ПЦДОН

Начало Богословие
Богословие
Възстановяването на Българската патриаршия Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от ст. н. с. д-р Христо Темелски   
Понеделник, 09 Май 2016 15:04
10 май 1953 г.

Многовековна и превратна е историята на Българската православна църква и респективно на Българската патриаршия. В далечния и бурен съдбовен IX век далновидният св. цар Борис I (852-889) прозрял дълбоката нравствена същност на Христовото учение и покръстил българския народ в годината 865-а. С исконно право Църквата го канонизирала за светец и той получил прозвището Покръстител.

продължава>
 
Синовете на гърма Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Сряда, 04 Май 2016 05:14

синовете на гърмаВ днешния ден почитаме паметта на св. апостол Иаков Зеведеев, който заедно с брат си св. апостол и евангелист Иоан Богослов са наречени от Христос "синове на гърма". Ето защо: 

В Евангелието от Иоан четем:

Тома Му рече: Господи, не знаем къде отиваш; и как можем да знаем пътя? Каза Му Иисус: Аз съм пътят и истината и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене. Да бяхте познавали Мене, щяхте да познавате и Отца Ми. И отсега Го познавате, и видели сте Го. Филип Му рече: Господи, покажи ни Отца, и стига ни. Каза му Иисус: толкози време съм с вас, и не си ли Ме познал, Филипе? Който е видял Мене, видял е Отца; и как ти казваш: покажи ни Отца? Не вярваш ли, че Аз съм в Отца, и Отец е в Мене? Думите, които Аз ви говоря, от Себе Си не ги говоря; а Отец, Който пребъдва в Мене, Той върши делата (Иоан 14:5-10).

продължава>
 
Утренята на Велика Събота Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Петък, 29 Април 2016 16:08
велика Събота
 
… та смъртното да се погълне от живота
(2 Кор. 5:4)

Утренята на Велика Събота е един от върховете на литургичното творчество на Православния Изток. В кратък текст не е възможно да се опише нито да се обясни цялата безпределна дълбочина и красота на тази служба, в която Църквата ни води толкова близо до разбирането на най-радостната тайна на нашата вяра; тайната, без която вярата ни губи смисъл, защото ако Христос не е възкръснал, суетна е вярата ви (1 Кор. 15:17).

продължава>
 
Чернобил и Библията Е-мейл
Оценка на читателите: / 15
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Вторник, 26 Април 2016 21:07
 
ангел с тръба
 
През нощта на 25 срещу 26 април 1986 г. настъпва катастрофата с четвъртия реактор на атомната електроцентрала в Чернобил, Украйна, която предизвиква масови апокалиптични настроения поради факта, че на украински език чернобил означава ‘пелин’. Това растение се свързва с предсказанието в Откровението на св. Йоан Богослов 8:10-11: „И от небето падна голяма звезда, гореща като светило, и падна върху третата част на реките и върху водните извори; и името на тази звезда е пелин, и третата част от водите стана на пелин, и много човеци умряха, понеже се бяха вгорчили”. Пророчеството на Апокалипсиса става широко известно, защото вярващите успяват да го разгласят. Последва обръщане на мнозина към църквата и се отбелязва бурен ръст на кръщенията на възрастни.
продължава>
 
Какво символизира палмовата вейка Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Събота, 23 Април 2016 19:43
палмови вейки

За да разберем смисъла на Връбница, първо трябва да се върнем две столетия преди времето на Спасителя. Първата книга Макавеи разказва, че сирийският цар Антиох Епифан поставя статуя на Зевс в йерусалимския храм и се опитва да наложи езичеството. Всеки, който се противопоставя, е арестуван и екзекутиран. През 165 г. свещеникът Мататия повежда народа на въстание, което е продължено от сина му Юда Макавей. Накрая Макавеите превземат Йерусалим и очистват храма от идолослужението. Върху монетите на тяхната Асмонейска династия са изобразени палмови клонки, които обозначават победа. За спомен на това събитие е установен зимният празник Ханука, който подражава на друг празник – Сукот (Шатри), на който вярващите юдеи размахват палмови клонки и правят беседки от тях (Лев. 24:40; 2 Мак. 1:9, 10:6).

продължава>
 
За Преждеосвещената литургия Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Сряда, 16 Март 2016 06:46

преждеосветени даровеОт всички богослужебни правила, свързани с Великия пост, най-важно е да бъде разбрано правилото за забрана за извършване на Божествена литургия в делничните дни от седмицата, през цялото време на Великия пост. Уставът ясно гласи, че в никакъв случай не трябва да се извършва Божествена литургия от понеделник до петък включително, освен ако Благовещение не се падне в един от тези дни. В средите и петъците обаче се извършва едно строго определено богослужение, съединено с вечернята. Това е Литургията на Преждеосвещените дарове, на която човек може да се причасти.

продължава>
 
За поста преди Богоявление Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. Йоанис Фундулис   
Вторник, 05 Януари 2016 06:14
водосвет

Обикновено хората си мислят, че постът в навечерието на празника Богоявление има отношение към употребяването на светената вода от Великия богоявленски водосвет и следователно, че предпоставката да се пие от водата му е именно този еднодневен пост. По този въпрос е редно да си кажат няколко неща, защото е един от най-обсъжданите въпроси в дните около Богоявление, по който миряните често търсят съвета на свещеника.

продължава>
 
Същинската цел на молитвата Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. Карл Кристиян Фелми   
Понеделник, 21 Декември 2015 13:53
Карл Фелми

Според православното разбиране същинската цел на молитвата се състои най-малко от съдържанието на прошенията, а много повече в това човекът да се отправя в пространството на Светостта, в Божието присъствие, и там да се учи да стои пред Бога. Такова разбиране е запазило православното молитвословие от опасностите, на които е подложена днес молитвата на Запад - принизяването ѝ или до средство за нравоучителни призиви, или до информационно средство. Опасностите за молитвата възникват именно, когато изричаните прошения и съобщения преобладават над състоянието на същинска молитвеност.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 6 от 12

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.