ПЦДОН

Начало Богословие
Богословие
Нетварната светлина и обожението според св. Григорий Палама Е-мейл
Оценка на читателите: / 21
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Константин Константинов   
Сряда, 26 Март 2014 10:15

Константин КонстантиновВ своето богословие св. Григорий Палама разкрива църковното учение, че нетварната светлина не е нищо друго, освен боговидение, което е идентично с обожението[1], а не символично или сетивно видение. Именно чрез обожението човек може да види Бога[2].  В случая не става въпрос за някакво абстрактно или отвлечено състояние, за някаква привидна реалност или емоционална екзалтация, а за единството на човека с Бога[3].

продължава>
 
Православието не е религия Е-мейл
Оценка на читателите: / 23
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Йоан Романидис   
Петък, 10 Януари 2014 12:31

отец Йоан РоманидисМнозина си мислят, че православието (православното християнство) е една от многото религии, която има за своя главна грижа да подготви членовете на Църквата за живота след смъртта, т.е. да обезпечи за всеки православен християнин сигурно място в рая. Същите си мислят, че православните догмати дават някаква особена защита, понеже са православни и ако някой не вярва в православните догмати, това със сигурност е една от причините същият да завърши в пъкъла, ако там не го изпратят личните грехове.

продължава>
 
За датата на Рождество Христово Е-мейл
Оценка на читателите: / 20
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Вторник, 24 Декември 2013 16:50
Рождество
 
В Евангелието не е посочена точната дата на рождението на Иисус Христос. Не е посочено през кое време на годината е било и съдейки по това, че в евангелското повествование се говори за пастири, които пасат нощно стадо, може да се направи извод, че това събитие се е случило през лятото. От тук идва и въпросът: откъде и как е възникнала християнската дата на Рождеството – 25 декември? Този въпрос не е празно любопитство.
продължава>
 
Какво е симония? Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от ст. ик. Стефан Стефанов   
Понеделник, 25 Ноември 2013 08:47
 
презвитер СтефанСимония се нарича продажба и покупка на свещен сан, а в по-широк смисъл всякакъв вид търгуване с духовни ценности. Названието произлиза от името на Симон Влъхва (ο μάγος), за когото доста подробно се разказва в глава 8 от Деяния на светите Апостоли. Той бил от областта Самария. По мнение на древните църковни писатели св. Ириней Лионски (главния изобличител на гностиците – ок. 130-202 г.), св. Иполит Римски (негов ученик, живял в началото на ІІІ в.), Тертулиан (160-220 г.) и др. той е основател на гностическата секта симониани или елениани (по името на жена му Елена) и родоначалник на гностицизма и на всички ереси в Църквата.
продължава>
 
Евхаристия и енория Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Михаил Кардамакис   
Вторник, 19 Ноември 2013 10:04
 
Христос в Потира
Отчайващо е, че тези, които се наричат християни – естествено православни - продължават да пренебрегват сърцевината на тайната на спасението, като упорито се занимават и ограничават с някакви привидни религиозни и нравствени промени, които Христос извършил за подобряване на живота на хората. Спасението е победата и съкрушаването на единствения голям и последен враг на човека - дяволът и смъртта като власт на дявола.
продължава>
 
Църквата не е религия, нито идеология Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Михаил Кардамакис   
Вторник, 12 Ноември 2013 08:14
Евхаристия

В цялото пътуване на божествената Икономия три чудни събития и върхови моменти се преплитат с предвечно скритата в Бога тайна и откриването Му в света: с Тайнството на Църквата. Църквата не се ражда в историята от историята, а идва като Божие изволение и обобщение на всички метаисторически вечни реалности, на Божиите откровения и свидетелства; а именно, че всичко парадоксално и умонепостижимо, чудодейно и невъзможно за хората се извършва от освобождаващото всемогъщество на любящата воля на Господа към всички твари.

продължава>
 
Евхаристията е любов Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Михаил Кардамакис   
Четвъртък, 07 Ноември 2013 07:48

Михаил КардамакисОсновна истина на православно предание е, че всичко в Църквата има своето богословско и същевременно пастирско измерение - и двете са плод или по-скоро дело на Въплъщението на Бог-Слово. Тази непоклатима вяра съхранява единствения неизменен и пълен отговор на църковното служение спрямо горещите въпроси на човека, който е и винаги трябва да има богословски и пастирски характер.

Тези два динамични аспекта на единното църковно дело спадат към същността на живота и присъствието на Църквата в света и са характерни за уникалността и своеобразността на нейната мисия.
продължава>
 
Заблудата на Запада Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. Христос Янарас   
Понеделник, 22 Юли 2013 14:24

Христос ЯнарасПървото еретично изопачаване на вярата, което не само че е оцеляло в хода на историята, но и по радикален начин е променило нейната посока, е бил отказът от фундаменталната предпоставка на Православието, а именно – от апофатизма на истината. Учението, което изисква такъв отказ, постепенно се е утвърдило в Западна Европа, където се развива и в наше време въз основа на новата концепция за познанието и за критериите на истината. Западното учение за вярата води към схизма, която, изглежда, че е исторически непреодолима, понеже в крайна сметка става дума за друг начин на битие, тоест за цивилизация, априори несъвместима с динамиката на църковното Православие.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 8 от 12

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.