешката личност. 

продължава>
 
Бележка върху съвременните хулители на Бл. Августин Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Написано от йеромонах Серафим Роуз   
Вторник, 31 Май 2011 10:54

Серафим РоузПрез ХХ в. православното богословие преживява едно "светоотеческо съживление". Несъмнено, в това "съживление" има доста положителни неща. През последните векове някои православни учебници са излагали определени доктрини с отчасти западна (по-точно римокатолическа) терминология и уклон и не са успели да оценят достойно някои от най-дълбоките православни св. отци, особено от по-ново време (св. Симеон Нови Богослов, св. Григорий Палама, св. Григорий Синаит). "Светоотеческото съживление" на ХХ век поне отчасти коригира тези недостатъци и освободи православните академии и университети от някои ненужни "западни влияния", присъстващи в тях. В действителност, това се явява продължение на православното осъзнаване, започнало през ХVIII и началото на ХIХ век от св. Никодим Светогорец, св. Макарий Коринтски, бл. Паисий Величковски, московския митрополит Филарет и др. в Гърция и Русия.

продължава>
 
Божието Слово и евхаристията Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Написано от д-р Анна Маринова   
Вторник, 15 Февруари 2011 13:48
Анна МариноваГоспод Иисус Христос сравнява Божието слово и с истински хляб. Едно от изкушенията на Христос в пустинята е именно това на което Ева и Адам не са устояли - да се предпочете удовлетворяването на телесните нужди пред насищането с Бога. Но Христос казва на изкусителя: „Не само с хляб ще живее човек, но с всяко слово, което излиза от Божията уста” (Мат. 4:4).
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 11

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.