Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Богословие
Богословие
За Преждеосвещената литургия Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Сряда, 16 Март 2016 06:46

преждеосветени даровеОт всички богослужебни правила, свързани с Великия пост, най-важно е да бъде разбрано правилото за забрана за извършване на Божествена литургия в делничните дни от седмицата, през цялото време на Великия пост. Уставът ясно гласи, че в никакъв случай не трябва да се извършва Божествена литургия от понеделник до петък включително, освен ако Благовещение не се падне в един от тези дни. В средите и петъците обаче се извършва едно строго определено богослужение, съединено с вечернята. Това е Литургията на Преждеосвещените дарове, на която човек може да се причасти.

продължава>
 
За поста преди Богоявление Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. Йоанис Фундулис   
Вторник, 05 Януари 2016 06:14
водосвет

Обикновено хората си мислят, че постът в навечерието на празника Богоявление има отношение към употребяването на светената вода от Великия богоявленски водосвет и следователно, че предпоставката да се пие от водата му е именно този еднодневен пост. По този въпрос е редно да си кажат няколко неща, защото е един от най-обсъжданите въпроси в дните около Богоявление, по който миряните често търсят съвета на свещеника.

продължава>
 
Същинската цел на молитвата Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Написано от проф. Карл Кристиян Фелми   
Понеделник, 21 Декември 2015 13:53
Карл Фелми

Според православното разбиране същинската цел на молитвата се състои най-малко от съдържанието на прошенията, а много повече в това човекът да се отправя в пространството на Светостта, в Божието присъствие, и там да се учи да стои пред Бога. Такова разбиране е запазило православното молитвословие от опасностите, на които е подложена днес молитвата на Запад - принизяването ѝ или до средство за нравоучителни призиви, или до информационно средство. Опасностите за молитвата възникват именно, когато изричаните прошения и съобщения преобладават над състоянието на същинска молитвеност.

продължава>
 
Св. Климент, папа Римски – пръв епископ на Сердика Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Венцислав Каравълчев   
Вторник, 24 Ноември 2015 18:11

св. Климент Римски„Всичко ново е добре забравено старо”

Тази позната максима е напълно приложима за богатата ни църковна история, която очаква да бъде преоткрита и представена по един съвременен начин. Хората винаги са имали нужда от водачи, на които да се доверят, от които да черпят вдъхновение, мотивация и ценностни ориентири и в чийто пример да преоткриват своята духовна идентичност. Това важи в още по-голяма степен за духовните водачи, които без лицемерие са следвали Христос и именно затова Неговата слава се е отобразила в тях. А когато тези ярки личности са живеели по нашите земи, ние ги чувстваме още по-близки, а примерът им е по-жив и по-вдъхновяващ. Личности като св. Йоан Рилски и св. Злата Мъгленска, всеки в своето време и със своето служение, са поддържали жива вярата на поколения наши сънародници и сега продължават да са духовни ориентири за хората, които търсят тяхната молитвена подкрепа. 

продължава>
 
Св. Архангел Михаил – небесният пълководец Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Андрей Романов   
Събота, 07 Ноември 2015 18:40
св. архангел МихаилСамото име на св. архангел Михаил съдържа прослава на Бога — на еврейски то означава "кой е като Бога". Разказвайки за различните появи на ангелите на земята, Писанието нарича със собствени имена само някои от тях — очевидно онези, които идват при нас с особена мисия в делото на утвърждаването на Царството Божие сред хората. Сред тях са архангелите Михаил и Гавриил, споменати в каноничните библейски книги, а също и архангелите Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил, известни от неканоничните книги и преданието на Църквата.
продължава>
 
Дълбокото възраждане на България – Времето и делото на св. Пимен Зографски Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Георги Тодоров   
Понеделник, 02 Ноември 2015 20:04

св. Пимен ЗографскиВодещият мит за българското Възраждане е формулиран от най-влиятелния български мислител през последните два века – Вазов – така:

„Тая дивна върволица, която захващаше от Паисий – един калугер – и се заключаваше с Левски – един дякон – два светци, – беше засеяла и наторила вече нивата“.

Кулминацията е априлската „епопея“ от 1876 г., за която той постановява:

продължава>
 
Децата и Църквата? Съвети от отец Александър Шмеман Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 24 Юли 2015 08:59
дете в църква
 
По принцип децата обичат да са в църква и това инстинктивно привличане и интерес към църковните служби е основата, върху която трябва да изградим религиозното образование. Когато родителите се тревожат, че децата ще се изморят от дългите служби, те обикновено несъзнателно изразяват притеснение не за децата, а за себе си. Децата много по-лесно от възрастните проникват в света на църковната обредност, в литургичната символика. Те чувстват и оценяват "атмосферата" на богослужението. Изживяването на "светинята", на тази mysterium tremendum, в което се корени всяка една религия - усещането за среща с Някой, Който е отвъд ежедневието - е по-достъпно за децата, отколкото за нас.
продължава>
 
Интернет ни лишава от способността да обичаме? Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от pravmir.ru   
Понеделник, 18 Май 2015 15:45

о. Василий ТермосПо време на провеждащата се в Атина конференция под наслов „Електронните масмедии и православното душепопечителство” психиатърът прот. Василий Термос разказва за опасносните, които носи интернет за човешката личност.

Докладчикът припомни три основни свойства, определящи човешката личност, които напълно са присъщи и на Бога:

- Бог е социален и е дал възможност за социално общение на човека.

- Бог е напълно свободен и е дал на човека свобода.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 6 от 11

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.