Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Богословие
Богословие
Имала ли е Богородица други деца? Е-мейл
Оценка на читателите: / 15
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Димитър Петров   
Петък, 26 Декември 2014 12:01

свети Йосиф Обручник“Благовествай, Иосифе, на Давид, Богоотеца, чудесата, че си видял родилата Дева, и с пастирите си славословил, с влъхвите си се покланял; приел от ангел вестта: моли Христа Бога да се спасят нашите души.”

Не е било протестант и православен да останат за малко време заедно  и да не се повдигне въпросът за Богородица, и най-вече за това имала ли е Богородица и други деца! Всъщност не знам какво се цели с този въпрос, какво би искал да докаже протестантът на православния, какво пречи и на собствената му вяра да приеме  „винаги девството” на Мария. Но това е друга тема.

продължава>
 
Как лекува Църквата? Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Йоан Зизюлас   
Четвъртък, 13 Ноември 2014 13:56

митрополит Йоан ПергамскиОще в самото начало трябва да отхвърлим един предразсъдък, който властва днес навсякъде. Църквата не лекува толкова с това, което притежава, но с това, което е. Този момент е много важен. По правило всички търсим в Църквата средствата за спасението, но спасението се намира в самия факт на Църквата и в участието в нея. Тази разлика е огромна и има практическо значение за цялото лечение на човека.

Църквата има изповедници (духовници, които могат да извършват изповед, бел. прев.) и притежава тайнството на Изповедта или по-точно на Покаянието. На този елемент е отдадено голямо значение за лечението на човека.
продължава>
 
Преподобни Силуан Атонски Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Георги Флоровски   
Четвъртък, 11 Септември 2014 08:01
Старецът Силуан е бил смирен, но учението му е било смело. И тази смелост  идва не от любознателния ум, зает с умозрителни изследвания и доводи, а от безстрашната духовна увереност  в това, че, по думите на стареца, „съвършените” нищо не говорят от себе си, но само това, което Духът им да дава да кажат.” Старецът Силуан, разбира се, е от съвършените. Това „съвършенство”  е плод на смирение, което може да се достигне – и, което е не по-малко важно, да се задържи и запази – само чрез постоянно и непрестанно усилие  в самоотверженост и самоотречение. Но самоотречението – съвсем не е отрицателно усилие, съвсем не е само-отрицание, само-снижаване и само-унижаване.
продължава>
 
Нетварната светлина и обожението според св. Григорий Палама Е-мейл
Оценка на читателите: / 20
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Константин Константинов   
Сряда, 26 Март 2014 10:15

Константин КонстантиновВ своето богословие св. Григорий Палама разкрива църковното учение, че нетварната светлина не е нищо друго, освен боговидение, което е идентично с обожението[1], а не символично или сетивно видение. Именно чрез обожението човек може да види Бога[2].  В случая не става въпрос за някакво абстрактно или отвлечено състояние, за някаква привидна реалност или емоционална екзалтация, а за единството на човека с Бога[3].

продължава>
 
Православието не е религия Е-мейл
Оценка на читателите: / 23
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Йоан Романидис   
Петък, 10 Януари 2014 12:31

отец Йоан РоманидисМнозина си мислят, че православието (православното християнство) е една от многото религии, която има за своя главна грижа да подготви членовете на Църквата за живота след смъртта, т.е. да обезпечи за всеки православен християнин сигурно място в рая. Същите си мислят, че православните догмати дават някаква особена защита, понеже са православни и ако някой не вярва в православните догмати, това със сигурност е една от причините същият да завърши в пъкъла, ако там не го изпратят личните грехове.

продължава>
 
За датата на Рождество Христово Е-мейл
Оценка на читателите: / 20
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Вторник, 24 Декември 2013 16:50
Рождество
 
В Евангелието не е посочена точната дата на рождението на Иисус Христос. Не е посочено през кое време на годината е било и съдейки по това, че в евангелското повествование се говори за пастири, които пасат нощно стадо, може да се направи извод, че това събитие се е случило през лятото. От тук идва и въпросът: откъде и как е възникнала християнската дата на Рождеството – 25 декември? Този въпрос не е празно любопитство.
продължава>
 
Какво е симония? Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от ст. ик. Стефан Стефанов   
Понеделник, 25 Ноември 2013 08:47
 
презвитер СтефанСимония се нарича продажба и покупка на свещен сан, а в по-широк смисъл всякакъв вид търгуване с духовни ценности. Названието произлиза от името на Симон Влъхва (ο μάγος), за когото доста подробно се разказва в глава 8 от Деяния на светите Апостоли. Той бил от областта Самария. По мнение на древните църковни писатели св. Ириней Лионски (главния изобличител на гностиците – ок. 130-202 г.), св. Иполит Римски (негов ученик, живял в началото на ІІІ в.), Тертулиан (160-220 г.) и др. той е основател на гностическата секта симониани или елениани (по името на жена му Елена) и родоначалник на гностицизма и на всички ереси в Църквата.
продължава>
 
Евхаристия и енория Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Михаил Кардамакис   
Вторник, 19 Ноември 2013 10:04
 
Христос в Потира
Отчайващо е, че тези, които се наричат християни – естествено православни - продължават да пренебрегват сърцевината на тайната на спасението, като упорито се занимават и ограничават с някакви привидни религиозни и нравствени промени, които Христос извършил за подобряване на живота на хората. Спасението е победата и съкрушаването на единствения голям и последен враг на човека - дяволът и смъртта като власт на дявола.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 7 от 11

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.