ПЦДОН

Начало Богословие
Богословие
Св. Климент, папа Римски – пръв епископ на Сердика Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Венцислав Каравълчев   
Вторник, 24 Ноември 2015 18:11

св. Климент Римски„Всичко ново е добре забравено старо”

Тази позната максима е напълно приложима за богатата ни църковна история, която очаква да бъде преоткрита и представена по един съвременен начин. Хората винаги са имали нужда от водачи, на които да се доверят, от които да черпят вдъхновение, мотивация и ценностни ориентири и в чийто пример да преоткриват своята духовна идентичност. Това важи в още по-голяма степен за духовните водачи, които без лицемерие са следвали Христос и именно затова Неговата слава се е отобразила в тях. А когато тези ярки личности са живеели по нашите земи, ние ги чувстваме още по-близки, а примерът им е по-жив и по-вдъхновяващ. Личности като св. Йоан Рилски и св. Злата Мъгленска, всеки в своето време и със своето служение, са поддържали жива вярата на поколения наши сънародници и сега продължават да са духовни ориентири за хората, които търсят тяхната молитвена подкрепа. 

продължава>
 
Св. Архангел Михаил – небесният пълководец Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Андрей Романов   
Събота, 07 Ноември 2015 18:40
св. архангел МихаилСамото име на св. архангел Михаил съдържа прослава на Бога — на еврейски то означава "кой е като Бога". Разказвайки за различните появи на ангелите на земята, Писанието нарича със собствени имена само някои от тях — очевидно онези, които идват при нас с особена мисия в делото на утвърждаването на Царството Божие сред хората. Сред тях са архангелите Михаил и Гавриил, споменати в каноничните библейски книги, а също и архангелите Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил, известни от неканоничните книги и преданието на Църквата.
продължава>
 
Дълбокото възраждане на България – Времето и делото на св. Пимен Зографски Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Георги Тодоров   
Понеделник, 02 Ноември 2015 20:04

св. Пимен ЗографскиВодещият мит за българското Възраждане е формулиран от най-влиятелния български мислител през последните два века – Вазов – така:

„Тая дивна върволица, която захващаше от Паисий – един калугер – и се заключаваше с Левски – един дякон – два светци, – беше засеяла и наторила вече нивата“.

Кулминацията е априлската „епопея“ от 1876 г., за която той постановява:

продължава>
 
Децата и Църквата? Съвети от отец Александър Шмеман Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 24 Юли 2015 08:59
дете в църква
 
По принцип децата обичат да са в църква и това инстинктивно привличане и интерес към църковните служби е основата, върху която трябва да изградим религиозното образование. Когато родителите се тревожат, че децата ще се изморят от дългите служби, те обикновено несъзнателно изразяват притеснение не за децата, а за себе си. Децата много по-лесно от възрастните проникват в света на църковната обредност, в литургичната символика. Те чувстват и оценяват "атмосферата" на богослужението. Изживяването на "светинята", на тази mysterium tremendum, в което се корени всяка една религия - усещането за среща с Някой, Който е отвъд ежедневието - е по-достъпно за децата, отколкото за нас.
продължава>
 
Интернет ни лишава от способността да обичаме? Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от pravmir.ru   
Понеделник, 18 Май 2015 15:45

о. Василий ТермосПо време на провеждащата се в Атина конференция под наслов „Електронните масмедии и православното душепопечителство” психиатърът прот. Василий Термос разказва за опасносните, които носи интернет за човешката личност.

Докладчикът припомни три основни свойства, определящи човешката личност, които напълно са присъщи и на Бога:

- Бог е социален и е дал възможност за социално общение на човека.

- Бог е напълно свободен и е дал на човека свобода.

продължава>
 
Имала ли е Богородица други деца? Е-мейл
Оценка на читателите: / 15
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Димитър Петров   
Петък, 26 Декември 2014 12:01

свети Йосиф Обручник“Благовествай, Иосифе, на Давид, Богоотеца, чудесата, че си видял родилата Дева, и с пастирите си славословил, с влъхвите си се покланял; приел от ангел вестта: моли Христа Бога да се спасят нашите души.”

Не е било протестант и православен да останат за малко време заедно  и да не се повдигне въпросът за Богородица, и най-вече за това имала ли е Богородица и други деца! Всъщност не знам какво се цели с този въпрос, какво би искал да докаже протестантът на православния, какво пречи и на собствената му вяра да приеме  „винаги девството” на Мария. Но това е друга тема.

продължава>
 
Как лекува Църквата? Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Йоан Зизюлас   
Четвъртък, 13 Ноември 2014 13:56

митрополит Йоан ПергамскиОще в самото начало трябва да отхвърлим един предразсъдък, който властва днес навсякъде. Църквата не лекува толкова с това, което притежава, но с това, което е. Този момент е много важен. По правило всички търсим в Църквата средствата за спасението, но спасението се намира в самия факт на Църквата и в участието в нея. Тази разлика е огромна и има практическо значение за цялото лечение на човека.

Църквата има изповедници (духовници, които могат да извършват изповед, бел. прев.) и притежава тайнството на Изповедта или по-точно на Покаянието. На този елемент е отдадено голямо значение за лечението на човека.
продължава>
 
Преподобни Силуан Атонски Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Георги Флоровски   
Четвъртък, 11 Септември 2014 08:01
Старецът Силуан е бил смирен, но учението му е било смело. И тази смелост  идва не от любознателния ум, зает с умозрителни изследвания и доводи, а от безстрашната духовна увереност  в това, че, по думите на стареца, „съвършените” нищо не говорят от себе си, но само това, което Духът им да дава да кажат.” Старецът Силуан, разбира се, е от съвършените. Това „съвършенство”  е плод на смирение, което може да се достигне – и, което е не по-малко важно, да се задържи и запази – само чрез постоянно и непрестанно усилие  в самоотверженост и самоотречение. Но самоотречението – съвсем не е отрицателно усилие, съвсем не е само-отрицание, само-снижаване и само-унижаване.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 7 от 12

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.