Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Богословие
Богословие
За отданията на празниците Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Мартин Димитров   
Вторник, 07 Юни 2016 21:12
отдание

Днес е отданието на най-големия празник в православния богослужебен кръг - Възкресение Христово - Пасха. Какво представлява отданието, каква е неговата история и традиция и с какво се отличава богослужението в тези дни - с това ще ви запознаем в настоящия материал:

продължава>
 
Нуждата от Всеправославния събор и защо никой не бива да се смущава от него Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от монахиня Васа Ларина   
Събота, 04 Юни 2016 06:13
сестра Васа

В своето популярно шоу „На кафе с Васа”, монахиня Васа (Ларина), член на комисията по междусъборното присъствие по каноническо право и по въпросите на Литурията и църковното изкуство, отговоря на въпроси на зрители за предстоящия Всеправославен събор.

Кому е нужен Всеправославният събор?

продължава>
 
Проблемът за икуменизма, религиозната толерантност и диалога Е-мейл
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. проф. Радован Бигович   
Петък, 27 Май 2016 11:57

отец РадованПроблемът за икуменизма, религиозната толерантност и диалога е един от най-важните въпроси на нашето време и епоха. Това е онтологичен, антропологичен и екзистенциален проблем и е опасно да се свежда до „моралното“ подобряване на отношението между многобройните религии, изповедания и техните институции. Тяхната функция трябва да е спасението на света и човека, откриването и възстановяването на новия начин на съществуване, на свободния и радостен стил на живот. За съжаление - както в миналото, така и днес – това се оказва неразрешим проблем, чието решение постоянно се отлага.

продължава>
 
Възстановяването на Българската патриаршия Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от ст. н. с. д-р Христо Темелски   
Понеделник, 09 Май 2016 15:04
10 май 1953 г.

Многовековна и превратна е историята на Българската православна църква и респективно на Българската патриаршия. В далечния и бурен съдбовен IX век далновидният св. цар Борис I (852-889) прозрял дълбоката нравствена същност на Христовото учение и покръстил българския народ в годината 865-а. С исконно право Църквата го канонизирала за светец и той получил прозвището Покръстител.

продължава>
 
Синовете на гърма Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Сряда, 04 Май 2016 05:14

синовете на гърмаВ днешния ден почитаме паметта на св. апостол Иаков Зеведеев, който заедно с брат си св. апостол и евангелист Иоан Богослов са наречени от Христос "синове на гърма". Ето защо: 

В Евангелието от Иоан четем:

Тома Му рече: Господи, не знаем къде отиваш; и как можем да знаем пътя? Каза Му Иисус: Аз съм пътят и истината и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене. Да бяхте познавали Мене, щяхте да познавате и Отца Ми. И отсега Го познавате, и видели сте Го. Филип Му рече: Господи, покажи ни Отца, и стига ни. Каза му Иисус: толкози време съм с вас, и не си ли Ме познал, Филипе? Който е видял Мене, видял е Отца; и как ти казваш: покажи ни Отца? Не вярваш ли, че Аз съм в Отца, и Отец е в Мене? Думите, които Аз ви говоря, от Себе Си не ги говоря; а Отец, Който пребъдва в Мене, Той върши делата (Иоан 14:5-10).

продължава>
 
Утренята на Велика Събота Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Петък, 29 Април 2016 16:08
велика Събота
 
… та смъртното да се погълне от живота
(2 Кор. 5:4)

Утренята на Велика Събота е един от върховете на литургичното творчество на Православния Изток. В кратък текст не е възможно да се опише нито да се обясни цялата безпределна дълбочина и красота на тази служба, в която Църквата ни води толкова близо до разбирането на най-радостната тайна на нашата вяра; тайната, без която вярата ни губи смисъл, защото ако Христос не е възкръснал, суетна е вярата ви (1 Кор. 15:17).

продължава>
 
Чернобил и Библията Е-мейл
Оценка на читателите: / 15
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Вторник, 26 Април 2016 21:07
 
ангел с тръба
 
През нощта на 25 срещу 26 април 1986 г. настъпва катастрофата с четвъртия реактор на атомната електроцентрала в Чернобил, Украйна, която предизвиква масови апокалиптични настроения поради факта, че на украински език чернобил означава ‘пелин’. Това растение се свързва с предсказанието в Откровението на св. Йоан Богослов 8:10-11: „И от небето падна голяма звезда, гореща като светило, и падна върху третата част на реките и върху водните извори; и името на тази звезда е пелин, и третата част от водите стана на пелин, и много човеци умряха, понеже се бяха вгорчили”. Пророчеството на Апокалипсиса става широко известно, защото вярващите успяват да го разгласят. Последва обръщане на мнозина към църквата и се отбелязва бурен ръст на кръщенията на възрастни.
продължава>
 
Какво символизира палмовата вейка Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от архим. проф. Павел Стефанов   
Събота, 23 Април 2016 19:43
палмови вейки

За да разберем смисъла на Връбница, първо трябва да се върнем две столетия преди времето на Спасителя. Първата книга Макавеи разказва, че сирийският цар Антиох Епифан поставя статуя на Зевс в йерусалимския храм и се опитва да наложи езичеството. Всеки, който се противопоставя, е арестуван и екзекутиран. През 165 г. свещеникът Мататия повежда народа на въстание, което е продължено от сина му Юда Макавей. Накрая Макавеите превземат Йерусалим и очистват храма от идолослужението. Върху монетите на тяхната Асмонейска династия са изобразени палмови клонки, които обозначават победа. За спомен на това събитие е установен зимният празник Ханука, който подражава на друг празник – Сукот (Шатри), на който вярващите юдеи размахват палмови клонки и правят беседки от тях (Лев. 24:40; 2 Мак. 1:9, 10:6).

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 5 от 11

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.