Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Богословие
Богословие
Църквата не е религия, нито идеология Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Михаил Кардамакис   
Вторник, 12 Ноември 2013 08:14
Евхаристия

В цялото пътуване на божествената Икономия три чудни събития и върхови моменти се преплитат с предвечно скритата в Бога тайна и откриването Му в света: с Тайнството на Църквата. Църквата не се ражда в историята от историята, а идва като Божие изволение и обобщение на всички метаисторически вечни реалности, на Божиите откровения и свидетелства; а именно, че всичко парадоксално и умонепостижимо, чудодейно и невъзможно за хората се извършва от освобождаващото всемогъщество на любящата воля на Господа към всички твари.

продължава>
 
Евхаристията е любов Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Михаил Кардамакис   
Четвъртък, 07 Ноември 2013 07:48

Михаил КардамакисОсновна истина на православно предание е, че всичко в Църквата има своето богословско и същевременно пастирско измерение - и двете са плод или по-скоро дело на Въплъщението на Бог-Слово. Тази непоклатима вяра съхранява единствения неизменен и пълен отговор на църковното служение спрямо горещите въпроси на човека, който е и винаги трябва да има богословски и пастирски характер.

Тези два динамични аспекта на единното църковно дело спадат към същността на живота и присъствието на Църквата в света и са характерни за уникалността и своеобразността на нейната мисия.
продължава>
 
Заблудата на Запада Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. Христос Янарас   
Понеделник, 22 Юли 2013 14:24

Христос ЯнарасПървото еретично изопачаване на вярата, което не само че е оцеляло в хода на историята, но и по радикален начин е променило нейната посока, е бил отказът от фундаменталната предпоставка на Православието, а именно – от апофатизма на истината. Учението, което изисква такъв отказ, постепенно се е утвърдило в Западна Европа, където се развива и в наше време въз основа на новата концепция за познанието и за критериите на истината. Западното учение за вярата води към схизма, която, изглежда, че е исторически непреодолима, понеже в крайна сметка става дума за друг начин на битие, тоест за цивилизация, априори несъвместима с динамиката на църковното Православие.

продължава>
 
Домостроителството на Св. Дух Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Владимир Лоски   
Неделя, 23 Юни 2013 17:00
"Мъжете, жените, децата са дълбоко разделени по отношение на раса, народ, език, начин на живот, труд, наука, звания, богатства... ­ и всички тях Църквата възсъздава в Духа. Върху всички тях тя запечатва образа на Божеството. Всички получават от нея единна неразрушима природа ­ природа, върху която не оказват влияние многобройните и дълбоки разлики между хората. С това всички се възвисяват и съединяват наистина вселенски."

Св. Максим Изповедник

Владимир ЛоскиЧесто даровете на Св. Дух се обозначават със седем имена от един текст на св. пророк Исаия (11:2-3): дух на премъдрост и разум, дух на съвет и крепост, дух на знание и благочестие, дух на страх Господен".

Светият Дух, източник на тези нетварни и безкрайни дарове, оставайки безименен и неоткрит, получава всички тези имена, които можем да отнесем към благодатта: "Целият изтръпвам, казва св. Григорий Богослов, когато си представям богатството от наименования...

продължава>
 
Ерес и католичност Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. Христос Янарас   
Сряда, 29 Май 2013 14:24
ЯнарасВ историята на Църквата терминът „православие” се появява, за да различи истината от ереста, само че и едното, и другото – както ереста, така и православието – не се съотнасят с някакви теоретични принципи, а със събитията от живота. Ереста е отделяне от църковната община на определена група, която се оказва, че не е свързана с местната Евхаристийна общност. Ереста представлява действителен отказ от църковния начин на битие, тоест от единението и общуването в любовта. Напротив, православието е истина на католичната Църква, която се разкрива и реализира във всяка местна Евхаристийна общност.
продължава>
 
Всички религии ли са еднакви? Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. протодякон Андрей Кураев   
Четвъртък, 23 Май 2013 14:50

Андрей КураевПристъпвайки към изучаването на историята на религиите, трябва да сме готови да направим едно, може би, неприятно откритие. Трябва да открием и да признаем, че религиите са действително и фундаментално различни. Когато всички наоколо твърдят, че всички религии са еднакви и че религиите са само различни пътища към една и съща Цел, че разликата между религиите е само в някои обреди, но всъщност всички учат на едно и също – тогава е необходима някаква самостоятелност на мисълта и яснота на зрението, за да се забележи, че модата така или иначе греши. Религиите са различни.

продължава>
 
Защо не се служат панихиди между Цветница и Томина Неделя? Е-мейл
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. Иван Желев   
Събота, 11 Май 2013 11:13
Иван ЖелевВ дните след Възкресение Христово мнозина свещеници у нас се смущават от липсата на елементарна църковна култура у номиналните християни по повод забраната за извършване на помен за починалите в периода между Цветница и Томина Неделя. Защо извършваме помени за починалите и защо има периоди, в които това не се разрешава от Православната църква? Може ли да се прави помен на починал човек ако не са минали 40 дни от смъртта му? Обяснява проф. Иван Желев:

Църквата ни учи да се молим за покойниците, защото вярваме, че можем да облекчим съдбата на душите им. Дори да не са минали 40 дена, или точно, защото не са минали тези дни, трябва особено силно и редовно да се молим.

продължава>
 
Най-последният враг, който ще бъде унищожен. Смъртта Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Събота, 27 Април 2013 07:56

Шмеман“А най-последен враг, който ще бъде унищожен, е смъртта” (1 Кор. 15:26). Това пише още в самата зора на християнството апостол Павел, обърнал се към Христа след яростно преследване, след страстна ненавист към християните. Говорих в предишната си беседа, че въпросът за смъртта, по-точно – недоумението на смъртта стои в самата сърцевина на човешкото съзнание и че в крайна сметка отношението на човека към живота - това, което наричаме негово светоусещане или мироглед, се определя от дълбочината на неговото отношение към смъртта. Говорих също, че съществуват основно два типа отношениe към нея – и двaтa са очевидно неудовлетворителни, и двaтa не дават уместен отговор.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 8 от 11

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.